Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας Νέας Χιλής (Αλεξανδρούπολης)

  • από

Ένα άγνωστο διαμάντι αποκαλύφτηκε ξαφνικά μπροστά μας όταν ο π. Κομνίδης Γεώργιος μας άνοιξε τις πόρτες του μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας που ίδρυσε και συντηρεί ο ίδιος χωρίς καμία βοήθεια εδώ και 60 χρόνια. Πρόκειται για έναν άγνωστο θησαυρό τον οποίο στεγάζει σε έναν ιδιόκτητο χώρο και που για να αναδειχθεί απαιτεί τον πενταπλάσιο χώρο τουλάχιστον. Τονίζεται ότι η είσοδος είναι δωρεάν για όποιον επιθυμεί να επισκεφτεί.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης το γεγονός ότι ο πατήρ Γεώργιος  Κομνίδης για το μουσείο του έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών καθώς επίσης από πολλά άλλα σωματεία και οργανισμούς, ενώ όπως μας ενημερώνει ο ίδιος, το Ελληνικό Κράτος τον «βράβευσε» με την επιβολή προστίμου 2.800€.

Ιστορικό του Μουσείου

Το Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας ξεκίνησε το 1962 και ολοκληρώθηκε το 1965, οπότε ξεκίνησε και επίσημα η λειτουργία του στην περιφέρεια Διδυμοτείχου. Στη Νέα Χιλή όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα μεταφέρθηκε το 2002.

Λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική επιχείρηση. Η είσοδος και η ξενάγηση ήταν και είναι πάντα δωρεάν, αν και δεν επιχορηγείται από κάποιον φορέα. Είναι ιδιωτικό ως προς τα έξοδά του.

Επί μισό αιώνα περίπου αποτελεί τον αρχαιότερο πολιτιστικό φάρο στο νομό Έβρου. Εκτός της στατικής προσφοράς του στα πολιτιστικά δρώμενα, σε πολλές δεκάδες ανέρχονται οι εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις και τα κεφαλοχώρια του νομού Έβρου.

Το Μουσείο περιλαμβάνει λαογραφικά αντικείμενα όπως αργαλειούς, ντουκάνες, άροτρα και άλλα. Επίσης περιλαμβάνει ταριχευμένα ζώα, πτηνά, ερπετά του Θρακικού χώρου και όχι μόνο, συλλογές εντόμων, μεταλλευμάτων, ανθρώπινα μέλη και έμβρυα και πολλά άλλα.

Το έχουν επισκεφθεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, υπουργοί, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, στρατηγοί, αρχιερείς, σχολεία και πλήθος κόσμου.

Ο δημιουργός του, Γεώργιος Κομνίδης, μεταξύ άλλων, έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Παιδείας, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων “Παναγία Σουμελά”, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων κ.α.

Βιογραφικό

Ο Γεώργιος Κομνίδης γεννήθηκε στο Σοφικό Διδυμοτείχου στις 10/1/1934. Τελείωσε το δημοτικό σχολέιο στο χωριό του. Στη συνέχεια φοίτησε στο γυμνάσιο Διδυμοτείχου, Ρόδου, Κηφισιάς στην επτατάξιο εκκλησιαστική Ξάνθης και τέλος άλλα τρία χρόνια στην Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Το 1962 χειροτονήθηκε Ιερέας, ενώ το 1963 τοποθετήθηκε ως ιερέας και δάσκαλος στο χωριό Γιατράδες Διδυμοτείχου. Εκεί άρχισε τη δημιουργία του Μουσείου για να ικανοποιήσει καλύτερα τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών του, διότι αγνοούσαν την παράδοση και την πανίδα του τόπου τους. Τα παραδοσιακά αντικείμενα και εργαλεία τα αγόραζε από ιδιώτες, ενώ τα διάφορα ζώα, πτηνά και ερπετά της περιοχής τα ταρίχευε μόνος του τις νύχτες. Το 1975 μετατέθηκε από τους Γιατράδες το χωριό Ν. Ψαθάδες Διδυμοτείχου, όπου υπηρέτησε 27 χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του και από τη θέση του Ιερέως το 2002, διότι ως δάσκαλος είχε ήδη συνταξιοδοτηθεί το 1989. Το 2002 μετέφερα το Μουσείο στη Νέα Χηλή Αλεξανδρουπόλεως – Θερμοπυλών 8, όπου διαμένει μέχρι σήμερα. Το Μουσείο αποτελεί επί μισό αιώνα περίπου, τον αρχαιότερο αλλά και πλέον παραμελημένο πολιτιστικό φάρο στον νομό Έβρου. Εκτός της στατικής του προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του Ν. Έβρου, σε πολλές δεκάδες ανέρχονται οι εκθέσεις του Μουσείου που πραγματοποιήθηκαν δωρεάν σε όλες τις πόλεις και τα κεφαλοχώρια του νομού. Το Μουσείο δεν είχε ποτέ εισιτήριο εισόδου και ούτε επιχορηγήθηκε από κάποιον φορέα. Τα έξοδά του καλύπτονται αποκλειστικά από τη σύνταξη του Γεώργιου Κομνίδη. Ανάμεσα στους επισκέπτες του Μουσείου είναι, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η σύζυγός του κ. Ιωάννα Τσάτσου, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Ευάγγελος, υπουργοί, καλλιτέχνες όπως η Μελίνα Μερκούρη, Χατζηχρήστος, Δόμνα Σαμίου…, ακαδημαϊκοί, αρχιερείς, στρατηγοί, πανεπιστημιακοί, σχολεία και πλήθος κόσμου. Ο Γεώργιος Κομνίδης έχει τιμηθεί το 1980 από την ακαδημία Αθηνών, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματίων κ.λ.π.

Χρήσιμα link: http://mouseio-evrou.site.gr/default.asp

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *