Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που έχει ασχοληθεί πολύ ενεργά με την διάσωση των ηθών, των εθίμων και της ιστορίας της Ηπείρου αφού έχουν εκδοθεί ήδη 2 βιβλία της και ετοιμάζεται για την έκδοση του τρίτου της βιβλίου. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «Ποια είναι η Ανδρομάχη Μπουνα».
(Πατήστε εδώ για να δείτε ένα σύντομο βιογραφικό της)
- Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;
Πάντα όταν τελειώνεις κάτι σου λείπει κάτι ακόμη, δύσκολα εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να αρκεστούμε με τα λίγα και τα απαραίτητα. Σκέφτεσαι τι ορίζει ο καθένας μας ως “τα λίγα” και “τα απαραίτητα”; Πάντα θα υπάρχει κάτι που θα θέλω να κάνω αλλά αυτό το κάτι εύχομαι να αποτελέσει λιθαράκι της δικής μου ευτυχίας.
- Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;
Στη Σερβία και συγκεκριμένα στην Γκούτσα, εκεί πραγματοποιείται το φεστιβάλ χάλκινων, μου έχουν διηγηθεί φίλοι μου τη δική τους εμπειρία και τους εμπιστεύομαι. Μου έχουν αφηγηθεί τον τρόπο που φτάνουν εκεί, το μεγάλο τους οδικό ταξίδι, την εμπλοκή με ανθρώπους από διαφορετικές θρησκείες αλλά με κοινό την αγάπη για την καταγωγή τους και την παράδοση.
- Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;
Η καχυποψία που επικρατεί μεταξύ των ανθρώπων και την τόση ευκολία που έχουν κάποιοι να διαστρεβλώνουν γεγονότα, δίνει ο καθένας το δικό του νόημα σε πράγματα, κατανοεί αυτά που θέλει να κατανοήσει και φυσικά τα αναπαράγει με τον δικό του τρόπο. Η γιαγιά μου έλεγε, θα πας σε ένα σπίτι θα ακούσεις μια κουβέντα, θα πάρεις μία πλάκα και θα το σκεπάσεις αυτό που άκουσες, μην το πας σε άλλο σπίτι.
- Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς
Θα ελέγξω το κινητό μου για πιθανές κλήσεις, μηνύματα και email. Θα καλημερίσω τα αγαπημένα μου πρόσωπα και θα χαμογελάσω.
- Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;
Αφού καληνυχτίσω τα αγαπημένα μου πρόσωπα, ρυθμίζω το ξυπνητήρι, και σκέφτομαι τις δουλειές/ εκκρεμότητες που έχω για την επόμενη μέρα που ξημερώνει.
- Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι με τον παραδοσιακό χορό. Από μικρή σχετικά σε ηλικία ανέλαβα ευθύνες χοροδιδασκαλίας στο χωριό μου, Κεράσοβο Κονίτσης, μελέτησα την τοπική παράδοση, προσπάθησα και προσπαθώ να τη μεταλαμπαδεύσω με σεβασμό στους νεότερους. Οι σπουδές μου ωστόσο που αφορούν την Κοινωνική Ανθρωπολογία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον πολιτισμό και την ανάλυση αυτού. Έτσι το βίωμα μου με την επιστήμη συναντήθηκαν και καθόρισαν την πορεία μου σε αυτό το αντικείμενο
- Tι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;
Εκτέθηκα από πολύ μικρή ηλικία στο διάβασμα και στους παραδοσιακούς χορούς. Ο θείος μου o Βασίλης Κιτσάκης είχε γράψει το πρώτο βιβλίο με αναφορά το χωριό μου Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) Κονίτσης και έζησα πώς είναι να κοπιάζεις και να δημιουργείς ένα βιβλίο. Κάθε φορά που αναζητούσα μια πληροφορία για το χωριό μου ανέτρεχα στο βιβλίο αυτό, όπου είχε πια τη χρήση ενός εγχειριδίου. Όσο περνούσαν τα χρόνια και έπειτα από πολλές διηγήσεις από γυναίκες του χωριού, ένιωσα την ανάγκη να καταγράψω τις προφορικές τους ιστορίες και να δημιουργήσω το πρώτο μου βιβλίο Η Κερασοβίτισσα Μάνα. Ούσα επηρεασμένη από το ερευνητικό μου αντικείμενο, την ταυτότητα φύλου, αποφάσισα να αποτυπώσω αυτές τις ιστορίες και σε χαρτί και να δώσω μέσω αυτών των καταγραφών τροφή για σκέψη σχετικά με τον ρόλο τής γυναίκας και της ιδιότητας της ως νύφης.
- Ποιον συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;
Όλοι οι άνθρωποι είναι άξιοι σεβασμού. Θα έλεγα όμως πως θαυμάζω και σέβομαι τον πρώτο δάσκαλο χορού μου, σε αυτόν οφείλω την αγάπη και την πρόοδο μου, δε μας μάθαινε μονάχα βήματα αλλά το ήθος στο χορό.
- Με ποια πρότζεκτ έχεις πιαστεί την παρούσα στιγμή;
Έχω ολοκληρώσει τη συγγραφή του τρίτου μου βιβλίου για το χωριό καταγωγής μου και θα αφορά τον Κερασοβίτη Άνδρα, αφηγήσεις ζωής και προφορική ιστορία.
- Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;
Μετά την άψογη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θράκης για τη διοργάνωση Επιστημονικού συνεδρίου με θέμα το χορό, νομίζω πως τί καλύτερο η επιστήμη να συναντά την τέχνη και να συμπορεύονται.
10+1 Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.
Η παράδοση είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για κάθε τόπο. Εμπεριέχει το παρελθόν, την ιστορία και θέτει τις βάσεις για το αύριο. Η διατήρηση της παραδοσιακής κληρονομιάς είναι ευθύνη και καθήκον όλων μας προκειμένου να μην απολέσουμε την ταυτότητά μας και η εμπλοκή των νέων σε μία τέτοια στροφή προς τις ρίζες μας αποτελεί πολύ ευοίωνο και αισιόδοξο γεγονός για τη διάδοση και τη διατήρηση της παράδοσής μας.
Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά την Ανδρομάχη Μπούνα που μας παραχώρησε την συνέντευξη, πιστεύουμε ότι οι φίλοι της σελίδας μας θα εκτιμήσουν την συνέντευξη αυτή. Της ευχόμαστε ο Θεός να της δίνει, υπομονή, επιμονή και καλή επιτυχία στο συγγραφικό της έργο.