– Το 1994 ο Σύλλογός μας με την αγορά του οικοπέδου έκανε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του στόχου της δημιουργίας δικού του Λαογραφικού Μουσείου. Ήταν στόχος όχι μόνο των εκάστοτε Διοικήσεων, αλλά και προσωπική υπόθεση του κάθε μέλους. Με την βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού, της Νομαρχειακής Αυτοδιοίκησης Σερρών και την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Σερρών στο οικόπεδο χτίστηκε ένα υπέροχο παραδοσιακό κτίσμα.
– Το κτίριο αποτελείται από τρία επίπεδα : το ημιυπόγειο (αίθουσα διδασκαλίας παροδοσιακών χορών & εκδηλώσεων), τον πρώτο όροφο (ο βλάχικος οντάς με μιντέρια, υφαντά, σοφράδες και τζάκι) και τον δεύτερο όροφο που είναι ο χώρος των εκθεμάτων.
Το χρονικό της κατασκευής :
-1994 : Αγορά του οικοπέδου
-1995-97 : εκδίδεται η οικοδομική άδεια, γίνεται θεμελίωση και ολοκληρώνεται ο σκελετός του κτιρίου
-1997-99 : ολοκληρώνεται η τοιχοποιία και ο σύλλογος μετακομίζει στο νέο κτίριο
-1999-2001 : διαμορφώνεται ο εσωτερικός χώρος
-2001-03 : το κτίριο επενδύεται εξωτερικά με πέτρα
-2008 : εγκαινιάζεται το Λαογραφικό μας Μουσείο

Το Λαογραφικό μας Μουσείο :
– Θέματα Λαογραφικού Μουσείου : Γέννηση-Παιδί, Παιδικά Παιχνίδια, Ο νέος στο κοπάδι, Γυναίκα και Αργαλειός, Γάμος, Δείπνο, Τροφή και Σκεύη.
Με το πέρασμα των χρόνων, έθιμα ξεθωριάζουν, χωριά εγκαταλείπονται, αλλάζει ο τρόπος ζωής, καθώς και η ενδυμασία αφήνοντας αχρησιμοποίητα παραδοσιακά εργαλεία που τόσα μας πρόσφεραν επί αιώνες. Όλα αυτά συλλέγονται και εκτίθενται στο Μουσείο μας για να μην αγνοείται σε λίγα χρόνια η χρήση τους και ο σκοπός τους.



– Η συλλογή του Μουσείου ξεκινάει με παλιές φωτογραφίες που αποτελούν μια μοναδική δεξαμενή πληροφοριών. Αυθεντικές φορεσιές, καθημερινές και επίσημες, ολοκληρώνουν την ενδυματολογική εικόνα. Τα υφαντά παρουσιάζονται από την πρώτη ύλη ως το τελικό προϊόν με την έκθεση της οικοτεχνίας της βλάχικης οικογένειας. Η αναπαράσταση της ζωής του κτηνοτρόφου με τα εργαλεία που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του, τα αυθεντικά αντικείμενα με την πλήρη αναπαράσταση της χρήσης τους και γενικότερα η αναπαράσταση της ζωής των Βλάχων της Ανατολικής Μακεδονίας, από μωρό στην σαρμανίτσα μέχρι την γαμήλια πομπή, βοηθούν τον επισκέπτη να αντιληφθεί την πολιτιστική μας ιστορία σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής.


– Με τα λαογραφικά αντικείμενα διαφυλάττουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, τρέφουμε και συντηρούμε τη μνήμη μας. Το Μουσείο μιλάει στην ψυχή μας και διδάσκει τον κάθε ηλικίας επισκέπτη μέσα από την αναπαράσταση και την εξιστόρηση της ζωής των προγόνων μας. Τέλος, βοηθάει να εκτιμήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να κατανοήσουμε καλύτερα άλλους πολιτισμούς και κοινωνίες.
http://www.vlahoiserron.gr/index.php/mouseio
The Folklore Museum
It is located in the center of Serres and it is a three storey owned building. There is a folklore dance and traditional musical instruments teaching room on the ground floor. On the first floor, there is a reenactment of a representative reception hall as it used to be in a typical Vlach house with hand-woven materials, pillows and low round tables. The second floor is exclusive used for exhibition purposes.
Folklore Museum issues : Birth-Child, The Young Shepherd, The Young Woman and the Loom, Bride-Wedding, Dowry, Dinner, Food and Cooking Utensils.