ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΗΜΑΡΙΑ ΚΛΟΥΒΑΤΟΥ

  • από

Γεννήθηκα σε ένα ορεινό χωριό ,τον Κυνίδαρο της ΝΑΞΟΥ. Τα πρώτα  παιδικά μου χρόνια  τα έζησα στο χωριό. Μέχρι  που οι  γονείς μου ,αποφάσισαν να έρθουμε στην πρωτεύουσα  για κάτι καλύτερο  το  1974. Η μητέρα μου είναι η Αγγελική Κονιτοπούλου  ,κόρη του Μιχάλη Κονιτόπουλου και της Μαρίας Κονιτοπούλου-Φυρογένη της γνωστής  μουσικής   οικογένειας  των Κονιτοπουλαίων. Ο πατέρας μου  Νικόλαος Β. Κλουβάτος ,ήταν γνωστός μερακλής  στο χορό ,το ποτό και το γλέντι .Έχω δυο αδέλφια, τη Στέλλα Κονιτοπούλου και  το Βασίλη Κλουβάτο , τραγουδιστές και μουσικοί . Είμαι παντρεμένη, με το Γιάννη Τσελέντη , ταίρι μου στη ζωή και στο χορό Έχουμε μια κόρη,  την Αγγελική .Ζω και δημιουργώ στον κύκλο του χορού στο  ΧΟΡΟΑΧΛΙΣΤΟ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 7-9.

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

            1.          Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

            Υπάρχουν πολλά που ονειρεύομαι ,να κάνω  σε σχέση με το χορό. Παραστάσεις και παρουσιάσεις  ,που θα έχουν κάτι, διαφορετικό και θα προβάλλουν την παράδοση, του τόπου μου ,όπως  πρέπει να  είναι.

            2.         Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

            Έχω ταξιδέψει στην ΟΛΛΑΝΔΙΑ ,ΓΑΛΛΙΑ πριν από χρόνια. Νομίζω η επόμενη χώρα θα είναι η ΑΜΕΡΙΚΗ σε κάποιο φεστιβάλ ίσως.

            3.         Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

            Μεγάλη  κουβέντα  θα ανοίγαμε .Δε ξέρω ,τον κόσμο και τις σκέψεις του.

Κάτι λίγο πιο lifestyle

            4.         Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς;

                        α.         Ανοίγω το ράδιο.

                        β.         Πρωινό για την οικογένεια.

                        γ.         Πρόβα τους χορούς.

            5.         Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

            Το σταυρό μου .

Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

            6.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

            Από  πολύ μικρή ηλικία  Τα καλοκαίρια, περνούσα πολύ καιρό , στο χωριό μου τον Κυνίδαρο.  Η μητέρα μου, πήγαινε σε διαφορετικά μέρη κάθε φορά , με τα αδέλφια της ,για δουλειά .Σε κάποιες τύχαινε να πάω κι εγώ. Μου έκαναν εντύπωση, οι άνθρωποι, ο τρόπος που χόρευαν.  Τα τσαλίμια  που έκαναν   ..Τα πρόσωπα που χαμογελούσαν .Τα ακούσματα.  Η πρώτη  φορά που πήγα σαν μαθήτρια στο ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ στην ΑΘΗΝΑ , ήταν γύρω στα  δέκα  . Η πρώτη μου συμμετοχή σε παράσταση, ήταν στα πρώτα  ΔΙΟΝΥΣΙΑ στη .ΝΑΞΟ με τους ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΑΙΟΥΣ .Πρώτη μου χορευτική ομάδα,  το παιδικό χορευτικό  του συλλόγου ΚΥΝΗΔΑΡΙΩΤΩΝ ΝΑΞΟΥ  [Ο ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ.] μετέπειτα ακολούθησαν  κι άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι από τη ΝΑΞΟ με έδρα την ΑΘΗΝΑ .Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Πνευματικά Κέντρα, τηλεοπτικές εκπομπές έως και σήμερα.

            7.         Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

            Απλά η οικογένεια . Η πρώτη μου εμφάνιση   με δική μου χορευτική ομάδα  στο Κέντρο Γαλάζιο του ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ .Και τώρα συνεχίζουμε δυναμικά με το – ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ- ΧΟΡΟΑΧΛΙΣΤΟΣ-ΜΑΡΙΑ ΚΛΟΥΒΑΤΟΥ –ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ  Μια λέξη που την λέμε στο χωριό- ο ΑΧΛΙΣΤΟΣ  -σημαίνει Παιχνίδι, κίνηση. Μια  Χορευτική Ομάδα που σκοπό έχει τη διατήρηση  ,διάδοση της μουσικοχορευτικής  παράδοσης, της Νάξου , όπως είναι  με σεβασμό. Ο ΧΟΡΟΑΧΛΙΣΤΟΣ έχει πολλές συμμετοχές σε επιλεγμένες παραστάσεις ,με σημαντικούς   ανθρώπους του χώρου.

            8.         Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

            Παρακολουθώ και ακούω για να μαθαίνω από όλους όσους έχουν να πουν κάτι Σημασία για μένα έχει ο τρόπος που θα ειπωθεί, για να δώσω και μεγαλύτερη ουσία  στο λόγο του .Όταν είσαι ταπεινός ,ευγενής και ψύχραιμος είσαι  κερδισμένος .

            9.         Με ποια πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

            Εν μέσω πανδημίας ,αναμονή.

            10.       Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

            Την παρούσα στιγμή να έχουμε υγεία. Τα ωραία έρχονται χωρίς πολύ σκέψη.

            10+1   Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με 
την παράδοση.

            Να έχει υπομονή, επιμονή, σεβασμό σε αυτό που παραλαμβάνει. Να είναι ευγενικός με τους ανθρώπους της παράδοσης και να μάθει να ακούει. ,τους μεγαλύτερους.

Χάρηκα πολύ που τα είπαμε για λίγο. Σας ευχαριστώ πολύ .Εύχομαι καλή υγεία και χαρούμενες όμορφες στιγμές από δω και στο εξής για όλους μας.

ΜΑΡΙΑ ΚΛΟΥΒΑΤΟΥ –ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εκ μέρους της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κα Μαρία Κλουβάτου για την τιμή να συνομιλήσει μαζί και της ευχόμαστε κάθε καλό και πολλές επιτυχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *