Παστουρμαδόπιτα ή πίτα Καισαρείας

  • από

Η παστουρμαδόπιτα ή πίτα Καισαρείας / Καππαδοκίας, είναι από τις πιο ιδιαίτερες, μερακλίδικες, πλούσιες, πικάντικες και…σοβαρά νόστιμες πίτες. Τσιπουρομεζές σπάνιος και εκλεκτός που είτε τον λατρεύεις ή δεν θες να ακούσεις γι΄αυτόν. Καθώς πρωταγωνιστής είναι ο παστουρμάς, αυτό το εκπληκτικό ανατολίτικο αλλαντικό με το έντονο άρωμα που έχει ορκισμένους φίλους και άλλους τόσους εχθρούς.

Τι είναι η παστουρμαδόπιτα ;

Η παστουρμαδόπιτα είναι μία κλασσική πίτα με φύλλο που εγκλωβίζει στη γέμιση το (θεϊκό) τρίπτυχο παστουρμάς – κασέρι – ντομάτα. Σε κάποιες εκδοχές έχει και πιπεριά κέρατο.

Φτιάχνεται με παραδοσιακό χωριάτικο φύλλο ή, επί το ανατολικότερο με τα τουρκικής καταγωγής φύλλα γιουφκά. Τα φύλλα γιουφκά έχουν καταγωγή από την ανατολική Τουρκία, φτιάχνονται με αλεύρι – νερό – αλάτι (δεν έχουν μαγιά) και η διαφορά τους με τα συμβατικά φύλλα, είναι ότι είναι προψημένα σε ειδικό μηχάνημα (το σάζι) και, γι΄αυτό είναι πεντανόστιμα. Βρίσκεται έτοιμο συσκευασμένο σε μαγαζιά με ποντιακά προϊόντα και πολλά μπακάλικα.

Η κεντρική ιδέα της πίτας, βασίζεται στο συνδυασμό ετερόκλητων γεύσεων, που όμως καταλήγουν σε αποτέλεσμα που ξαφνιάζει με τη νοστιμιά του.

Για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο παρακαλώ πατήστε ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: www.serioustaste.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *