06 Μαρ 2021, 18:45, διαδικτυακή εκδήλωση, διοργανωτής, Σύλλογος Μακεδόνων και Θρακών Φυλής
«Μπούλες της Νάουσας»
… θα μπορούσε να ήταν ο επόμενος λαογραφικός μας προορισμός για τις Απόκριες, να ξεχυθούμε στην πόλη και να χορέψουμε στους δρόμους με τα μπουλούκια στους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού…!!!
Όμως μέχρι αυτό το ταξίδι να γίνει πραγματικότητα, θα έχουμε την χαρά ο εξαίρετος φίλος Γιώργος Πίπιλας να μας ταξιδέψει διαδικτυακά στη Νάουσα και το έθιμο «Μπούλες» ένα παραδοσιακό δρώμενο της Αποκριάς που οι ρίζες του «χάνονται» στην αρχαιότητα. Το έθιμο μέσα από ιστορικά και ενδυματολογικά στοιχεία, το μάζεμα του μπουλουκιού, η πορεία προς το Δημαρχείο, η άδεια από τον Δήμαρχο και το αυστηρό δρομολόγιο με τις καθορισμένες Πατινάδες στην πόλη μέχρι την περιοχή Αλώνια όπου βγαίνουν οι προσωπίδες…
Μαζί του ο Τρύφων Παζαρέντσης με την ορχήστρα του, θα μας παίξουν Πατινάδες και χορούς του εθίμου αλλά και άλλους Ναουσαίϊκους σκοπούς.
Η διαδικτυακή μας συνάντηση θα διεξαχθεί το Σάββατο 6/3 και ώρα 18:45
H εισήγηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας webex .
Εισηγητής μας ο Γιώργος Πίπιλας
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1968 στη Λάρισα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και εργάζεται από το 2002 ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο πατέρας του, κλασικός φιλόλογος, ασχολήθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια με τη Λαογραφία αφήνοντας πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο και μία συλλογή περίπου 10000 Δημοτικών τραγουδιών σε διάφορες και πλούσιες εκτελέσεις. Έτσι, μεγάλωσε σε παραδοσιακό περιβάλλον το οποίο και τον ώθησε από πολύ μικρή ηλικία να ασχοληθεί με τον Παραδοσιακό χορό. Αρχικά στη Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης και με την εγκατάσταση της οικογένειας στη Νάουσα στο Λύκειο των Ελληνίδων. Εκεί, με την καθοδήγηση και διδασκαλία των χορών του εθίμου “Μπούλες” από τον θείο του και κορυφαίο χορευτή του εθίμου Τάκη Κουτσουφλιάνου, την “ΜΠΟΥΛΑ” όπως τον αποκαλούσαν σαν να ήταν ο ορισμός της, γνωρίζει από πρώτο χέρι τους χορούς της Νάουσας. Στα 20 του χρόνια και ενώ βρίσκεται στο 3ο έτος του ΤΕΦΑΑ, αναλαμβάνει τα παιδικά τμήματα του Λυκείου των Ελληνίδων Νάουσας και μερικά χρόνια αργότερα γίνεται ο πρώτος δάσκαλος του συλλόγου ανανεώνοντας το χορευτικό και ενδυματολογικό του ρεπερτόριο. Παράλληλα γνωρίζει και συναντά παλιούς χορευτές και χορεύτριες της Νάουσας, όλοι ονομαστοί για τη χορευτική τους δεινότητα και όλοι γεννημένοι πριν το 1930, οι οποίοι και του δίνουν σημαντικά στοιχεία για τη χορευτική και ενδυματολογική παράδοση της Νάουσας. Εκείνο το διάστημα ολοκληρώνει και τη συλλογή των τραγουδιών της πόλης του. Με την ίδρυση του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας η “Αράπιτσα” το 2006, αναλαμβάνει χρέη δασκάλου σε όλα του τα τμήματα όπου και συνεχίζει ως σήμερα. Υπήρξε δάσκαλος στα περισσότερα χορευτικά των Δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Νάουσας και έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια Παραδοσιακών χορών. Έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με κυριότερα αυτών στις Η.Π.Α, τον Καναδά, τη Γερμανία και τη Σουηδία.
Πληροφορίες ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΓΑΡΙΔΑΣ & ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Το κριθαρότο γαρίδας είναι μια συνταγή που…
Εκτύπωση T – SHIRT για συλλόγους και όχι μόνο
Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης,…
Κατασκευή παραδοσιακών αυλών από τον Χρήστο Χατζόπουλο – ΜΥΗΣΙΣ
Ως ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης…
ΑΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΗΛ Ο ΕΚ ΣΦΑΚΙΩΝ – Ο Άγιος που αγιογραφείται με παραδοσιακή φορεσιά
Γεννήθηκε στο χωριό Καλλικράτης στα Σφακιά και…
Παραδοσιακά Μαντήλια Αθανάσιος Κατσαούνης
Στο κέντρο της Αθήνας, θα βρείτε μια…
Έκθεση με παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα στο Σύνταγμα
Στο πλαίσιο προβολής και παρουσίασης παραδοσιακών προϊόντων…