ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ “ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΖΥΓΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΠΛΑΣΤΗΡΑ”

  • από

1. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή σας ενασχόληση με την παράδοση;

Ο καθένας από εμάς ξεκίνησε σε διαφορετική ηλικία γιατί το περιβάλλον του καθενός μας ήταν διαφορετικό και με ιδιαίτερα ερεθίσματα. Όλοι πάντως σε μικρή ηλικία ο καθένας από 8-10 χρόνων είχαμε την πρώτη επαφή με το αντικείμενο μουσική.

2. Πώς αποφασίσατε να συνεργαστείτε ως μουσικό σχήμα;

Υπήρχε εσωτερική ανάγκη στον καθένα μας προφανώς να γίνει μέλος μιας ορχήστρας όπου να έχει κοινό άκουσμα αισθητική και να αποτελέσει το πλαίσιο όπου ο καθένας να μπορεί να εκφραστεί καλλιτεχνικά και δημιουργικά έχοντας τους κατάλληλους συνεργάτες. Οπότε έγινε χωρίς χρονική επιδίωξη αλλά έτυχε να δέσουμε ως άτομα πάνω στον άξονα αλληλοσεβασμός κοινή αισθητική κοινό άκουσμα.

3. Πόσο σημαντική θέση συνεχίζει να έχει η παράδοση στην μουσική σας και αν θέλετε και στις καρδίες σας.

Η παράδοση είναι κάτι που έρχεται από το παρελθόν το άμεσο η το μακρινό και έχει μέσα στοιχεία καλλιτεχνικά και το αποτύπωμα του κάθε καλλιτέχνη μέσω της μουσικής όπως και το αποτύπωμα των ανθρώπων της κάθε περιόδου εποχής. Υπάρχουν λοιπόν στοιχεία παιξίματα μουσικές φόρμες στίχοι ολόκληρα τραγούδια που περνάνε μέσα από πολλές γενιές γιατί έχουν λόγο ύπαρξης και δυναμική τέτοια ώστε να φτάσουν πολύ μακριά χρονικά κι άλλα με μικρότερη δυναμική να μείνουν σε μια δυο γενιές. Αυτό καθορίζεται όχι αριθμητικά η χρονικά αλλά αυτόματα από το ίδιο το αισθητήριο των ανθρώπων των γλεντιστών καθώς επίσης των μουσικών οργανοπαικτών. Οπότε σαφώς η παράδοση έχει σημαντική αξία στην καρδιά ενός οργανοπαίκτη από την οποία ο κάθε ένας αντλεί ότι αισθητικά των κεντρίζει και το χρησιμοποιεί ως στοιχείο στην δική του εποχή για μια νέα δημιουργία του σήμερα. Όλα τα στοιχεία δεν προχωράνε απόλυτα ποτέ. Πάντα υπάρχει κάτι καινούριο που πλέκεται μαζί με το παλιότερο και δημιουργεί μια νέα αισθητική φόρμα.

4. Ποια είναι τα πρότζεκτ με τα οποία ασχολείστε την τρέχουσα περίοδο;

Η κατάσταση από τον Μάρτιο του 2020 έως τώρα είναι δυστυχώς μια πολύ νεκρή περίοδος για όλο τον κόσμο που ασχολείται με τις τέχνες και σαφώς και για τους λαϊκούς πρακτικούς οργανοπαίκτες που κατά κύριο λόγω έχουν ζήσει μέχρι τώρα με τα πανηγύρια τους γάμους και τις εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων. Νομίζω πως όλο αυτό μας έχει αφαιρέσει ένα σημαντικό στοιχείο την έκφραση σε κοινό. Όλοι οι συνάδελφοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης fb…youtube παίζοντας κάποια μουσικά θέματα με το είδος που ασχολείται ο καθένας είτε ατομικά είτε ως ορχήστρες. Και με κάποιες διαδικτυακές συναυλίες παρουσιάσεις κάτι που δημιουργήθηκε λόγω της κατάστασης από το Μάρτιο έως τώρα.

5. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι η μουσική που παίζουμε έχει λόγο ύπαρξης και παίρνει σάρκα και οστά στις ψυχές των ανθρώπων μέσα από την άμεση διάδραση και σχέση οργανοπαίκτη και γλεντιστή στον κοινό χώρο και όχι μέσα από πλατφόρμες διαδικτυακές. Αυτό είναι μια λύση προσωρινή για να εκφραζόμαστε και να νιώθουμε ενεργοί και από την άλλη να υπάρχει ο σύνδεσμος και μια επαφή με τον κόσμο που αγαπάει και ποθεί αυτή την μουσική. Ευχόμαστε να επανέλθει η κατάσταση όπως και πριν μέσα από τα πανηγύρια γλέντια και εκδηλώσεις.

6. Ποιους συναδέλφους σας σέβεστε πάρα πολύ;

Σεβόμαστε όλους τους συναδέλφους. Την έννοια του μουσικού οργανοπαικτών και τραγουδιστών που έχουν αγαπήσει την μουσική αυτή έχουν γράψει χιλιόμετρα με ώρες μελέτης αγώνα προσπάθειας και αγωνίας να πετύχουν το όνειρο τους ο καθένας προσωπικά. Απέναντι λοιπόν σε όλους μας χρειάζεται αλληλοσεβασμός για τον αγώνα του καθενός και σεβασμός

7. Ποια πιστεύεται ότι είναι τα χαρακτηριστικά του Σχήματός σας που σας διαφοροποιεί από τα άλλα;

Νομίζω πως τα χαρακτηριστικά της κομπανίας μας είναι το δέσιμο ο δεμένος ήχος που έχουμε το οποίο είναι αποτέλεσμα της 20ετους πορείας ένα χρονικό λοιπόν πλαίσιο που δεν είναι καθόλου μικρό. Και το δεύτερο σημαντικό νομίζω είναι η μουσική συμπεριφορά και αντιμετώπιση της μουσικής ως ομάδα και όχι ως τέσσερις μονάδες. Υπάρχει η δυνατότητα και το προσωπικό μέρους από τον καθένα μας να εκφραστεί πιο ατομικά σολιστικά μέσα σε ένα σκοπό η τραγούδι κατά την ώρα που παίζουμε και σαφώς αυτό είναι θεμιτό και έτσι ήταν από πάντα ….τα κομμάτια να έχουν χώρο σολιστικό ώστε ο κάθε μουσικός να δείξει προσωπικά δυνατότητα έκφρασης και καλλιτεχνεία. Ωστόσο η διαφορά με τα άλλα συγκροτήματα είναι πως όταν παίζουμε όλοι μαζί ντύνουμε σε εισαγωγικά ο ένας τον άλλον στο κομμάτι χτίζοντας το όλοι μαζί σαν μελίσσι. Αυτό ισχυροποιεί το παίξιμο και δημιουργεί και τον ήχο του συγκροτήματος

8. Πόσο σημαντική είναι για σας η μουσική και πόσο σας έχει επηρεάσει;

Η μουσική είναι η ζωή μας. Μας ακολουθεί παντού σε ότι κι αν κάνουμε ακόμη και όταν δεν κρατάμε τα όργανα στα χέρια για μελέτη η για δουλειά. Ο μουσικός νομίζω γεννιέται με αυτό και η ζωή του έχει πάντα το πρίσμα της μουσικής σε όλες τις εκφάνσεις της.

9. Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του paratiritisparadosis.gr μέσα από αυτή τη συνέντευξη;

Να ακολουθήσει ο καθένας το όνειρο του πάνω στη μουσική με αγάπη και σεβασμό στην ίδια τη μουσική στο όργανο η φωνή που θέλει να ακολουθήσει και να ασχοληθεί και αγάπη και σεβασμό στους παλιότερους μουσικούς και στους συναδέλφους που θα γνωρίσει στην πορεία από την πρώτη στιγμή ενασχόλησης μέχρι ενεργός μουσικός επαγγελματίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *