Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα

  • από

Ντολμαδάκια γιαλαντζί, σαρμαδάκια, γιαπράκια ή με κιμά; Ζεστά με σάλτσα αυγολέμονο ή κρύα με σος γιαούρτι; Σε οποιαδήποτε εκδοχή, τα ντολμαδάκια είναι μια λαμπρή ιδέα, είτε σαν ορεκτικό είτε σαν κυρίως πιάτο. Και δεν νομίζω να υπάρχει αληθινός ¨γκουρμεδιάρης¨ άνθρωπος που να μην του αρέσουν.

Τι είναι τα ντολμαδάκια;

Ο ντολμάς προέρχεται από τη λέξη ¨doldurmak¨, που σημαίνει γεμίζω και οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τον όρο για γεμιστά κολοκύθια, ντομάτες, μελιτζάνες κτλ. Ντολμά επίσης λένε τα γεμιστά μύδια και καλαμάρια. Τα πιάτα που γίνονται με φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, αμπελόφυλλα) τα λένε ¨sarmak¨ , που σημαίνει τυλίγω.

Στην ελληνική κουζίνα, όταν μιλάμε για ντολμάδες, εννοούμε γέμιση με κιμά και ρύζι ή μόνο με ρύζι σε φύλλα λαχανικών(αμπελόφυλλα, λαχανόφυλλα, μαρουλόφυλλα κλπ.). Τα υπόλοιπα τα λέμε απλώς ¨γεμιστά¨.

Για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο παρακαλώ πατήστε ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *