Ποιά είναι η Μαρία Χουλιαρά

  • από

Συνεχίζουμε τον κύκλο συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης, πάντα στην προσπάθεια μας να αναδείξουμε ανθρώπους της παράδοσης. Σε αυτό το κεφάλαιο φιλοξενούμε έναν άνθρωπο που έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με το νησιώτικο τραγούδι μέσα από το ραδιόφωνο. Συγκεκριμένα, βρίσκεται πίσω από τα μικρόφωνα του ραδιοφώνου από το 1999. Σας καλωσορίζουμε στο κεφάλαιο «Ποιά είναι η Μαρία Χουλιαρά».

Κάποιες ερωτήσεις για να σας γνωρίσουμε καλύτερα

  1. Υπάρχει κάτι που ονειρεύεστε να κάνετε και δεν το έχετε κάνει ακόμα;

            Βεβαίως! Αν κι είχα την τύχη να παρουσιάσω αρκετές εκδηλώσεις με αντικείμενο το νησιώτικο τραγούδι, θα ήθελα  να γίνουν κι άλλες τιμητικές εκδηλώσεις σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει & προσφέρουν ακόμη με όλο τους το <<είναι >> . Ενδεικτικά να αναφέρω τον Βαγγέλη & την Αγγελική Κονιτοπούλου, τη Μαρία Σκουλά , τη Λέτα Κορρέ , τον μέγιστο βιολάτορα Στάθη Κουκουλάρη , τον Μανώλη Κονδύλη , τον σπουδαίο και διεθνούς φήμης Νίκο Χατζόπουλο. Σημασία για μένα έχει αυτά να γίνουν όσο αυτοί οι σπουδαίοι καλλιτέχνες βρίσκονται εν ζωή και όχι …μετά θάνατον, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα.

2. Σε ποια χώρα θα θέλατε να ταξιδέψετε;

            Στη Γαλλία

3. Αν μπορούσατε, τι θα αλλάζατε στην Ελλάδα;

            Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση. !!! Αρκετά…… Και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε καταστάσεις . Διότι εμείς με τον τρόπο μας αφήνουμε  κάποιους  εκμεταλλεύονται την ψυχή του Έλληνα. Πιστέψτε με πως οι Έλληνες είναι σπουδαία μυαλά και μεγαλουργούν σε πολλούς τομείς. Αυτό εκτός από το θαυμασμό, το ζηλεύουν πολλοί. Ακριβώς γιατί δεν το έχουν.

            4.         Εκτός από την παράδοση με τι άλλο ασχολείστε; Έχετε κάποιο χόμπι ή κάνετε κάποιο άθλημα;

            Γενικά είμαι από τους ανθρώπους που δεν κάθονται σε ησυχία. Εργάζομαι στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μ αρέσει η γυμναστική,  & το κολύμπι .

Σχετικά με την ενασχόληση σας με τα παραδοσιακά

            5.         Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την παράδοση;

            Από παιδί, στο σπίτι μας το παραδοσιακό τραγούδι ήταν στην καθημερινότητά μας . Θυμάμαι πάντα να παίζει το ραδιόφωνο νησιώτικα ακούσματα και να χορεύουμε με τη μητέρα μας. Ο δε μπαμπάς μου, ήταν εκείνος που παρακολουθούσε με περίσσια αγάπη και μεράκι τις εκπομπές, τους χορούς και ότι γινόταν γύρω από το καλό νησιώτικο τραγούδι, Άλλωστε η καταγωγή των γονέων μου ήταν από τη Νότια Εύβοια, Ο μπαμπάς μου από το Ελαιοχώριο και η μητέρα μου απ τα Κάψαλα .Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι ήταν θέμα χρόνο ν ανάψει μέσα μου το μεράκι. 

            6.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σας με την παράδοση;

            Ήταν περίπου  στο 1999 , όπου βρέθηκα για πρώτη φορά πίσω από το μικρόφωνο στην εκπομπή του Βασίλη Μέτου << Θάλασσα και παράδοση>> , λέγοντας δειλά –δειλά τις αφιερώσεις της εκπομπής και  επιλέγοντας τραγούδια. Αυτό συνεχίστηκε κάποιο διάστημα. Μετά , λόγω σπουδών δεν υπήρχε και ο απαραίτητος χρόνος. Όμως, όταν το μεράκι ριζώνει στην καρδιά, πάντα βρίσκεται ο χρόνος και η αφορμή. Έτσι το 2013 επανήλθα , αρχικά παρουσιάζοντας μαζί με το Βασίλη τη δική του εκπομπή στα fm και αργότερα έχοντας πλέον τη δική μου εκπομπή που φέρει τον τίτλο << Θαλασσοπαιχνιδίσματα>> και διατηρείται έως σήμερα.

            7.         Από τις ιστορίες που έχετε ακούσει από τους παλαιότερους, ένα γλέντι στο Αιγαίο πριν 60 χρόνια με ένα αντίστοιχο γλέντι φετινό, τι διαφορές θα είχε;

            Αν και δεν το έχω ζήσει πριν 60 χρόνια, έχω διαβάσει και ακούσει πολλά. Από λαογράφους, μουσικολόγους, καλλιτέχνες, ανθρώπους της παράδοσης γενικότερα. Οι διαφορές είναι αρκετές .Εγώ θα σταθώ σε μια, αυτή που θεωρώ ίσως τη σημαντικότερη. Τα γλέντια τότε γίνονταν απλά, παραδοσιακά, τηρώντας τα έθιμα. Χωρίς  μικρόφωνα που φτιάχνουν τη φωνή του καλλιτέχνη. Πολλές φορές μ ένα βιολί κι ένα λαούτο. Οι άνθρωποι γλεντούσαν με την ψυχή τους. Είμαι υπέρ της τεχνολογίας και της εξέλιξης, στο βαθμό που δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά ενός τραγουδιού ,αλλά και την “ψυχή” του καλλιτέχνη! Σήμερα το Διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από ανθρώπους που δεν έχουν τις γνώσεις ή το ταλέντο να συνεχίσουν την παράδοση. Αν θέλουμε να την διατηρήσουμε θα πρέπει θαρρώ ,να δώσουμε βάση σε ανθρώπους που έχουν το ταλέντο ,παλαιότερους ή νεότερους και να αποφεύγονται κάθε λογής ευτράπελα.

            8.         Από την εμπειρία σας στο ραδιόφωνο πως έχει εξελιχθεί το νησιώτικο τραγούδι;

            Παρατηρώ πως το νησιώτικο τραγούδι εξελίσσεται με όμορφο τρόπο, καθώς υπάρχουν και αρκετά νέα παιδιά που παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, τραγουδούν, ασχολούνται με το χορό κλπ , εκτός φυσικά από τους πιο παλιούς καλλιτέχνες. Αυτό είναι ευχάριστο, αρκεί βέβαια τα παιδιά αυτά εκτός από το μεράκι, να αποκτούν και μουσική παιδεία, έτσι ώστε να μπορέσουν να βάλουν αργότερα κι εκείνα με τη σειρά τους το δικό τους λιθαράκι, το στίγμα τους θα έλεγα στο νησιώτικο τραγούδι.

            9.         Τι πιστεύετε ότι έχει ανάγκη ο χώρος της παράδοσης ;

            Ο χώρος της παράδοσης, έχει ανάγκη τη γνώση και την εμπειρία των πιο παλιών και ταυτόχρονα τη φρεσκάδα και το μεράκι των νέων , ώστε όλοι μαζί όχι μόνο να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την παράδοσή  μας, αλλά να την μεταφέρουμε  και σε πολλές ακόμα γενιές.

            10.       Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σας;

            Όπως σας είπα εξ αρχής εκτός από την εκπομπή που παρουσιάζω, που ακούγεται από άκρη σε άκρη σε όλο τον πλανήτη μέσω του διαδικτύου, θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα μέσα από κάποιες εκδηλώσεις, να αναδείξουμε τον πολιτισμό και την παράδοση αυτού του τόπου. Και βέβαια με το δικό μας τρόπο να τιμήσουμε όλους τους σπουδαίους καλλιτέχνες που δεν βρίσκονται δυστυχώς εν ζωή, όπως ο Γιώργος Κονιτόπουλος, η Ειρήνη Κονιτοπούλου Λεγάκη , ο Κώστας Κονιτόπουλος ο Βασίλης Χατζόπουλος, η Μαριάννα Χατζοπούλου κ.α  Χάρη σε εκείνους,  το νησιώτικο τραγούδι, έφτασε τόσο ψηλά και με καμάρι εμείς προσπαθούμε να το συνεχίσουμε.

            11.       Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του Παρατηρητή της Παράδοσης (www.paratiritisparadosis.gr);

            Πρώτα απ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία , να τοποθετηθώ σε κάποια πράγματα. Να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία σε ό, τι κάνετε κι πολλά μπράβο που ασχολείστε με την παράδοση. Αν θεωρήσουμε, ότι θα μπορούσα να περάσω ένα μήνυμα είναι να διαδίδουμε όλοι μας, ο καθένας με το δικό του τρόπο την παράδοση, είτε αυτό λέγεται μουσική, τραγούδι ή οτιδήποτε άλλο. Αρκεί , πάντα να έχουμε γνώμονα την ίδια την παράδοση και να την εξελίσσουμε, χωρίς να την κακοποιούμε.!!!!

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Μαρία Χουλιαρά και να της ευχηθούμε καλή επιτυχία στα μελλοντικά της σχέδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ