Ντολμαδάκια γιαλαντζί, σαρμαδάκια, γιαπράκια ή με κιμά; Ζεστά με σάλτσα αυγολέμονο ή κρύα με σος γιαούρτι; Σε οποιαδήποτε εκδοχή, τα ντολμαδάκια είναι μια λαμπρή ιδέα, είτε σαν ορεκτικό είτε σαν κυρίως πιάτο. Και δεν νομίζω να υπάρχει αληθινός ¨γκουρμεδιάρης¨ άνθρωπος που να μην του αρέσουν.
Τι είναι τα ντολμαδάκια;
Ο ντολμάς προέρχεται από τη λέξη ¨doldurmak¨, που σημαίνει γεμίζω και οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τον όρο για γεμιστά κολοκύθια, ντομάτες, μελιτζάνες κτλ. Ντολμά επίσης λένε τα γεμιστά μύδια και καλαμάρια. Τα πιάτα που γίνονται με φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, αμπελόφυλλα) τα λένε ¨sarmak¨ , που σημαίνει τυλίγω.
Στην ελληνική κουζίνα, όταν μιλάμε για ντολμάδες, εννοούμε γέμιση με κιμά και ρύζι ή μόνο με ρύζι σε φύλλα λαχανικών(αμπελόφυλλα, λαχανόφυλλα, μαρουλόφυλλα κλπ.). Τα υπόλοιπα τα λέμε απλώς ¨γεμιστά¨.
Για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο παρακαλώ πατήστε ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΓΑΡΙΔΑΣ & ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Το κριθαρότο γαρίδας είναι μια συνταγή που…
Εκτύπωση T – SHIRT από την COLOURMAGIC για συλλόγους (και όχι μόνο)
Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης,…
Κατασκευή παραδοσιακών αυλών από τον Χρήστο Χατζόπουλο – ΜΥΗΣΙΣ
Ως ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης…
ΑΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΗΛ Ο ΕΚ ΣΦΑΚΙΩΝ – Ο Άγιος που αγιογραφείται με παραδοσιακή φορεσιά
Γεννήθηκε στο χωριό Καλλικράτης στα Σφακιά και…
Παραδοσιακά Μαντήλια Αθανάσιος Κατσαούνης
Στο κέντρο της Αθήνας, θα βρείτε μια…
Έκθεση με παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα στο Σύνταγμα
Στο πλαίσιο προβολής και παρουσίασης παραδοσιακών προϊόντων…