Λόγοι για τις μετοικεσίες Ηπειρωτών στην περιοχή του Βόρειου Έβρου – Μια διεπιστημονική προσέγγιση

  • από

Όπως εξηγεί ο Ηπειρώτης συγγραφέας, «αποτελεί μία ιστορική, επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα για τις μετοικεσίες Ηπειρωτών στην περιοχή του βορείου Έβρου. Μια διεπιστημονική προσέγγιση μέσα από τις γραπτές πηγές, την προφορική ιστορία των κατοίκων και τα μνημεία της περιοχής, καθώς και την τοπική μουσικοχορευτική παράδοση και λαογραφία».

Μια επιστημονική δουλειά από τον Σπυρίδων Ι. Ευσταθίου κατά την οποία ο συγγραφέας απαριθμεί τα χωριά στα οποία βρέθηκαν Ηπειρώτες, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους έγιναν οι εν λόγω μετακινήσεις πληθυσμών. Ταυτόχρονα αναλύει την γεωγραφία και την ιστορία τόσο της Ηπείρου όσο και της Θράκης για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό που συνδέθηκαν οι εν λόγω περιοχές.

Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης συγχαίρει τον Σπυρίδωνα Ευσταθίου για το έργο του και προτείνει στους φίλους της σελίδας μας να το αναζητήσουν και να το μελετήσουν.

Στον πρόλογο του ο Σπύρος Ευσταθίου γράφει: «Με την άφιξη μου στην περιοχή του Βόρειου Έβρου και συγκεκριμένα στο Διδυμότειχο το 2009 ένοιωσα από την πρώτη στιγμή την εντυπωσιακή απλότητα και φιλοξενία των ντόπιων Θρακιωτών. Κατά την πάροδο του χρόνου, μέσα από την παρουσία μου στην κοινωνική ζωή των εκεί φίλων μου αλλά και με την ενεργή συμμετοχή μου σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή άρχισα να διακρίνω ομοιότητες μεταξύ των στοιχείων της παράδοσης, των ηθών και εθίμων της περιοχής με τα αντίστοιχα της πατρίδας μου της Ηπείρου. Όμως αφορμή για την σε βάθος ενασχόληση μου με τα κοινά, όχι μόνο, πολιτιστικά αλλά και ιστορικά στοιχεία των δύο περιοχών μου έδωσαν οι, μεταξύ αστείου και σοβαρού, πρώτες αναφορές δυο φίλων, ενός Μεταξαδιώτη γείτονα και ενός Ελληνοχωρίτη συναδέλφου, για την ύπαρξη προφορικής παράδοσης στα χωριά τους σχετικά με την εξ Ηπείρου καταγωγή τους. Η επερχόμενη προσωπική συλλογή στοιχείων και ενδείξεων, μετατράπηκε σε μια ορθολογική αλληλουχία και επιστημονική καταγραφή της ιστορίας με την είσοδο και φοίτηση μου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Σπουδές στην Τοπική Ιστορία-Διεπιστημονικές προσεγγίσεις» του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υπό αξιολογότατων καθηγητών που μου εμφύτευσαν την ορθή επιστημονική έρευνα και καταγραφή της Τοπικής Ιστορίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *