Ποιοι είναι οι «Ακριτικός Ήχος»

  • από

Φιλοξενούμε στον κύκλο συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης ένα συγκρότημα το οποίο αποτελείτε από νέους ανθρώπους με ιδιαίτερη αγάπη για την παραδοσιακή μουσική της Θράκης. Το καλοκαίρι έβαλαν φωτιά στις πλατείες των χωριών καθώς και στις πίστες των χώρων εκδηλώσεων. Έχουν έδρα την ακριτική Ορεστιάδα οπότε έχουν πιάσει τον παλμό του Νομού Έβρου και αυτό φαίνεται και στη μουσική τους. Καλωσήρθατε στο επόμενο κεφάλαιο των συνεντεύξεων μας «Ποιοι είναι οι Ακριτικός Ήχος».

            1.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή σας ενασχόληση με την παράδοση;

            Η ενεργός συμμετοχή με την παράδοση για όλα τα μέλη του Ακριτικού Ήχου ξεκίνησε από μικρή ηλικία με διαφορετικά βιώματα και ερεθίσματα για τον καθένα. Ωστόσο, η δημιουργία του μουσικού σχήματος Ακριτικός Ήχος έγινε το 2010 με την προσθήκη, στην παλιά ορχήστρα του συγχωρεμένου Γιώργου Μπουρμά, του Κώστα Μιχαηλίδη στο κλαρίνο. Ουσιαστικά όμως η ενεργός συμμετοχή μας με την παράδοση ξεκίνησε με την εισαγωγή της Καλεντζίδου Ευθυμίας στο παραδοσιακό τραγούδι το 2013 και ολοκληρώθηκε με την προσθήκη του νεαρού και ταλαντούχου Ανδρέα Κανταρίδη. Τον Ακριτικό Ήχο πλαισιώνουν οι: Ευθυμία Καλεντζίδου – Παραδοσιακό τραγούδι, Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης – Κλαρίνο/τραγούδι, Ζήσης Κωνσταντινίδης – Πλήκτρα/Ακκορντεόν , Θοδωρής Αμυγδαλάς – Κρουστά, Γιώργος Τσομπανίδης – Βιολί/Μπουζούκι/Κιθάρα, Ανδρέας Κανταρίδης – Γκάιντα/Καβάλ/Κανονάκι.

            2.         Πώς αποφασίσατε να συνεργαστείτε ως μουσικό σχήμα;

Η απόφαση να συνεργαστούμε ήταν μονόδρομος, μιας και μοναδικός στόχος όλων μας ήταν και είναι η αγάπη μας για τη μουσική. Αγαπάμε την παραδοσιακή μουσική και υπηρετώντας την με σεβασμό, θέλουμε να δώσουμε κίνητρο κυρίως στους νέους και στα μικρά παιδιά, να ασχοληθούν με αυτή, γιατί είναι ένας πολύτιμος θησαυρός, που πρέπει πάση θυσία να διασωθεί.

            3.         Στο ρεπερτόριο που επιλέγετε στις εμφανίσεις σας έχετε προσθέσει τόσο τα πολύ παλιά – κλασσικά παραδοσιακά, όσο και τα λίγο νεώτερα (εγώ θα πάω στη Γερμανία κλπ).Ταυτόχρονα φαίνεται και μια επιρροή από τις πιο νέες δισκογραφίες που κυκλοφόρησαν συνάδελφοί σας (κορημ γω θα σε παντρέψω κλπ). Είναι σημαντικό για εσάς να εξελίσσεστε συνεχώς και να πειραματίζεστε;

            Το ρεπερτόριό μας είναι εμπλουτισμένο τόσο από τους παλιούς και καταξιωμένους ερμηνευτές, στους οποίους οφείλουμε ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την πλούσια παρακαταθήκη που μας άφησαν, όσο και από τις δισκογραφικές δουλειές νεότερων και εξίσου αξιόλογων συναδέλφων, βάζοντας πάντα το δικό μας χρώμα και ύφος στα τραγούδια τους. Η θέληση για εξέλιξη και ο πειραματισμός, είναι αυτά που μας βοηθάνε να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα, διορθώνοντας και την παραμικρή ατέλεια.

            4.         Ποια είναι τα πρότζεκτ με τα οποία ασχολείστε την τρέχουσα περίοδο;

            Η τρέχουσα περίοδος είναι γεμάτη πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (Βρυξέλλες 17 Δεκεμβρίου, Στουτγκάρδη 11 Φεβρουαρίου, Ρότλινγκεν 4 Μαρτίου 2023). Βλέπεις όλα αυτά μας έλλειψαν με τον εγκλεισμό και την πανδημία τα προηγούμενα χρόνια και φαίνεται ότι δεν ήταν μόνο το καλοκαίρι δυναμικό, έπεται και δυναμικός χειμώνας.

            5.         Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

            Αυτό το οποίο είναι στα άμεσα σχέδιά μας και έχουμε αφήσει στη μέση, από τη μια με την πανδημία και από την άλλη με την εγκυμοσύνη της Ευθυμίας, η οποία αδυνατούσε να μας ακολουθήσει, είναι η ολοκλήρωση ενός CD με ανήκουστα τραγούδια. Πρόκειται για μια δουλειά, που μπορεί να έχει καθυστερήσει, ευχόμαστε όμως όταν ολοκληρωθεί, να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις σε όλους σας.

            6.         Ποιους συναδέλφους σας σέβεστε πάρα πολύ;

            Σεβόμαστε τον κάθε συνάδελφο γι’αυτό που κάνει, γιατί σκοπός όλων μας είναι η διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής. Φυσικά, είμαστε ευγνώμονες ιδιαίτερα στους μεγαλύτερης ηλικίας συναδέλφους, που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι και άφησαν αυτή την πλούσια κληρονομιά σε εμάς τους νεότερους, με την ευχή να φανούμε άξιοι συνεχιστές τους.

            7.         Ποια πιστεύετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά του Σχήματός σας που σας διαφοροποιεί από τα άλλα;

            Αυτό το οποίο είναι χαρακτηριστικό στον Ακριτικό Ήχο, είναι το παραδοσιακό του χρώμα με την αρμονική εναλλαγή κλαρίνου – γκάιντας – βιολιού και τον απόλυτο συγχρονισμό με τα υπόλοιπα όργανα της ορχήστρας, αυτή είναι η δική μας ταυτότητα, που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τα υπόλοιπα μουσικά σχήματα.

            8.         Πόσο σημαντική είναι για σας η μουσική και πόσο σας έχει επηρεάσει στη ζωή σας;

            Η μουσική είναι κομμάτι του εαυτού μας, αυτό άλλωστε φαίνεται από τις θυσίες που κάνει ο καθένας μας ξεχωριστά, αφήνοντας την οικογένειά του για να είναι παρών σε κάθε εκδήλωση με τον Ακριτικό Ήχο. Την ζωή του καθενός την έχει επηρεάσει πολύ σαφώς πάντα προς το καλύτερο, καθώς μέσα από αυτή τη δουλειά κάνεις ταξίδια, γνωρίζεις νέους ανθρώπους, δημιουργείς φιλίες και το σημαντικότερο, συνεχώς μαθαίνεις, εξελίσσεσαι και βελτιώνεσαι προς το καλύτερο. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς μας να φανταστεί τον εαυτό του χωρίς τη μουσική.

            9.         Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του paratiritisparadosis.gr μέσα από αυτή τη συνέντευξη;

            Το μήνυμα που θα θέλαμε να στείλουμε στους αναγνώστες του paratiritisparadosis.gr είναι να προτρέψουμε τους νέους να ασχοληθούν με την παραδοσιακή μουσική και να την αγαπήσουν, καθώς είναι η ταυτότητα του τόπου μας και έχουμε την υποχρέωση να την μεταδώσουμε με αγάπη και σεβασμό και στις επόμενες γενεές. Ακόμη, η μουσική είναι η τέχνη και η επιστήμη μέσω της οποίας ταξιδεύει η ψυχή και ξεφεύγει από τα άγχη της καθημερινότητας. Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται μπορούνε να επισκεφθούν τη σελίδα μας στο facebook Ακριτικός Ηχος-Akritikos hxos (https://www.facebook.com/AKRITIKOSS) και το κανάλι μας στο YouTube AKRITIKOS HXOS (https://www.youtube.com/@AKRITIKOSHXOS) αλλά και να κατεβάσουν τα διάφορα τραγούδια μας από την σελίδα (https://emth2003.wixsite.com/akritikoshxos).

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον «Παρατηρητή της Παράδοσης» για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην οποία μας φιλοξένησε, ώστε να γνωρίσουν όλοι καλύτερα τον Ακριτικό Ήχο και ενδεχομένως αν κάποιοι δεν τον γνωρίζουν, μέσα από εδώ να γνωρίσουν το έργο του. Καλή συνέχεια στο σπουδαίο αυτό έργο σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ετικέτες: