Ο μπακαλιάρος (ή βακαλάος), είναι ταυτισμένος με την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου που, παράλληλα, γιορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Είναι μία από τις δύο φορές κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής που η εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς να φάνε ψάρι. Η δεύτερη, είναι η Κυριακή των Βαίων.
Γιατί όμως καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος και όχι οποιοδήποτε άλλο ψάρι για τη συγκεκριμένη ημέρα; Σε μία χώρα που περικλείεται από θάλασσα, τι ήταν αυτό που έδωσε το προβάδισμα στο μπακαλιάρο και καθιερώθηκε ως signature dish της 25ης Μαρτίου ;
Η ιστορία για την καθιέρωση του μπακαλιάρου
Ο μπακαλιάρος καθιερώθηκε πρωτίστως για πρακτικούς λόγους. Οι κάτοικοι της ενδοχώρας και των ορεινών περιοχών, δεν είχαν εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα και τα φρέσκα ψάρια, χώρια που δεν υπήρχαν και ψυγεία. Το πάστωμα ήταν η ιδανική λύση για τη συντήρηση και διανομή του μπακαλιάρου στις απομακρυσμένες περιοχές και, με αυτό τον τρόπο καθιερώθηκε σαν έθιμο και εξαπλώθηκε παντού.
Για να διαβάσετε την υπόλοιπη συνταγή παρακαλώ πατήστε ΕΔΩ
Πηγή: www.serioustaste.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΓΑΡΙΔΑΣ & ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Το κριθαρότο γαρίδας είναι μια συνταγή που…
Εκτύπωση T – SHIRT από την COLOURMAGIC για συλλόγους (και όχι μόνο)
Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης,…
Κατασκευή παραδοσιακών αυλών από τον Χρήστο Χατζόπουλο – ΜΥΗΣΙΣ
Ως ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης…
ΑΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΗΛ Ο ΕΚ ΣΦΑΚΙΩΝ – Ο Άγιος που αγιογραφείται με παραδοσιακή φορεσιά
Γεννήθηκε στο χωριό Καλλικράτης στα Σφακιά και…
Παραδοσιακά Μαντήλια Αθανάσιος Κατσαούνης
Στο κέντρο της Αθήνας, θα βρείτε μια…
Έκθεση με παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα στο Σύνταγμα
Στο πλαίσιο προβολής και παρουσίασης παραδοσιακών προϊόντων…