ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΔΕΛΦΕΣ ΚΙΟΣΚΕΡΟΓΛΟΥ

  • από

Οι αδελφές που έκλεψαν την παράσταση στο παιχνίδι “THE VOICE” μας παραχώρησαν αυτήν τη συνέντευξη. Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο παιχνίδι

1. AΠO ΠOTE ΞEKINHΣE H ENEPΓH ΣAΣ ENAΣXOΛHΣH ME THN ΠAPAΔOΣH;

Η ερώτηση αυτή έχει περίπλοκη απάντηση καθώς τα ακούσματά μας στη μουσική , από μικρή ηλικία ήταν παραδοσιακά . Η εκπαίδευση της μουσικής, ως γνωστόν, γίνεται μέσω της ακοής. Ακούς, αφομοιώνεις και εντέλει παίζεις . Όπως λένε και μεγάλοι δάσκαλοι στη μουσική , για να παίξεις ένα είδος μουσικής και να το ερμηνεύσεις όπως “του πρέπει”, πρέπει να έχεις τα αντίστοιχα “ακούσματα” , όπως το μικρό παιδί που μαθαίνει την μητρική του γλώσσα εξ ακοής. Έτσι και σε εμάς,  η ενασχόληση με την παράδοση ξεκίνησε από τη νηπιακή ηλικία μέσω των ακουσμάτων και μετά στην παιδική ηλικία ξεκινήσαμε τις σπουδές στη μουσική (κλασική και παραδοσιακή).

2. ΠΩΣ AΠOΦAΣIΣATE NA ΣYNEPΓAΣTEITE ΩΣ MOYΣIKO ΣXHMA;

Δεν μπορώ να πω ότι ήταν απόφαση , καθώς το αποτέλεσμα βγήκε αβίαστα . Αναλυτικότερα, καθώς μεγαλώναμε, ξεκινήσαμε να παίζουμε μαζί κοινά κομμάτια και η μία να συνοδεύει την άλλη. Όλο αυτό συνεχίστηκε και μετέπειτα από την περίοδο των μαθητικών μας χρόνων, έτσι είχε ως αποτέλεσμα να μας “δέσει” πολύ στη μουσική, καθώς η μία γνωρίζει πολύ καλά τα “πατήματα” της άλλης . Έτσι είναι όμορφο και παραγωγικό να παίζουμε μεταξύ μας καθώς πέρα από τον αδερφικό δεσμό, μας δένει και ο δεσμός μιας όμορφης συνεργασίας η οποία έχει χτιστεί αβίαστα στη διάρκεια των χρόνων .

3. ΠOΣO ΣHMANTIKH ΘEΣH ΣYNEXIZEI NA EXEI H ΠAPAΔOΣH ΣTHN MOYΣIKH ΣAΣ KAI .. ΣTIΣ KAPΔIEΣ ΣAΣ.

Η παράδοση είναι κάτι το ζωντανό , δεν είναι κάτι το μουσιώδες στη ζωή μας. Αναλυτικότερα , την παράδοση την βλέπουμε παντού γύρω μας, αρκεί να την αναζητήσουμε , είναι οι ρίζες τόσο στον πολιτισμό όσο και την ιστορία μας. Προσωπικά η παράδοση αλλά και η παραδοσιακή μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου , την σέβομαι και την αγαπώ, καθώς πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον τόσο ιστορικά-λαογραφικά όσο και μουσικά. Να τονίσω ότι δεν ασχολούμαστε και δεν παίζουμε μόνο με τη νησιωτική παραδοσιακή μουσική, αλλά και με την υπόλοιπη ελληνική παραδοσιακή (στεριανή και νησιωτική) μουσική. Πέρα των άλλων έχει πολύ πλούσιο μουσικό υλικό και όποιος ασχοληθεί με εκείνη έχει να αποκομίσει πολλά. 

4. EKTOΣ AΠO THN EΠITYXIA ΣAΣ TO The Voice KAI THN ΠPOETOIMAΣIA ΣAΣ ΓIA TOYΣ EΠOMENOYΣ ΓYPOYΣ, ΠOIA EINAI TA ΠPOTZEKT ME TA OΠOIA AΣXOΛEIΣTE THN TPEXOYΣA ΠEPIOΔO;

Κάπου εδώ πρέπει να σας αναφέρω ότι εκτός από τη καλλιτεχνική μας δράση , διατηρούμε και μια δική μας Μουσική Σχολή , με το όνομα “Ωδή στη Χαρά” . Έτσι αυτό τον καιρό κάνουμε μαθήματα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ενώ έχουμε ήδη ορίσει ημερομηνίες συναυλιών με τους μαθητές μας , όμως τώρα λόγω πανδημίας έχουν πάει όλα πίσω. Ωστόσο στα άμεσα σχέδια μας είναι να πραγματοποιηθούν οι ήδη κανονισμένες συνεργασίες με Δήμους και με Περιφέρειες , κάνοντας συναυλίες με θεματολογία την παράδοση. Έχουμε όμορφες ιδέες και γεμάτες “παραδοσιακό” άρωμα Ελλάδας και Μικρασίας.  Το πιο κοντινό προγραμματισμένο πρότζεκτ είναι οι 5 παραστάσεις μέσα το Δεκέμβριο, στο “The Christmas Factory” στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με θέμα τα “Χριστούγεννα ανά τον κόσμο” .  Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που περιλαμβάνει  κάλαντα από διάφορα μέρη του κόσμου καθώς και διάφορα είδη μουσικής , παραδοσιακά , τζαζ κλπ.

5. ΠOIA EINAI TA MEΛΛONTIKA ΣAΣ ΣXEΔIA;

Μελλοντικά σχέδια ;;; Αν και στη παρούσα εποχή δεν είναι εύκολο να σχεδιάσει κάποιος το μέλλον του , καθώς το περισσότερο καιρό βρισκόμαστε έγκλειστοι στα σπίτι μας , για το κοινό καλό όλων μας, αλλά σίγουρα στα μελλοντικά μου σχέδια μου είναι όπως ανέφερα και παραπάνω προγραμματισμένες και μη , συναυλίες είτε με το καλλιτεχνικό σχήμα είτε με τη μαθητική ορχήστρα της Μουσικής μας Σχολής.

6. ΠOIOYΣ ΣYNAΔEΛΦOYΣ ΣAΣ ΣEBEΣTE ΠAPA ΠOΛY;

Όμορφη ερώτηση . Σέβομαι και εκτιμώ οποιονδήποτε σέβεται και εκτιμά την μουσική. Επίσης σημαντικό όμως είναι να έχεις με κάποιον ίδιο ηθικό κώδικα επικοινωνίας – συνεργασίας.

7. ΠOIA ΠIΣTEYETAI OTI EINAI TA XAPAKTHPIΣTIKA TOY ΣXHMATOΣ ΣAΣ ΠOY ΣAΣ ΔIAΦOPOΠOIEI AΠO TA AΛΛA;

Κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός, αυτό είναι αναγκαίο στοιχείο στη μουσική, καθώς η μουσική προοδεύει όταν ο καθένας, σεβόμενος τους νόμους και τους κανόνες της μουσικής ,προσφέρει στη μουσική τη δική του ιδέα-έμπνευση.  Έτσι και εμείς μέσα το δικό μας μεράκι, στραμμένες πάντα με σεβασμό προς τη μουσική, προχωράμε στο χώρο της παράδοσης και όχι μόνο.

8. ΠOΣO ΣHMANTIKH EINAI ΓIA ΣAΣ H MOYΣIKH KAI ΠOΣO ΣAΣ EXEI EΠHPEAΣEI ΣTH ZΩH ΣAΣ;

Εμένα προσωπικά με ορίζει η μουσική καθώς έχω κάνει τα πρώτα βήματα στη μουσική από την ηλικία των 4 ετών μέσα από σπουδές σε ωδεία και αυτό συνέχισε με την εισαγωγή μου σε Μουσικό Σχολείο , αργότερα στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) , μετέπειτα εισήχθει και στο Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς έχω ολοκληρώσει τις Μεταπτυχιακές μου Σπουδές στο ΕΚΠΑ με θέμα την Εθνομουσικολογία. Διατηρώ μαζί με την αδερφή μου Μαίρη τη Μουσική μας Σχολή Ωδή στη Χαρά , που βρίσκεται στη Νέα Πέραμο Αττικής , και το πρωί ασκώ το επάγγελμα της καθηγήτριας Μουσικής σε δημόσια σχολεία . Οπότε όλοι μου η ζωή, όπως και η καθημερινότητα μου, είναι δομημένη με τη μουσική.

9. ΠOIO ΘA HTAN TO MHNYMA ΠOY ΘA ΘEΛATE NA ΣTEIΛETE ΣTOYΣ ANAΓNΩΣTEΣ TOY paratiritisparadosis.gr MEΣA AΠO AYTH TH ΣYNENTEYΞH;

  • Να αγαπούν και να σέβονται τη μουσική , και ιδιαίτερα οι σημερινοί έφηβοι να αναζητήσουν κι άλλα είδη μουσικής , πέρα από την εμπορική (ραπ κλπ).
  • Να σεβόμαστε και εκτιμούμε τη φύση και να μη της φερόμαστε εγωιστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης…

Το κριθαρότο γαρίδας είναι μια συνταγή που…

Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης,…

Ως ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης…

Γεννήθηκε στο χωριό Καλλικράτης στα Σφακιά και…

Στο κέντρο της Αθήνας, θα βρείτε μια…

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *