Ποια είναι η Ζωή Μήλιου

  • από

Συνεχίζουμε τον κύκλο συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης, πάντα στην προσπάθεια μας να αναδείξουμε ανθρώπους της παράδοσης. Σε αυτό το κεφάλαιο φιλοξενούμε έναν άνθρωπο με καταγωγή από την Μακεδονία και τον Έβρο. Ασχολείται χρόνια με το τραγούδι και το κανονάκι. Σας καλωσορίζουμε στο κεφάλαιο «Ποια είναι η Ζωή Μήλιου».

Κάποιες ερωτήσεις για να σας γνωρίσουμε καλύτερα

1. Υπάρχει κάτι που ονειρεύεστε να κάνετε και δεν το έχετε κάνει ακόμα;

Να μπορώ να τραγουδήσω το παραδοσιακό τραγούδι και να παίξω κανονάκι σε διάφορες χώρες του κόσμου.

2.  Σε ποια χώρα θα θέλατε να ταξιδέψετε;

Στις σκανδιναβικες χώρες. Νορβηγία, Δανία, Σουηδία.

3.  Αν μπορούσατε, τι θα αλλάζατε στην Ελλάδα;

Το σύστημα υγείας και παιδείας.

4.  Εκτός από την παράδοση με τι άλλο ασχολείστε; Έχετε κάποιο χόμπι ή κάνετε κάποιο άθλημα;

Έχω ως χόμπι το τρέξιμο.

Σχετικά με την ενασχόληση σας με τα παραδοσιακά

5.  Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την παράδοση;

Η ομορφιά, η παιδεία, ο πλούτος που περιέχει η παράδοση σε όλες τις πτυχές της.

6.  Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σας με την παράδοση;

Από την παιδική ηλικία ήμουν μέλος σε πολιτιστικό χορευτικό σύλλογο, ωστόσο η ενεργή ενασχόληση με το μουσικό κομμάτι της παράδοσης αρχίζει αργότερα στην εφηβεία, όπου κάνω τα πρώτα μου βήματα τραγουδώντας σε εκδηλώσεις της επαρχιακής ζωής.

7.  Από τις ιστορίες που έχετε ακούσει από τους παλαιότερους, ένα γλέντι πχ στην Μακεδονία πριν 60 χρόνια, με ένα αντίστοιχο γλέντι φετινό, τι διαφορές θα είχε;

Νομίζω πως η βασική διαφορά είναι ο τρόπος που “στύνονταν” το γλέντι.
Παλαιότερα πολλά γλέντια προέκυπταν αυθόρμητα. Οι άνθρωποι είχαν το χορό και το τραγούδι μέσα τους, ενταγμένο στην καθημερινότητα τους. Στις εργασίες, στο νοικοκυριό, στη χαρά, ακόμα και στη λύπη. Δεν περίμεναν ένα κοσμικό γεγονός, για να γλεντησουν. Ένα γάμο, έναν αρραβώνα, το πανηγύρι του Αγίου. Σίγουρα και σ αυτά γλεντούσαν, χωρίς όμως να είναι απόλυτοι και δοσμενοι μόνο σ αυτά.
Επίσης παλαιότερα πιστεύω, πως δεν υπήρχε τόσο μεγάλη μέριμνα και έγνοια για το στυσιμο ενός πανηγυριού. Μάλλον σήμερα μας απασχολεί αρκετά το λειτουργικό κομμάτι. Η σκηνή, ο φωτισμός, ο ήχος. Ίσως το μεράκι και η καλή θέληση σε συνδυασμό με μια σωστή οργάνωση, να είναι αρκετά, για ένα καλό αποτέλεσμα.

8.  Το κανονάκι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο όργανο, θεωρείται ότι έχει τεράστιες δυνατότητες και πολύ δύσκολο. Τι σας οδήγησε για να ασχοληθείτε με το όργανο αυτό;

Αυτό κυρίως που με τράβηξε στο κανονάκι είναι ο ήχος του. Γεμίζουν τα αυτιά μου ανατολή, θα έλεγα απλά.
Όταν το ακούω όλες μου οι αισθήσεις προσηλώνονται σ’ αυτό.
Και φυσικά μέσα από την εκμάθηση, διαπίστωσα πόσες μουσικές δυνατότητες και κρυφά χαρίσματα έχει.

9.  Τι πιστεύετε ότι έχει ανάγκη ο χώρος της παράδοσης ;

Κυρίως τους νέους ανθρώπους. Να την γνωρίσουν, να την μάθουν και να την αγαπήσουν, γιατί μόνο έτσι θα θέλουν να την μεταδώσουν και στους επόμενους.

10. Με ποια πρότζεκτ έχετε πιαστεί την παρούσα στιγμή;

Φέτος με αφορμή τα 100 χρόνια μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής, οι περισσότερες δουλειές μου έχουν αυτό το θέμα.
Επίσης ετοιμάζουμε και με άλλους συναδέλφους μια εκπομπή – μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια της Κωνσταντινούπολης. Εξάλλου αλησμόνητες πατρίδες είναι και η Πόλη, ο Πόντος, η Ανατολική Ρωμυλία.

11. Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σας;

Να μπορέσω να μεταδώσω μέσα από τη διδασκαλία και τη δουλειά μου το “μικρόβιο” και την αγάπη για το παραδοσιακό τραγούδι και το κανονάκι ώστε να μάθουν κι άλλοι άνθρωποι την αξία της παραδοσιακής μουσικής μας.
Επιθυμώντας βέβαια να γίνει αυτό και εκτός συνόρων της χώρας μας.

12. Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του Παρατηρητή της Παράδοσης (www.paratiritisparadosis.gr).

Ας μην αφήσουμε να χαθούν οι ρίζες μας. Η παραδοσιακή μουσική πρέπει να διαφυλαχθεί, να μαθευτεί και να διαιωνιστεί ξεκινώντας μάλιστα μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα και παίρνοντας επιτέλους τη θέση που χρόνια τώρα της αξίζει!

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ζωή Μήλιου και να της ευχηθούμε καλή επιτυχία στα μελλοντικά της σχέδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ