Ποιος είναι ο Βαγγέλης Σαραντίδης

  • από

Τον γνωρίσαμε από πολλές εμφανίσεις με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες, τον αγαπήσαμε από την συμμετοχή του ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη στο “Επτάσημο”. Μας άνοιξε την καρδιά του και τον αγαπήσαμε ακόμα πιο πολύ. Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη που παραχώρησε στον Παρατηρητή της Παράδοσης «Ποιος είναι ο Βαγγέλης Σαραντίδης»

(Για να δείτε το βιογραφικό του κάντε κλικ εδώ)

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

                1.            Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

                Η μόρφωση και γενικά η ευρύτερη καλλιέργεια είναι κάτι που δεν τελειώνει ποτέ και είναι  απαραίτητα για έναν καλλιτέχνη ,δεν αρκεί μόνο το ταλέντο και τα μουσικά βιώματα που τα αποκτούμε μέσον της προφορικής παράδοσης . Ζούμε πια σε μια καινούρια εποχή! Πρέπει να φροντίζουμε συνεχώς για αυτά . Πέραν τούτου υπάρχουν όμως και πιο απλά πράγματα …όπως θα ήθελα να γνωρίζω καλύτερα την τεχνολογία την οποία σαν επικουρικό μέσον να την χρησιμοποιώ για την εξέλιξη της μουσικής μου όπως επίσης  θα σας έλεγα και για ένα ολοκληρωμένο προσωπικό  μουσικό άλμπουμ αλλά βλέπω ότι η επικοινωνία της μουσικής και της δουλειάς μας γίνεται πλέον μέσω διαδικτύου ,γι’ αυτό φροντίζω να φτιάχνω μονωμένα κομμάτια με φρέσκο ήχο και εικόνα και να τα παρουσιάζω στο κοινό ιντερνετικά

                2.            Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

                Με γοητεύουν γενικά οι χώρες οι χώρες της ανατολικής Ασίας

                3.            Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

                Θα ήθελα ένα οργανωμένο κράτος δικαίου και πρόνοιας για τους αδύναμους και με φροντίδα, εστιασμένο στην παιδεία και τον πολιτισμό.

                4.            Εκτός από την παράδοση με τι άλλο ασχολείσαι; Έχεις κάποιο χόμπι ή άθλημα;

                Προσπαθώ τον ελεύθερο χρόνο μου να τον αφιερώνω στο διάβασμα κάτι που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια από την ζωή μου

Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

                5.            Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

                Η ενασχόληση μου ενεργά  με την παράδοση ξεκινά το 1993 και μετά με τακτικές συμμετοχές σε εκπομπές του Παναγιώτη Μυλωνά στην ΕΡΤ . Εκεί γνώρισα και ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με σπουδαίους μουσικούς δασκάλους της παραδοσιακής μουσικής και είμαι ευγνώμων για αυτό. Μεγάλο σχολείο  σε σχέση με την μουσικοχορευτική παράδοση ήταν και η συμμετοχή μου στην ορχήστρα του θεάτρου Δόρας Στράτου για τέσσερα χρόνια από το 1997 μέχρι το 2000 .Από εκεί και περα βρήκαμε τα πατήματα μας ,φτιάξαμε το συγκρότημα ΕΠΤΑΣΗΜΟ  ,παίζαμε όλοι στο θέατρο και ήταν η αφετηρία για την μετέπειτα πορεία !

                6.            Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

                Τα βιώματα ήταν αυτά που με έστρεψαν σε αυτή την μουσική .Γεννήθηκα και μεγάλωσα ζώντας μέχρι τα 18 σε ένα απομονωμένο χωριό της Δυτικής Λέσβου με έντονη παράδοση το Μεσότοπο .Ένας τόπος με αυθεντικούς ανθρώπους που γλεντούσαν υπέροχα στα καφενεία ,στα πανηγύρια ,σε κάθε είδους μάζωξη .Ο πατέρα μου ,γνώστης της Βυζαντινής μουσικής και ψάλτης αλλά και μοναδικός στις μερακλίδικες παρέες !Και εγώ από κοντά «παρατηρητής της παράδοσης»!

Ολοκλήρωσα τις μουσικές σούδες μου στην Θεσσαλονίκη και θα μπορούσα κάλλιστα να ασχοληθώ με αυτό που λέμε “δυτική” μουσική. Αρκετοί από τους συμφοιτητές μου συνέχισαν σε μουσικές ακαδημίες κυρίως του Βερολίνου και τώρα έχουν σπουδαία καριέρα διευθύνοντας μεγάλες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο. Όμως εμένα το DNA,τα κύτταρα πρόσταζαν άλλο! Δεν μετάνιωσα ποτέ για αυτό.

                7.            Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

                Σέβομαι και εκτιμώ όλους αυτούς που είναι αληθινοί! Εκτιμώ αυτούς που έχουν άποψη η οποία αν συνδυάζεται και με καλαισθησία και γνώση το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εκρηκτικό !

                8.            Με ποια πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

                Αυτό τον καιρό μόλις τελείωσα την ηχογράφηση μιας δημιουργίας εμπνευσμένης από μια πολύ αγαπημένη μελωδία με τα δίστιχα της από την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Αν βοηθήσει ο Θεός θα ολοκληρώσω ένα κύκλο και με άλλα κομμάτια τα οποία θα είναι με αυστηρά μουσικά καλούπια της παράδοσης (ενορχηστρώσεις κλπ) και τα οποία είναι μια συνέχεια της ταυτότητας μου και αυτό που υπηρετώ τόσα χρόνια, αλλά υπάρχουν και άλλα κομμάτια με σύγχρονες και με φρεσκάδα προτάσεις και ενορχηστρώσεις! Λόγω των δυσκολιών από την πανδημία έμειναν όλα στην μέση. Δεν θα πω κάτι άλλο γι’ αυτό που είναι ήδη έτοιμο γιατί θα το δει ο κόσμος σε λίγο καιρό που θα κυκλοφορήσει μαζί με αντίστοιχα βίντεο του από το κανάλι που διατηρώ στο YouTube

                9.            Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

                Τον τελευταίο καιρό με συναρπάζει το πεδίο της διασκευής ,με συναρπάζει να παντρεύω τις γνώσεις του ωδείου με στοιχεία από  τον αυθορμητισμό και το πάθος του λαϊκού εμπειρικού μουσικού!

Για μένα η παράδοση δεν είναι συμβιβασμός και υποταγή δεν είναι εγκλωβισμός ζει και εξελίσσεται ,δεν είναι αποστειρωμένη ,κρύβει τεράστια δυναμική και μπορεί να εκφραστεί δημιουργικά και ειδικά από τις νέες γενιές δρόμος και για νεότερους και για παλαιότερους είναι ανοιχτός για δημιουργία ,για δημιουργία με αισθητική ,γνώση ,άποψη αλλά και με αλήθεια ! Την αυστηρή παράδοση την αγαπάμε ,την υπηρετούμε ανά πάσα στιγμή ,την μεταλαμπαδεύουμε  από γενιά σε γενιά αλλά τολμούμε και για πράγματα που λείπουν για να δείξουμε ότι η ρίζα αυτής της μουσικής γίνεται έμπνευση για υψηλή τέχνη !

                10           Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

                Δεν είμαι αυτός που μπορώ να φανώ χρήσιμος συμβουλεύοντας όμως μπορώ να πω με σιγουριά ότι  η μουσική (κάθε είδος μουσικής) είναι «φως» είναι τέχνη αλλά και επιστήμη ακόμα και για την παραδοσιακή μουσική στις μέρες μας !Αν συνδυαστούν όλα αυτά μπαίνοντας μέσα και το στοιχείο της Αγάπης που μας κάνει «Ανθρώπους» για εμένα είναι το ιδανικό !

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Βαγγέλη Σαραντίδη, που μας παραχώρησε την συνέντευξη, πιστεύουμε ότι οι φίλοι της σελίδας μας θα εκτιμήσουν την συνέντευξη αυτή. Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή και καλή δύναμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *