Ποιοι είναι οι SibeΜόρια

  • από

                1.            Από πότε ξεκίνησε η ενεργή σας ενασχόληση με την παράδοση;

Τα πρώτα ακούσματα τα είχαμε στα  παιδικά μας χρόνια,  για να το πούμε καλύτερα ζούσαμε ανάμεσα σε αυτά. Επρόκειτο για ένα μουσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμασταν, είναι αυτό που συχνά ονομάζουμε βίωμα. φυσικά το μουσικό σχολείο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα μουσική ζωή μας, εκεί ήρθαμε σε ουσιαστική επαφή με τη μουσική. Στη διάρκεια  των μουσικών σπουδών καταπιαστήκαμε με τα επιμέρους υλικά και άυλα στοιχεία της δημοτικής μουσικής παράδοσης. Οι μουσικές σπουδές – αν και όχι μόνο αυτές – μάς επέτρεψαν να δούμε από απόσταση αυτό που αγαπούσαμε και εξακολουθούμε να αγαπάμε. Η απόσταση βοηθά στο να απομακρύνεσαι από τυχόν συναισθηματισμούς και να μελετάς αναλυτικά το αντικείμενο του πόθου σου. Η μελέτη της δημοτικής μουσικής υπό αυτό το πρίσμα σε αναγκάζει να αναμετρηθείς με τις δυνάμεις σου και τις αντοχές σου για όσο διάστημα ασχολείσαι με αυτήν. Η μουσική είναι μία απαιτητική ερωμένη.

                2.            Πώς αποφασίσατε να συνεργαστείτε ως μουσικό σχήμα;

Η συνεργασία μας δεν ήταν εντελώς τυχαία. Ο Βαγγέλης, ο Κοσμάς και ο Παναγιώτης ήμασταν φίλοι από τα μαθητικά χρόνια  στο μουσικό σχολείο και βρισκόμασταν συχνά σε διάφορες  εκδηλώσεις. Αργότερα κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μας χρονών στο τμήμα λαϊκής παραδοσιακής μουσικής στην Άρτα,  γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός μουσικού σχήματος.  Οι συναντήσεις και οι ανταλλαγές με αυτό το χώρο έδωσε ώθηση στην ομάδα να ερευνήσει βαθύτερες διαστρωματώσεις της δημοτικής μουσικής παράδοσης. Σε εκείνη την περίοδο, τη χρονιά 2015, συναντήσαμε τον Βασίλη Σκουμάντζο (κρουστά) με τον οποίο διαπιστώσαμε ότι μοιραζόμαστε ένα κοινό μουσικό όραμα. Έκτοτε συμπορευόμαστε με ένα ακόμη μέλος στον πυρήνα του μουσικού σχήματος.

                3.            Πόσο σημαντική θέση συνεχίζει να έχει η παράδοση στην μουσική σας και αν θέλετε και στις καρδιά σας

Η μουσική είναι ένα είδος γλώσσας και ως τέτοια, αν θέλουμε να τη διατηρήσουμε ζωντανή, οφείλουμε να τη μιλάμε. Με την προηγούμενη σκέψη στο μυαλό η μουσική βρίσκεται στην καθημερινότητά μας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Όπως είπαμε νωρίτερα η λαϊκή παραδοσιακή μουσική βρίσκεται στη ζωή μας από τα παιδικά μας χρόνια, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, πρόκειται για ένα ζωντανό οργανισμό που χρειάζεται όλη μας τη φροντίδα και την προσοχή για να μας δώσει το πολύτιμο δώρο της χαράς. Γιατί αυτό είναι η μουσική: Η χαρά του μοιράσματος με τους συνεργάτες σου την ώρα της δημιουργίας και η χαρά του μοιράσματος με το κοινό.

                4.            Ποια είναι τα πρότζεκτ με τα οποία ασχολείστε την τρέχουσα περίοδο;

Παρόλες τις αντιξοότητες που βιώνουμε όλοι μας αλλά και ο κλάδος των μουσικών το τελευταίο διάστημα, μιας και δεν μπορούμε να είμαστε ενεργοί στο πατάρι, προσπαθούμε να δραστηριοποιούμαστε με κάθε άλλο μέσο που μάς δίνεται όπως είναι τα social media. Έτσι ξεκίνησε το πρώτο project από ένα σύνολο εκπομπών με τίτλο ‘’Σκοποί και Τραγούδια’’ και ευτυχώς είχαμε ολοκληρώσει αρκετά γυρίσματα  πριν από το lockdown και αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στη διαδικασία  του μοντάζ. Σε λίγο καιρό θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε τη δεύτερη εκπομπή. Οι εκπομπές αυτές είναι δική  μας παράγωγη και θα προβάλλονται αποκλειστικά από το κανάλι μας στο youtube.

                5.            Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μας σχέδια αποτελούνται από δύο μέρη. Πρώτον να επιστρέψουμε δυναμικά στη μουσική δραστηριότητα με το αγαπημένο μας κοινό, να μάς ακούει να μάς περιτριγυρίζει και να χορεύει με τη μουσική μας, και δεύτερον να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις εκπομπές μέσω YouTube. Επίσης αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στη διαδικασία  ανάπτυξης διαφόρων projects και στοχεύουμε σε συνεργασίες με αξιόλογους καλλιτέχνες  που θα μιλήσουμε για αυτά  εν ευθέτω χρόνω. Αυτό που έχει σημασία πάνω απόλα είναι να επιστρέψουμε με μεγαλύτερη ορμή και όρεξη στη μουσική μας.

                6.            Ποιους συναδέλφους σας σέβεστε πάρα πολύ;

Είναι πολλοί. Η λίστα είναι μακρά και περιλαμβάνει παλαιότερους και νεότερους καλλιτέχνες στο χώρο. Σεβόμαστε τους ανθρώπους του χώρου οι οποίοι με αγάπη, ήθους και συνεχή δουλειά καλλιεργούν αυτήν την ιδιαίτερη περιοχή της μουσικής. Αν πρέπει να μιλήσουμε για πρότυπα είναι αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται με γνώμονα την αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων και την προσήλωσή τους στη μουσική τέχνη.

                7.            Ποια πιστεύεται ότι είναι τα χαρακτηριστικά του Σχήματός σας που σας διαφοροποιεί από τα άλλα;

Ο όρος (χαρακτηριστικά) δεν είναι αντιπροσωπευτικός. Αν μπορεί κάτι να σημειωθεί ως ιδιαιτερότητα  είναι ότι ασχολούμαστε με τα μουσικά ίχνη από το Ξηρόμερο, τον ορεινό Βάλτο, την ορεινή Ναυπακτία, το Απόκουρο,  το Μεσολόγγι και τις ευρύτερες περιοχές  του τόπου καταγωγής μας. Η μουσικές ιδιαιτερότητες  των προαναφερθέντων περιοχών έχουν η κάθε μια το δικό της ύφος, ήχο και ιδιώματα. Αποτελεί η καθεμία περιοχή,  μια ξεχωριστή μουσική προσωπικότητα  και ένα πεδίο  προς διερεύνηση  και έτσι πάντα κάτι καινούριο αναδύεται μέσα από το παλιό. Βέβαια σε κάθε μουσική παράσταση η επανάληψη τον τοπικών μουσικών μοτίβων είναι συχνή. Είναι όμως μέσα από αυτή την επανάληψη που τα SibeΜόρια  ανακαλύπτουμε καινούριες μουσικές διαδρομές και αυτό το στοιχείο κατά την γνώμη μας κρατά ζωντανή την λαϊκή μουσική παράδοση ενώ ταυτόχρονα δεν σταματά να μας εκπλήσσει.

                8.            Πόσο σημαντική είναι για σας η μουσική και πόσο σας έχει επηρεάσει;

Η μουσική για εμάς είναι τρόπος ζωής, κι αυτό γιατί όχι μόνο είμαστε ενεργοί επαγγελματίες αλλά γιατί ερευνούμε, παίζουμε και διδάσκουμε μουσική σε καθημερινή βάση. Συνεπώς, πέραν ότι είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας, το συστατικό της ομάδας είναι ο αέναος διάλογος που έχουμε με τη μουσική και κατά συνέπεια η πληρότητα που μας προσφέρει αυτή η συνεχής διαδικασία

                9.            Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του paratiritisparadosis.gr μέσα από αυτή τη συνέντευξη;

Αρχικά να ευχαριστήσουμε τον Παρατηρητή της Παράδοσης  για την φιλοξενία και όλους όσοι βρίσκονται  πίσω από αυτή την πλατφόρμα.  Χαιρόμαστε ιδιαίτερα  που δημιουργήθηκε μια ιστοσελίδα , ένας τόπος καταγραφής διάδοσης και παρουσίασης της μουσικής  μας παράδοσης. Το μήνυμα που θα θέλουμε να μεταφέρουμε στους φίλους και στους νέους  αναγνώστες, είναι ότι μέσα από αυτή την πλατφόρμα τούς δίνεται το βήμα, ένα σημείο αναφοράς όπου μπορούν να ενημερώνονται για τα μουσικά νέα, να ακούσουν μουσικές  και να γνωρίσουν  παλαιότερους  και κυρίως  νέους καλλιτέχνες. Πάνω απ’ολα να αγαπάνε τη μουσική γιατί μπορεί από το τίποτα να χτίσει κάτι και από αυτό το κάτι να οδηγηθούμε σε καινούργιους τόπους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *