- Υπάρχει κάτι που ονειρεύεστε να κάνετε και δεν το έχετε κάνει ακόμα;
Πάρα πολλά που ονειρευόμουν πιο μικρός έγιναν πραγματικότητα! Τα πιο πολλά ήταν υλικά ή τίτλοι, σπουδές, παιξίματα δηλαδή πράγματα για τον εαυτό μου. Εδώ και λίγο καιρό αρχίζω να ονειρεύομαι άλλα, πνευματικά θέματα που θα ήθελα να αφορούν το σύνολο, αυτό που ονομάζουμε κοινωνία.
- Σε ποια χώρα θα θέλατε να ταξιδέψετε;
Έχω ταξιδέψει σε λίγες χώρες τις Ευρώπης. Θα ήθελα όμως να ταξιδέψω σε όσες περισσότερες μπορώ διότι θεωρώ ότι τα ταξίδια ‘ανοίγουν’ τον εγκέφαλο μας.
- Αν μπορούσατε, τι θα αλλάζατε στην Ελλάδα;
Αν θα έφτανα σε αυτό το σημείο τότε θα μπορούσαν και παρά πολλοί ακόμα να αλλάξουν πράγματα και ίσως δεν χρειαζόταν να αλλάξω κάτι. Το ζήτημα είναι να φτάσουμε όλοι σε αυτό το επίπεδο! Ειδικότερα με ενοχλεί το μορφωτικό και το πολιτικό επίπεδο.
- Εκτός από την παράδοση με τι άλλο ασχολείστε; Έχετε κάποιο χόμπι ή κάνετε κάποιο άθλημα; Σχετικά με την ενασχόληση σας με τα παραδοσιακά
Προσπαθώ να ζω σε αυτό που ονομάσατε παράδοση είτε ως χωρικός είτε ως πολίτης αλλά όχι σαν «χωριάτης», έτσι μπορώ να πω ότι περνάω καλά χωρίς πολλά χόμπι, αν και το ψάρεμα είναι κάτι που μου φορτώνει τις μπαταρίες.
- Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σας με την παράδοση;
Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1999 όταν ο δάσκαλος της λαϊκής ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας στο οποίο φοιτούσα μου ζήτησε να πάμε πατινάδα μια νύφη εκείνος με το λαούτο και εγώ με το βιολί ,μετά από αυτό παίζαμε με το συγκρότημά του σε πανηγύρια της Μεσσηνίας.
- Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την παράδοση;
Αυτό δεν το έχω κατανοήσει ακόμα! Μάλλον είναι πολλά θέματα που κρατούνται στο υποσυνείδητό μου.
- Ποια από τις συνεργασίες που έχετε κάνει θεωρείτε ότι είναι ξεχωριστή; Ποια θεωρείται ότι ήταν πολύ ιδιαίτερη;
Η συνεργασία που είναι και ξεχωριστή και ιδιαίτερη είναι αυτή που έχω με τον Θοδωρή Γεωργόπουλο, τον Μιχάλη Ζάμπα και τον Σάκη Κάκο εδώ και αρκετά χρόνια στην Ορχήστρα που δημιούργησε ο πρώτος!
- Το βιολί είναι ένα πολύ ιδιαίτερο όργανο καθώς μπορεί να υποστηρίξει ενδεχομένως και το 100% των παραδοσιακών τραγουδιών της Ελλάδας. Για παράδειγμα ένας Κρητικός λυράρης ή ένας Θρακιώτης γκαιντατζής έχει πιο περιορισμένο ρεπερτόριο. Αυτό σας κούρασε πολύ στην μελέτη σας;

Η μελέτη του βιολιού είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία που θα χρειαζόμουν πολλές παραγράφους για να το εξηγήσω. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι επειδή το βιολί δεν έχει τίποτα δεδομένο και είναι όργανο που παίζεται κυρίως με το μυαλό και με το αυτί και λιγότερο με τα χέρια είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό όργανο στην αέναη μελέτη του .
- Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του Παρατηρητή της Παράδοσης (www.paratiritisparadosis.gr);
Να έχουμε το μυαλό μας ανοιχτό ,να μορφώσουμε όσο μπορούμε το αυτί μας έτσι ώστε να είμαστε καλοί ακροατές-χορευτές και να στηρίζουμε τους καλλιτέχνες για να μπορούν να καλλιτεχνούν!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΓΑΡΙΔΑΣ & ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Το κριθαρότο γαρίδας είναι μια συνταγή που…
Εκτύπωση T – SHIRT για συλλόγους και όχι μόνο
Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης,…
Κατασκευή παραδοσιακών αυλών από τον Χρήστο Χατζόπουλο – ΜΥΗΣΙΣ
Ως ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης…
ΑΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΗΛ Ο ΕΚ ΣΦΑΚΙΩΝ – Ο Άγιος που αγιογραφείται με παραδοσιακή φορεσιά
Γεννήθηκε στο χωριό Καλλικράτης στα Σφακιά και…
Παραδοσιακά Μαντήλια Αθανάσιος Κατσαούνης
Στο κέντρο της Αθήνας, θα βρείτε μια…
Έκθεση με παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα στο Σύνταγμα
Στο πλαίσιο προβολής και παρουσίασης παραδοσιακών προϊόντων…