Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται με ένα μουσικό σχήμα από την Θράκη, χαρακτηρίζεται από αγάπη για την παραδοσιακή μουσική αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να πειραματίζεται κιόλας. Μας παραχώρησαν την παρακάτω συνέντευξη για να τούς γνωρίσουμε καλύτερα. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «Ποιοι είναι οι …… Θρηίκιος Ήχος».
(Πατήστε εδώ για το βιογραφικό του σχήματος)
1. Πότε και πώς γνωριστήκατε και ξεκίνησε η ενασχόληση σας με τη παραδοσιακή μουσική;
Οι γνωριμία μας έγινε το 2012, στο τμήμα παραδοσιακής ορχήστρας που είχε ξεκινήσει τότε, στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, με καθηγητή τον διακεκριμένο μουσικό Κυριάκο Γκουβέντα. Εκεί οι τέσσερις μας (ο Ηρακλής, ο Γιώργος, ο Τάσος και ο Αλέξανδρος) δημιουργήσαμε τον “Θρηίκιο Ήχο”. Αργότερα, προστέθηκε το κλαρίνο μας, ο Δημοκράτης, όταν ο φίλος μας Παναγιώτης Κολοβός, αναγκάστηκε να αποχωρήσει για επαγγελματικούς λόγους.
2. Πείτε μας για τα πρώτα σας πρότζεκτ το « ήρθι κιρος» και το «Άγιο Χαράλαμπη» και τι σχεδιάζεται για το μελλον.
Το 2018 μας ήρθε μια ιδέα και θέλαμε να την υλοποιήσουμε και προχωρήσαμε στην ηχογράφηση του “Ήρθι κιρός” . Είναι ένα τραγούδι εντελώς δικό μας και όχι από κάποια καταγραφή, το οποίο είπαμε να το μοιραστούμε με τον κόσμο. Θεωρούμε πως πρέπει να εξελίσσεται η μουσική παράδοση και να γράφονται νέα τραγούδια, που να εκφράζουν την έμπνευση και την δημιουργικότητα που πηγάζει από βιώματα της καθημερινότητας μας, ακολουθώντας τα χνάρια των παλαιοτέρων. Η δεύτερη ηχογράφηση είναι το «Κάτω εκεί στον Άγιο Χαραλάμπη», είναι ένα παραδοσιακό τραγούδι από τη περιοχή της Μαρώνειας όπου σε συνεργασία με την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Ιππαρχία Βασιλική Περβανά, που δυστυχώς χάσαμε πρόσφατα, συνεργαστήκαμε για να υλοποιηθεί το τραγούδι.
Τα σχέδια για το μέλλον είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε καινούρια τραγούδια, αλλά και να φέρουμε στην επιφάνεια κάποιες καταγραφές του τόπου μας που έχουμε στην κατοχή μας.
3. Ποιους συναδέλφους σας σέβεστε;
Υπάρχουν σήμερα φοβεροί νέοι μουσικοί που έχουν διδαχθεί από παλιότερους το μεράκι και την αγάπη για την παράδοση. Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιους, καθώς όλοι κάτι έχουν να δώσουν σε αυτόν τον τεράστιο χώρο της μουσικής. Πάντα κάτι καλό θα πάρεις από τον καθένα, είτε περισσότερο είτε λιγότερο.
4. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά του συγκροτήματος σας (που σας διαφοροποιεί από τα άλλα);
Είμαστε αρχικά ένα κατεξοχήν Θρακιώτικο σχήμα, γιατί βιωματικά έρχεται στην επιφάνεια η αγάπη μας για την Θράκη. Η Θρακιώτικη λύρα και η Γκάιντα, είναι που χτυπάει στην ψυχή μας, στολίζεται με το Κλαρίνο και απογειώνεται με τους ρυθμούς του Νταουλιού και του Λαούτου. Σαφώς προσθέτουμε και άλλες περιοχές στο πρόγραμμα μας, αφού οι ομορφιές της μουσικής παράδοσης συναντώνται και στην Ήπειρο, την Μακεδονία, τα Νησιά και την Μικρά Ασία. Τις περισσότερες φορές, κυρίως σε γλέντια, επιδιώκουμε ποικιλία Θρακιώτικης μουσικής, όμως σε ανάγκες παραστάσεων σε χορευτικά συλλόγων υπάρχουν απαιτήσεις κάλυψης και άλλων περιοχών, οπότε ανταποκρινόμαστε ανάλογα. Άλλωστε η μουσική της Θράκης είναι τόσο τεράστια, που από μόνη της κυριαρχεί στα γλέντια.
5. Πόσο σημαντική είναι η παραδοσιακή μουσική για σας;
Η παραδοσιακή μουσική μας εκφράζει πολύ περισσότερο από τις άλλες μουσικές είναι το σύγχρονο ελιξίριο της ζωής μας. Είναι διέξοδος, έκφραση, διασκέδαση, ψυχαγωγία, αλλά και μάθηση που είναι απαραίτητη σήμερα όσο ποτέ.
6. Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του paratiritisparadosis.gr μέσα από αυτή τη συνέντευξη;
Να ασχολούνται με όλο το φάσμα της παραδόσεως και όχι μόνο με το χορό ή μόνο με τη μουσική κτλ. Γιατί η παράδοση έχει πολύτιμα πράγματα που μας βοηθούν και στη σημερινή εποχή. Και φυσικά να κρατήσουμε να διατηρήσουμε και να διαδώσουμε στις επόμενες γενεές όλα εκείνα τα πολύτιμα στοιχεία που συνιστούν την ελληνική ιδιοπροσωπία. Ο διαπαιδαγωγικός ρόλος της παράδοσης είναι προφανέστατος, γιατί πλάθει καλούς χαρακτήρες. Καλούμε τους γονείς να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τους τις διαχρονικές αξίες της παράδοσης, συνηθίζοντας τα από την μικρή ηλικία στην ενασχόληση με τον χορό, την μουσική, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδος μας.
Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον «Θρηίκιο Ήχο» που μας παραχώρησαν την συνέντευξη, πιστεύουμε ότι οι φίλοι της σελίδας μας θα εκτιμήσουν την συνέντευξη αυτή. Τους ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή, ομόνοια και καλή δύναμη ώστε να συνεχίσουν το έργο τους.
Για την εξυπηρέτηση των αναγνωστών μας, τοποθετήσαμε τα δυο βίντεο από τα έργα τους σχήματος και αναλύθηκαν παραπάνω.
Ήρθι Κιρός
Κάτω κει στον Άγιο Χαραλάμπη