Λατρευτικά έθιμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας

  • από

Σκοπός λοιπόν αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η διατήρηση του πολιτισμού αυτού, η ανίχνευση των παραδοσιακών αξιών μέσα από τα ήθη και τα έθιμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στηρίχτηκε σε γραπτές πρωτογενείς-δευτερογενείς πηγές.

Συγκεκριμένα έγιναν καταγραφές εθίμων και λαϊκών εκδηλώσεων που αναβίωσαν και συνεχίζουν να αναβιώνουν στον τόπο, ενώ χρησιμοποιήθηκε υλικό από παλαιότερες πηγές, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό ( αναπαράσταση εθίμων και τοπικών χορών, cd, φωτογραφικό υλικό, χάρτες κ. λ. π) με στοιχεία και χορούς της περιοχής. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια σειρά από καταγραφές, αναλύσεις και περιγραφές εθίμων, τραγουδιών και μουσικής, τοπικών ιδιωματισμών και γενικά ιστορικών στοιχείων του τόπου αυτού, που ήταν άγνωστα σε πολλούς.


Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα τον χαρακτήρα της εργασίας αυτής και να επισημάνω τον σκοπό της. Σαφώς η εργασία στηρίχθηκε σε επιστημονικά κείμενα, σε μελέτες, σε αρθρογραφία, ωστόσο έχει εμπλουτιστεί από την δική μου αντίληψη, την προσωπική μου σχηματισθείσα γνώμη και γνώση, απορρέουσα εξ όσων έχω διαβάσει και αναζητήσει κατά την έρευνά μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *