Μουσικές επιλογές Ιανουαρίου

  • από

Ο Παρατηρητής προτείνει… μουσικές επιλογές για τον μήνα Ιανουάριο

Ως ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης, συνεχίζουμε τις μουσικές προτάσεις μας κάθε μήνα. Προτείνουμε παραδοσιακά τραγούδια τα οποία αναρτούμε στην ιστοσελίδα μας για να τα ακούτε (τέρμα κάτω στη σελίδα) ενώ παράλληλα θα έχετε και την ευκαιρία να διαβάσετε στο παρόν άρθρο πληροφορίες γύρω από τα εν λόγω τραγούδια. Εξάλλου όπως είναι γνωστό κάθε τραγούδι έχει την ιστορία του, τον χορό του και καλό θα είναι ως λάτρεις της παράδοσης να έχουμε τις σχετικές γνώσεις.

Για τον μήνα Ιανουάριο σας προτείνουμε :

  • Αμάν Μαριώ Αστικό τραγούδι της Δυτικής Κρήτης (Ταμπαχανιώτικο).Σε αυτά τα τραγούδια (19ος – 20ος αι.) έχουμε την αλληλεπίδραση της Κρητικής Αστικής Μουσικής με εκείνη της Μικράς Ασίας κι αργότερα με το Ρεμπέτικο. Στο Αμάν Μαριώ (Άχι γλυκά που σ΄αγαπώ) έχουμε τη σύμπραξη του Μικρασιάτη Συνθέτη Παναγιώτη Τούντα και του Κρητικού Λαουτιέρη και περίφημου τραγουδιστή Ιωάν. Μπερνιδάκη (Μπαξεβάνη). Σώζεται δε και από την λαϊκή ορχήστρα Δημήτρη Σέμση (βιολί), όπου το απολαμβάνουμε από τον Μπαξεβάνη. Με σεβασμό στη μνήμη τους εδώ το ”ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ” και με τη φωνή του Παναγιώτη Σδούκου το επαναφέρουν στη θύμησή μας. (για τους στίχους κάντε κλικ εδώ)
  • Ζαράμο, δημοφιλής χορός από την Μακεδονία. Εδώ το ακούμε από το συγκρότημα «Πεντάηχον» από το άλμπουμ τους «Folk is Rock». Επίσης, εδώ πρόσθεσαν και λίγο Ζαραμο, λίγο Bella Ciao και λίγη μυρωδιά από Βαλκάνια!
  • Ικαριώτικος, ο γνωστός σκοπός και χορός από την Ικαρία. Εδώ το ακούμε σε εκτέλεση από τον φίλο της σελίδα μας το Νίκο Φάκαρο από την τηλεοπτική παρουσία του στην εκπομπή «Η αυλή των χρωμάτων». 
  • Χίλιοι μαστόροι, ζωναράδικο από το Ισάακιο Έβρου, ρυθμός 6/8. Εδώ το ακούμε από το μουσικό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά» το οποίο βασίζεται εξολοκλήρου σε παραδοσιακά όργανα της Θράκης, δηλαδή θρακική λύρα, γκάιντα, καβάλ και κρουστά (τουμπερλέκι – νταούλι). Το συγκεκριμένο κομμάτι συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Νερ για δγείτι αφιγκραστείτι» που αποτελεί παραγωγή του Ε.Λ.Σ.Δ. «ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ». (για τους στίχους κάντε κλικ εδώ)

Η ομάδα συντακτών ευχαριστεί τους συντελεστές που μας παραχώρησαν την άδεια να αναρτήσουμε τα τραγούδια τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κριθαρότο γαρίδας είναι μια συνταγή που…

Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης,…

Ως ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης…

Γεννήθηκε στο χωριό Καλλικράτης στα Σφακιά και…

Στο κέντρο της Αθήνας, θα βρείτε μια…

Στο πλαίσιο προβολής και παρουσίασης παραδοσιακών προϊόντων…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *