Ποιοι είναι οι Αμορόζα

  • από

Φιλοξενούμε στον κύκλο συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης ενα συγκρότημα το οποίο αποτελείτε απο νέους ανθρώπους με ιδιαίτερη αγάπη για την παραδοσιακή μουσική. Ήδη έχουν κάνει εξαιρετικές συνεργασίες και εμφανίσεις και είμαστε σίγουροι οτι θα δούμε πολλά ακομα απο αυτούς. Καλωσήρθατε στο επόμενο κεφάλαιο των συνεντεθξεων μας “Ποιοι είναι οι Αμορόζα”.

            1.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή σας ενασχόληση με την παράδοση;

            Έχουμε ο καθένας ξεχωριστά, ακούσματα και ερεθίσματα από την παιδική μας ηλικία. Το οικογενειακό περιβάλλον και οι καταγωγές μας, η επαφή με την παράδοση και ιδιαίτερα την παραδοσιακή μουσική στα τοπικά γλέντια έπαιξαν στην αρχή καθοριστικό ρόλο, μέχρι να υπάρξουν καινούργιες αφορμές είτε μέσω των μουσικών σπουδών του καθενός μας είτε μέσα από την αλληλεπίδραση με παλαιότερους και νεότερους μουσικούς συναδέλφους και φίλους, οι οποίοι μας ενέπνευσαν και συνεχίζουν να μας εμπνέουν.

            2.         Πώς αποφασίσατε να συνεργαστείτε ως μουσικό σχήμα;

            Γνωριστήκαμε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ο ένας με τον άλλον που αποτέλεσαν ίσως μία μικρή γεύση για τη μετέπειτα χημεία μας. Η πρώτη μας ηχογράφηση ήταν ο μπάλος Άνδρου, η οποία ήταν η αφορμή ώστε να συνυπάρξουμε πλέον ως σχήμα και αυτό μας οδήγησε να εκπληρώσουμε και τη βαθύτερη ανάγκη για τη δημιουργία ενός σχήματος με στόχο ένα καλύτερα δομημένο και ζεστό ηχητικό αποτέλεσμα αλλά και την επιθυμία μας για μουσική συνύπαρξη με ανθρώπους κοινής αισθητικής.

            3.        

            Πόσο σημαντική θέση συνεχίζει να έχει η παράδοση στην μουσική σας και …… στις καρδίες σας;

            Η παραδοσιακή μουσική φέρει ξεχωριστή σημασία στις ζωές μας αλλά και ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας. Ουσιαστικά είναι η μουσική που παίζουμε και αποτελεί πηγή έμπνευσης αλλά και αφετηρία για εμάς. Είναι ένα ισχυρό πεδίο άντλησης υλικού και λειτουργεί και θα λειτουργεί για πάντα σαν ένα μοίρασμα σκέψεων και συναισθημάτων μας.

            4.         Ποια είναι τα πρότζεκτ με τα οποία ασχολείστε την τρέχουσα περίοδο;

            Ετοιμάζουμε τον πρώτο μας δίσκο, με στόχο να συγκεντρώσουμε γνωστά τραγούδια που αγαπάμε, να αναζωογονήσουμε ίσως και κάποια άλλα που δεν είναι τόσο γνωστά αλλά και να ανακαλύψουμε και εμείς τον ήχο και τις δυνατότητες αυτού του σχήματος μέσα από αυτή την έντονη και δημιουργική διαδικασία.

            5.         Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

            Τώρα που φαίνεται να ξαναζωντανεύει η μουσική δραστηριότητα, είναι οι ζωντανές εμφανίσεις σε ωραίους χώρους της Αθήνας και μια περιήγηση στην Ελλάδα, σε μέρη με όμορφους ανθρώπους σαν σταθμούς. Επιθυμούμε να βρεθούμε ξανά κοντά με τους ανθρώπους μας, μ’ αυτούς που συγκινούνται και ευφραίνονται με τη μουσική μας και να μοιραστούμε αληθινά γλέντια και χορούς. 

            6.         Ποιους συναδέλφους σας σέβεστε πάρα πολύ;

Οι συνάδελφοι που θαυμάζουμε και μοιραζόμαστε κάποιο κοινό όραμα είναι πολλοί, είτε από παλιότερες γενιές είτε της γενιάς μας. Το κοινό μας αυτό χαρακτηριστικό, η αγάπη για την παραδοσιακή μουσική, μας φέρνει πολύ κοντά με αυτούς τους ανθρώπους. Θα ήταν άδικο λοιπόν να κατονομάσουμε μόνο δυο – τρεις, μιας και πολλοί διαδραμάτισαν τον ρόλο του άμεσου δασκάλου σε καθέναν από μας αλλά και πολλοί που μας εμπνέουν μόνο από τις ηχογραφήσεις τους, που μας συγκινούν διαχρονικά και αποτελούν εξίσου σημαντικούς δασκάλους μας, ακόμα κι αν δεν τους έχουμε γνωρίσει ποτέ από κοντά.

            7.         Ποια πιστεύετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά του Σχήματός σας που σας διαφοροποιεί από τα άλλα;

            Ο λόγος ύπαρξης του σχήματος είναι η ανάγκη έκφρασης των ατόμων που το αποτελούν. Αν κάτι μας διαφοροποιεί από άλλες ομάδες που πραγματεύονται τις ίδιες μουσικές, είναι οι λεπτές αποχρώσεις αντίληψης, έκφρασης και οι προτιμήσεις των ατόμων που συγκροτούν αυτή την ομάδα. Το ιδιαίτερο και γλυκό ηχοχρωματικό αποτέλεσμα από την αρμονική συνύπαρξη των φωνών, του βιολιού, του σαντουριού και του λαούτου είναι σίγουρα κάτι που θέλουμε να μας χαρακτηρίζει.

            8          Πόσο σημαντική είναι για σας η μουσική και πόσο σας έχει επηρεάσει στη ζωή σας;

“Η ζωή χωρίς τη μουσική θα ήταν απλά ένα λάθος” Φ. Νίτσε

Κάτι τέτοιο ισχύει και για εμας. Για τον καθένα ξεχωριστά η μουσική ειναι τρόπος έκφρασης,τροπος σκεψης και ζωης. Η μουσική μας βοηθάει να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα την κοινωνία και τους ανθρώπους της και εν τέλει μας καθορίζει διότι διαμέσω της μουσικής ονειρευόμαστε. Είναι το γιατρικό μας στα δύσκολα, η γιορτή μας στις χαρές και το παίδεμα μας στην καθημερινή ζωη,που το μονο σιγουρο ειναι οτι μας κανει καλυτερους ανθρωπους. 

            9          Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του paratiritisparadosis.gr μέσα από αυτή τη συνέντευξη;

Ακούστε, αφουγγραστείτε τους ανθρώπους και τους ήχους και νιώστε! Η συγκυρία που ζούμε μας αποκάλυψε ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό και τελικά απ’ ότι φαίνεται δεν είναι δεδομένο. Ευχόμαστε, όλοι μας να φτιάξουμε τις προϋποθέσεις και να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες να ανταμώσουμε στα γλέντια, στις χαρές αλλά και στις λύπες, διότι η ανθρώπινη επαφή τελικά είναι αυτή που δίνει νόημα στις τέχνες, τη μουσική και τη ζωή την ίδια.

https://www.youtube.com/channel/UCFkO2_QDfK4n_a7jLX7OK-w/videos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ετικέτες: