Μιχάλης Καλιοντζίδης

  • από

Γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Διπόταμος Καβάλας από Πόντιους γονείς· ο πατέρας του ήταν ψάλτης. Το 1976 ξεκίνησε να παίζει ποντιακή λύρα σε πανηγύρια και κοινωνικές εκδηλώσεις και το 1981 άρχισε να συμμετέχει σε συναυλίες. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στο Ευγενίδειο Ωδείο Καλλιθέας Αθηνών.

Την εποχή αυτή, κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο Αναδρομή στον Πόντο. Στη δισκογραφία του συμπεριλαμβάνονται μέχρι σήμερα σαράντα πέντε δίσκοι ατομικοί ή με συνεργασίες. Ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου παίζοντας με τη λύρα του παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου και έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, συμμετέχοντας σε πλήθος συναυλιών σε όλη την Ελλάδα. Έχει επίσης συνθέσει μουσική για ποντιακά θέατρα και εκδηλώσεις.

Από το 1988 λειτουργεί στην Καλλιθέα της Αθήνας η σχολή του για την εκμάθηση ποντιακής λύρας, με την ονομασία «Λύρα». Έχει δώσει σεμινάρια για την ποντιακή μουσική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και διδάσκει στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στην Άρτα.

Μιχάλης Καλιοντζίδης

Γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Διπόταμος Καβάλας από Πόντιους γονείς· ο πατέρας του ήταν ψάλτης….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *