Η παστουρμαδόπιτα ή πίτα Καισαρείας / Καππαδοκίας, είναι από τις πιο ιδιαίτερες, μερακλίδικες, πλούσιες, πικάντικες και…σοβαρά νόστιμες πίτες. Τσιπουρομεζές σπάνιος και εκλεκτός που είτε τον λατρεύεις ή δεν θες να ακούσεις γι΄αυτόν. Καθώς πρωταγωνιστής είναι ο παστουρμάς, αυτό το εκπληκτικό ανατολίτικο αλλαντικό με το έντονο άρωμα που έχει ορκισμένους φίλους και άλλους τόσους εχθρούς.
Τι είναι η παστουρμαδόπιτα ;
Η παστουρμαδόπιτα είναι μία κλασσική πίτα με φύλλο που εγκλωβίζει στη γέμιση το (θεϊκό) τρίπτυχο παστουρμάς – κασέρι – ντομάτα. Σε κάποιες εκδοχές έχει και πιπεριά κέρατο.
Φτιάχνεται με παραδοσιακό χωριάτικο φύλλο ή, επί το ανατολικότερο με τα τουρκικής καταγωγής φύλλα γιουφκά. Τα φύλλα γιουφκά έχουν καταγωγή από την ανατολική Τουρκία, φτιάχνονται με αλεύρι – νερό – αλάτι (δεν έχουν μαγιά) και η διαφορά τους με τα συμβατικά φύλλα, είναι ότι είναι προψημένα σε ειδικό μηχάνημα (το σάζι) και, γι΄αυτό είναι πεντανόστιμα. Βρίσκεται έτοιμο συσκευασμένο σε μαγαζιά με ποντιακά προϊόντα και πολλά μπακάλικα.
Η κεντρική ιδέα της πίτας, βασίζεται στο συνδυασμό ετερόκλητων γεύσεων, που όμως καταλήγουν σε αποτέλεσμα που ξαφνιάζει με τη νοστιμιά του.
Για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο παρακαλώ πατήστε ΕΔΩ
ΠΗΓΗ: www.serioustaste.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Kogias Art – Υποδήματα με ιστορία από το 1910
Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης…
ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΓΑΡΙΔΑΣ & ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Το κριθαρότο γαρίδας είναι μια συνταγή που…
Εκτύπωση T – SHIRT από την COLOURMAGIC για συλλόγους (και όχι μόνο)
Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης,…
Κατασκευή παραδοσιακών αυλών από τον Χρήστο Χατζόπουλο – ΜΥΗΣΙΣ
Ως ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης…
ΑΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΗΛ Ο ΕΚ ΣΦΑΚΙΩΝ – Ο Άγιος που αγιογραφείται με παραδοσιακή φορεσιά
Γεννήθηκε στο χωριό Καλλικράτης στα Σφακιά και…
Παραδοσιακά Μαντήλια Αθανάσιος Κατσαούνης
Στο κέντρο της Αθήνας, θα βρείτε μια…