Ποιος είναι  ο Κόσουκε Φουκούντα

  • από

Η ομάδα συντακτών, στην προσπάθεια να αναδείξει όσους κοπιάζουν για την Ελληνική Παράδοση, δεν θα μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα χέρια όταν έμαθε για την αγάπη που έχει για την Ελλάδα και ειδικά για τον Ποντιακό πολιτισμό ο Κόσουκε Φουκούντα. Ένας φοιτητής από την Ιαπωνία ο οποίος μένει την τρέχουσα περίοδο στην Θεσσαλονίκη και προσπαθεί να αναδείξει και αυτός με την σειρά του τον Ελληνικό και ιδιαίτερα τον Ποντιακό πολιτισμό. Όπως μας ενημερώνει ο ίδιος γράφει άρθρα σε ελληνο –ιαπωνική ιστοσελίδα ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει συνέδριο το 2022 με θέμα τον Ποντιακό πολιτισμό.

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

            1.         Πώς βρέθηκες στην Ελλάδα;

Η πρώτη επαφή έγινε στην Φιλοσοφική Σχολή στην Ιαπωνία από την οποία αποφοίτησα και έκανα μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών. Ταυτόχρονα μελέτησα τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Μέχρι τότε, όπως και οι περισσότεροι Ιάπωνες, δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για την σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Έτσι άρχισα να μαθαίνω σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Σχετικά με την Ιστορία και το πολιτισμό της Ελλάδα, εγώ όπως και οι περισσότεροι Ιάπωνες, γνώριζα μόνο κάποια βασικά πράγματα για την Αρχαία Ελληνική Ιστορία την οποία διδασκόμαστε στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας. Αργότερα στις μεταπτυχιακές σπουδές μου, ασχολήθηκα περισσότερο με τον σύγχρονο πολιτισμό.  Έτσι ξεκίνησα μόνος μου να μαθαίνω νέα Ελληνικά, να διαβάζω έργα του Ίωνα Δραγούμη και του Άγγελου Σικελιανού. Έπειτα γράφτηκα στην φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ. Διδάσκομαι δηλαδή την μεσοπολεμική λογοτεχνία και μελετώ την Ποντιακή κουλτούρα, δηλαδή την γλώσσα, ενδυμασία, χορούς. Πλέον Η Ελλάδα για μένα είναι 2η πατρίδα μου.

            2.         Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την Ελληνική παράδοση;

Ούτε εγώ δεν ξέρω (λέει γελώντας) , ούτε εγώ ξέρω γιατί αγάπησα τόσο πολύ τον Πόντο. Σίγουρα σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Καζαντζάκης. Πιστεύω ότι είναι γέφυρα γιατί επισκέφτηκε την Ιαπωνία και σπούδασε σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Με τον Καζαντζάκη μπορούμε να δούμε με άλλα γυαλιά τον κόσμο και να μάθουμε για την τραγική αλλά όμορφη και πλούσια σύγχρονη Ιστορία της  Ελλάδας, Είναι σημαντική και η γλώσσα του. Δεν μπόρεσα αρχικά να καταλάβω τι λέει στα έργα του γιατί τα ελληνικά του είναι όμορφα αλλά υπάρχουν πολλά Κρητικά στοιχεία. Αλλά προσπάθησα να μάθω Ελληνικά και σιγά σιγά καταλαβαίνω τι ήθελε να γράψει. Επίσης έγραψε και ένα οδοιπορικό της Ιαπωνίας, οπότε ήθελα να αναδείξω στους συμπατριώτες μου το έργο αυτό του Καζαντζάκη. Ο Καζαντζάκης είχε πιστεύω σχέση με τους Πόντιους και κάπως με οδήγησε να αγαπήσω και τον Πόντο. Έγραφε συχνά για τους πόντιους αλλά και για άλλους Έλληνες βέβαια.

            3.         Ποια είναι τα αγαπημένα σου Ελληνικά φαγητά και οι αγαπημένοι σου Ελληνικοί χοροί:

Τι να πρωτοαναφέρω…. απόψε για παράδειγμα η σύζυγός μου μαγείρεψε Μουσακά και εγώ έφτιαξα για επιδόρπιο χαλβά πολίτικο από σιμιγδάλι. Από χορούς πριν λίγο έμαθα την Τριγώνα.

            4.         Έχεις ταξιδέψει στον Πόντο;

Ακόμη όχι, το είχα σχεδιάσει αλλά λόγω πανδημίας δεν το υλοποίησα ακόμα. Όπως επίσης θα ήθελα να ταξιδέψω και στην Κωνσταντινούπολη.

            5.         Εκτός από την Ελλάδα, σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

Στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα όπου υπήρχαν Έλληνες για λόγους έρευνας, όπως στην Κωνσταντινούπολη,  στην Καππαδοκία και όπως είπα και πριν στον Πόντο και ειδικά στην Παναγία Σουμελά. Γενικά μου αρέσει να ταξιδεύω και να εξερευνώ. Προσπαθώ να κάνω πολλές εκδρομές και μικρά ταξιδάκια εντός Ελλάδας για να μάθω για τον πολιτισμό της. Γράφω και σχετικά άρθρα για τις εκδρομές που κάνω σε μια σελίδα www.greecejapan.com,  για να μάθουν οι συμπατριώτες μου πχ για τους Σαρακατσάνους, Βλάχους κλπ

            6.         Μίλησε μας για το συνέδριο που ετοιμάζεις στην Ιαπωνία στο Κιότο σχετικά με τον Ποντιακό Πολιτισμό.

Αυτό το ετοιμάζουμε για το 2022 προκειμένου να μάθουν οι Ιάπωνες για τον Ποντιακό  πολιτισμό, την ιστορία, την κουζίνα, την ενδυμασία. Σίγουρα θα γίνει αναφορά και  στην γενοκτονία που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ποντιακής ιστορίας. Θα γίνει και εκμάθηση ποντιακών χορών. Θα γίνουν διαλέξεις εννοείται και για την ποντιακή λύρα την οποία άρχισα και εγώ να μαθαίνω.

            Εκ μέρους της ομάδας συντακτών α θέλαμε πολύ να σε ευχαριστήσουμε για αυτήν την όμορφη συζήτηση που είχαμε. Είναι μεγάλη χαρά να συναντάμε ανθρώπους που αγαπάνε της Ελληνική Παράδοση. Σου ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σου, στις σπουδές σου και καλή επιτυχία στο συνέδριο σου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *