Παναγιώτης Ξυδέας

  • από

Ο Παναγιώτης Ξυδέας γεννήθηκε τον Γενάρη του 1987 στην Καλαμάτα. Ο παππούς του έπαιζε βιολί και ο πατέρας του μπουζούκι. Από την ηλικία των 5 ετών ασχολήθηκε με το μπουζούκι, στην αρχή με τον πατέρα του και στη συνέχεια με  δάσκαλο τον κ. Γιώργο Παπαδόπουλο. Στην ηλικία των 9 ετών ξεκίνησε μαθήματα κλασικού βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με τον κ.Νίκο Δεληγιανάκη.   Γυμνάσιο και Λύκειο φοιτά στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας (αποσπά Πρώτο Πανελλήνιο βραβείο στους Μαθητικούς Αγώνες στο παραδοσιακό βιολί, πρώτο στους Περιφερειακούς ταμπουρά, δεύτερο στο μπουζούκι κ.α.).

Στα 16 του ξεκινά μαθήματα παραδοσιακού βιολιού στην Αθήνα με τον Στάθη Κουκουλάρη.

  Το 2004 έρχεται μόνιμα στην Αθήνα λόγω της εισαγωγής του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα των Μουσικών Σπουδών. Παράλληλα με την φοίτησή του στο πανεπιστήμιο συνεχίζει τα  μαθήματα  στο κλασικό βιολί με το κ. Γιάννη Ζευγόλη όπου φτάνει στην Ανωτέρα Σχολή. Στην συνέχεια παρακολουθεί μαθήματα με τον Αχιλλέα Χαλκιά για το ηπειρώτικο χρώμα και στον Νίκο Μωραΐτη για το ρουμελιώτικο ύφος.

  Το 2009 περατώνει τις πανεπιστημιακές του Σπουδές.

  Το 2022 ολοκληρώνει την σπουδή του  κλασικού βιολιού(πτυχίο) με την κα Ζερμένα Ιωαννίδου ενώ συνεχίζει στα Ανώτερα Θεωρητικά με τον κ. Γιώργο Σιωρά στο Διεθνές Ωδείο. Από την ηλικία των 14 ετών παίζει επαγγελματικά σε συναυλίες, εκδηλώσεις χορευτικών συγκροτημάτων , γάμους και πανηγύρια. Από το 2006 είναι μόνιμος συνεργάτης στην κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου με τον Μιχάλη Ζάμπα και τον Σάκη Κάκο. Έχει συμμετάσχει σε 12  δισκογραφικές παραγωγές και ο προσωπικός του δίσκος είναι ο ‘ Επίτριτος’. Όλες αντλούν περιεχόμενο από την Ελληνική Λαϊκή Παράδοση. Ξεχωρίζουν οι συνεργασίες  με την Δόμνα Σαμίου, τον Πετρολούκα Χαλκιά, τον Κώστα Τζίμα, τον Χρόνη Αηδονίδη , τον Αντώνη Κυρίτση, την Παγώνα Αθανασίου.

   Είναι έγγαμος  και έχει δύο κόρες!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *