Ποιος είναι ο Απόστολος Πολυσάκης

  • από

Γεννήθηκε το 1979 στο Ισαάκιο Διδυμοτείχου, ασχολείται πολλά χρόνια με τις καταγραφές του χωριού του αλλά και του Νομού Έβρου γενικότερα. Η τελευταία μεγάλη επιτυχία του είναι έκδοση ενός DVD “Χαρά στο Ισαάκιο“. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του κύκλου συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης “Ποιός είναι ο Απόστολος Πολυσάκης

(Για να δείτε το βιογραφικό του κάντε κλικ εδώ)

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

            1.         Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

            Σε προσωπικό επίπεδο αισθάνομαι πολύ τυχερός γιατί έχω μία οικογένεια που με αγαπάει και με στηρίζει σε όλες μου τις προσπάθειες.

Τώρα σε ότι αφορά την ενασχόληση μου με τον παραδοσιακό χορό η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα η γενέτειρα μου, η Θράκη, να πάρει την θέση που της αξίζει σε πανελλήνιο ή και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρώ ότι υπάρχουν αχαρτογράφητες ενότητες τόσο της λαογραφίας όσο και της ιστορίας της Θράκης, οι οποίες κάποια στιγμή πρέπει να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό. Η προσπάθεια που γίνεται από αρκετούς συλλόγους και ιδιώτες είναι καλή αλλά πιστεύω πως δεν είναι αρκετή. Μια ποιο ολοκληρωμένη προσέγγιση της Θράκης από την κεντρική εξουσία (πάντα σε πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο), την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και την τοπική εξουσία πιστεύω ότι θα βοηθούσε τον τόπο μου περισσότερο. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως μόλις φέτος (100 χρόνια από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στον εθνικό κορμό) η ανδρική θρακιώτικη φορεσιά εντάχθηκε στην προεδρική φρουρά. Πιστεύω πως άργησε κάπως.

            2.         Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

            Κάποια στιγμή και εφόσον μου δοθεί η δυνατότητα θα ήθελα να ταξιδέψω στην Λατινική Αμερική.

            3.         Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

            Την νοοτροπία μας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς έχουμε μάθει να κρίνουμε χωρίς να πράττουμε, έχουμε μάθει να σχολιάζουμε χωρίς να ακούμε και έχουμε μάθει να κατηγορούμε χωρίς να δικαιολογούμε.

Κάτι λίγο πιο lifestyle

            4.         Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς

            Ατομική υγιεινή, καφέ και δουλειά, σε σύντομο χρονικό διάστημα μάλιστα. Χαχαχα συνοπτικές διαδικασίες.

            5.         Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

            Λίγο τηλεόραση, λίγο social media, λίγο συζήτηση με τα παιδιά και την γυναίκα μου και μετά ύπνο.

Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

            6.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

            Από την ηλικία των έξι ετών, όταν ξεκίνησα να χορεύω στον σύλλογο του χωριού μου. Από εκείνη την στιγμή και μετά δεν θυμάμαι να έχει περάσει ούτε μία μέρα χωρίς να ασχοληθώ με αυτό που ονομάζουμε παράδοση σε όλες τις διαστάσεις της. Στα δεκαέξι μου ανέλαβα ως ¨δάσκαλος¨ το χορευτικό τμήμα του συλλόγου στο χωριό μου ενώ στα είκοσι μου με μια παρέα νέων ιδρύσαμε τον Ε.Λ.Σ. ¨Τα Δίδυμα Τείχη¨ στην πόλη του Διδυμοτείχου όπου μέχρι και σήμερα δραστηριοποιούμαι.

            7.         Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

            Ειλικρινά δεν ξέρω. Σίγουρα όμως όσο περισσότερο ασχολιόμουνα με αυτήν άλλο τόσο την αγαπούσα, όλο και περισσότερα πράγματα ήθελα να μάθω. Στα δώδεκα μου αγόρασα δημοσιογραφικό “ κασετοφωνάκι ” και γύριζα από σπίτι σε σπίτι για να ¨γράψω¨ παππούδες και γιαγιάδες, του χωριού μου αρχικά, να μου λένε ¨μασάλια¨ και τραγούδια αλλά και σημαντικές πληροφορίες για τις φορεσιές τους, τα ήθη και έθιμά τους, τον τρόπο ζωής τους.  Όταν τα υπόλοιπα συνομήλικα παιδιά έπαιζαν στην πλατεία ή αργότερα πήγαιναν για καφέ εγώ είχα στέκι μου το ΚΑΠΗ Ισαακίου και τους συλλόγους γυναικών των χωριών της περιοχής μου. Μπορείς να το πεις και λίγο ¨αλλόκοτο¨ όλο αυτό, αλλά εμένα με γέμιζε.

            8.         Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

            Σέβομαι όλους τους ¨συναδέλφους¨ μου είτε επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό και την παράδοση έχουν μόνο να δώσουν. Εδώ δεν θα πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω τον πρώτο μου δάσκαλο τον κ. Τάκη Χατζούδη ο οποίος ουσιαστικά με ώθησε να ασχοληθώ περισσότερο με τον χορό και ήταν αυτός που πρώτος μου εμπιστεύτηκε χορευτική ομάδα ώστε να διδάξω χορό. Επίσης μέσω αυτής της συνέντευξης θέλω να ευχαριστήσω και τον κ. Δημήτρη Βραχιόλογλου από τον οποίο κέρδισα πολλά.

            9.         Με ποια πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

            Αυτήν την στιγμή είναι έτοιμο, και θα κυκλοφορούσε αν δεν μας έπιαναν τα μέτρα για τον κορωναιό , το δεύτερο CD του συλλόγου που δραστηριοποιούμαι. Πρόκειται για μια συνεργασία με το παραδοσιακό μουσικό σχήμα ¨Εβρίτικη Ζυγιά¨ που πραγματεύεται χορούς και τραγούδια συγκεκριμένης περιοχής της Θράκης. Ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα να κυκλοφορήσει και αυτό.

            Αλλιώς υπήρχε σχεδιασμένη μια σειρά από εκδηλώσεις (100 χρόνια ελεύθερη Θράκη βλέπετε) με αποκορύφωμα το 12ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα που το αναλάβαμε με τα ¨Δίδυμα Τείχη¨ φέτος αλλά δυστυχώς όλες αναβλήθηκαν για του χρόνου. Ας είμαστε γεροί και όλα θα γίνουν. 

            10        Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

            Σχέδια υπάρχουν πολλά, ιδέες επίσης. Δυστυχώς η κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί το τελευταίο τρίμηνο δεν μας επιτρέπει να τα πραγματοποιήσουμε. Ωστόσο πιστεύω πως όλα θα βρουν τον δρόμο τους σύντομα. 

            10+1   Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

            Ο χώρος της παράδοσης είναι τεράστιος και χωράει τους πάντες. Κανείς δεν έχει να φοβηθεί κανέναν και τίποτα, οπότε χωρίς δεύτερη σκέψη όποιος θέλει να ασχοληθεί με την παράδοση ας ξεκινήσει από χθες…

            Ο νέος με σεβασμό και ο παλαιότερος δίνοντας βήμα και ευκαιρίες στον νέο.

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Απόστολο Πολυσάκη που μας παραχώρησε την συνέντευξη, πιστεύουμε ότι οι φίλοι της σελίδας μας θα εκτιμήσουν την συνέντευξη αυτή. Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή και καλή δύναμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *