Μαρία Αντωνοπούλου

  • από

Ονομάζομαι  Μαρία Αντωνοπούλου γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρόδο, με καταγωγές από την Πελοπόννησο, την Τήλο Δωδεκανήσου και τα Απόλλωνα της Ρόδου. Σπούδασα «Διοίκηση Επιχειρήσεων», της Σχολής Επιστημών Διοίκησης, του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από μικρή όμως ασχολούμαι με τον παραδοσιακό χορό και με μεράκι τη λαογραφία.  Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης δραστηριοποίησης μου σε πολιτιστικούς συλλόγους (ως χορεύτρια και ως Πρόεδρος και μέλος ΔΣ), ασχολήθηκα με τη συλλογή λαογραφικού υλικού της Πελοποννήσου και της Τήλου, ενώ είμαι χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών στο Σύλλογο Θρακομακεδόνων Δωδεκανήσου «Ο Μέγας Αλέξανδρος» και στον Ιερό Ναό Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας πόλεως Ρόδου. Έχω παρακολουθήσει το μάθημα «Ψηφιακή Λαογραφία» του τριετούς Προγράμματος Σπουδών “Εισαγωγή στην Επιστήμη της Λαογραφίας” όπου συνδιοργανώθηκε από την “Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας Μαγνήτων Κιβωτός” της Ι. Μ. Δημητριάδος & Αλμυρού, με Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας .

Το 2021 συμμετείχα στη σειρά διαδικτυακών ημερίδων που διοργάνωσε το Παράρτημα Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (CID)- UNESCO με θέμα «Οι χοροί της Τήλου και η Σούστα». Την ίδια χρονιά, συμμετείχα στη σειρά διαδικτυακών συναντήσεων που διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύλλογος για τη Διάσωση και Διάδοση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ηγέχορος Πειραιά», παρουσιάζοντας ως εισηγήτρια τη λαογραφία της Τήλου.

Το Νοέμβριο του 2021 συμμετείχα ως εισηγήτρια, στο Επιστημονικό Συνέδριο «Λαϊκός Πολιτισμός και Ψηφιακός Κόσμος- Για μια Ψηφιακή Λαογραφία»  που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα «Η διάχυση και διάδοση της λαογραφίας της Δωδεκανήσου στον ψηφιακό κόσμο, μέσα από δράσεις συλλόγων και ατόμων την περίοδο της καραντίνας». Τον Οκτώβριο πρόκειται να συμμετέχω ως εισηγήτρια, στο ΣΤ’ Συνέδριο Νεοελληνιστών της Ιβηρικής Χερσονήσου και Λατινικής Αμερικής με τίτλο «Ελλάδα. 200 Χρόνια δόμησης μίας ταυτότητας: ιστορία, γλώσσα , λογοτεχνία και πολιτισμός» το οποίο θα διεξαχθεί στη Βαρκελώνη. Κατά την εισήγησή μου θα παρουσιαστούν τα τραγούδια της Επανάστασης που είναι αφιερωμένα σε ιστορικά γεγονότα του Αγώνα αλλά και αυτά που εξυμνούν τα κατορθώματα των ηρώων μας.

e-mail: m_antono@otenet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ