Νεκταρία Καραντζή

  • από

Η πολυετής αφοσίωση της Καραντζή και το διεθνούς ακτινοβολίας έργο της στη γυναικεία ψαλτική συνέβαλε στην αναβίωση του αρχαίου όρου ψάλτρια στη σύγχρονη εποχή. Έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μία από τις σημαντικότερες φωνές του ιερού και παραδοσιακού μέλους. Έχει προσκληθεί για συναυλίες και εισηγήσεις σε κάποια από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά μουσικά κέντρα του κόσμου, όπως η Ακαδημία Λιστ στην Ουγγαρία, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία και το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο στην Ισπανία.

Ανάμεσα στις βραβεύσεις της, απέσπασε πρόσφατα ειδικό βραβείο “για τις εξαιρετικές υπηρεσίες της στη διάδοση και καλλιέργεια της παράδοσης της Μουσικής της Ανατολικής Εκκλησίας και το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο γυναικείας παρουσίασης των βυζαντινών ύμνων”, από το φεστιβάλ εκκλησιαστικής μουσικής του Χαϊνούβκα της Πολωνίας του Κριστόφ Πεντερέτσκι. Το 2019 επιλέχθηκε από το Φεστιβάλ της Ραβένα του σπουδαίου μαέστρου Ρικάρντο Μουσικής ως μία από τους Έλληνες που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο πλαίσιο των δρόμων της φιλίας του Φεστιβάλ με την Ελλάδα, ανάμεσα στους: Μ. Θεοδωράκη, Β.Τσαμπρόπουλο και Λ.Καβακο. Τον Ιανουάριο του 2022 μια ιδιαίτερη συζήτηση με θέμα τη βυζαντινή μουσική και συνομιλητή μια από τις πιο εμβληματικές μορφές στον χώρο των σημαντικότερων Συμφωνικών Ορχηστρών του κόσμου, τον Χένρι Φόγκελ, παρουσιάστηκε στο αμερικανικό περιοδικό Fanfare και συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα θετικές κριτικές για το a cappella άλμπουμ της Byzantine.

Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία και ιστορικούς καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης, όπως η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου στη Βουδαπέστη, ο Καθεδρικός του Σαν Βιτάλε  στη Ραβένα, ο Καθεδρικός του Σαν Ισιδόρο Ελ Ρεαλ στην Ισπανία, στη Βασιλική Notre Dame της Ελβετίας, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη κ.α. αλλά και στην Ελλάδα στον Καθεδρικό Αθηνών με τη Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών και το  Βασίλη Τσαμπρόπουλο και σε κάποια από τα σημαντικότερα προσκυνήματα όπως την Παναγιά της Τήνου, την Εκατονταπυλιανή της Πάρου ή έξω από σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο.

Η  Νεκταρία Καραντζή ειδικεύεται σε ένα ξεχωριστό είδος a cappella καλλιτεχνικών εμφανίσεων βυζαντινής μουσικής και Ελληνικής παράδοσης που χαίρουν θερμής αποδοχής και εκτίμησης ιδιαιτέρως από το κοινό του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές περιοδείες της επίσης μαζί με τον διεθνώς διακεκριμένο βιρτουόζο σολίστ, συνθέτη, μαέστρο και συγγραφέα Βασίλη Τσαμπρόπουλο, που συνδυάζουν τον μουσικό κόσμο της Δύσης και της Ανατολής, έχουν κερδίσει αξιόλογες κριτικές και έχουν διαμορφώσει ένα σταθερό κοινό που ακολουθεί πιστά τους δύο καλλιτέχνες. Η συνεργασία τους κυκλοφορεί δισκογραφικά διεθνώς με τον τίλο “eleison”, από την MSO Records σε συνεργασία με τη Naxos Records στην Αμερική και την Challenge Records στην Ολλανδία.Πρόκειται για τη μοναδική Ελληνίδα υμνωδό που έχει καταγράψει δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από 14 ετών και ενεργό δράση στα ψαλτήρια εκκλησιών από 9 ετών και που έχει διαδώσει, ως Ελληνίδα γυναίκα υμνωδός, τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική εκτός των Ελληνικών συνόρων. Οι πρώτες της ηχογραφήσεις ήταν πλάι στη φωνή του Όσιου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβήτου, με την παρότρυνση του οποίου ακολούθησε από την παιδική της ηλικία τη σπουδή της ψαλτικής τέχνης και την άσκησή της στο αναλόγιο.

Μαθήτευσε επίσης στο παραδοσιακό τραγούδι κοντά στον Χρόνη Αηδονίδη, λαμβάνοντας μέρος, επί σειρά ετών, σε συναυλίες και δισκογραφία του κορυφαίου Δασκάλου και ενός από τους σημαντικότερους ζωντανούς θρύλους της Παράδοσης. Την ιδιαίτερη διδασκαλία του στο παραδοσιακό τραγούδι μεταλαμπαδεύει η ίδια στις νεότερες γενιές, μέσα από το Μουσικό Εργαστήρι Χρόνης Αηδονίδης.Ο διεθνής τύπος την έχει χαρακτηρίσει ως «ιδανική γυναίκα υμνωδό του ιερού και αρχέγονου μέλους», «Φωνή μαγευτική, γαλήνια και βαθιά που στέκεται ήρεμη στην σκηνή σαν μεσολαβητής στην καρδιά του λειτουργικού μέλους και απόλυτα αφοσιωμένη σε ό,τι ερμηνεύει», «Σολίστ υψηλής ζήτησης, μία από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες του θρησκευτικού μέλους στον κόσμο»

Είναι Δρ Νομικής, με μεταπτυχιακές σπουδές σε Ποινικό Δίκαιο, Εγκληματολογία και Εκκλησιαστικό Δίκαιο από Πανεπιστήμιο Αθηνών και απόφοιτος επιμορφωτικών προγραμμάτων Πολιτικής Φιλοσοφίας και Θεολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard και του UCLouvain.
Είναι επίσης η Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, που τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου και επίτιμη Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών και του Women in Byzantine Music Worldwide Association.
Είναι καθηγήτρια της Academia Romana di Musica στη Ρώμη, υπεύθυνη του Τμήματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής του Ωδείου Κλασικής και Σύγχρονης Μουσικής του Σπύρου Μάζη και έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μουσικής Εργαστηρίου Χρόνης Αηδονίδης. Από το 2021 παρουσιάζει και επιμελείται την εκπομπή “Μελίσματα και Μύθοι”, αφιερωμένη στην παράδοση και τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, στην PemptousiaTv. Διευθύνει τον γυναικείο βυζαντινό χορό “Ψάλτριες” και το βυζαντινό παιδικό σύνολο “Νέκταρ”.

http://www.nektariakarantzi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ