Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

  • από

Ενα υπέροχο μουσείο στη Θεσ/νικη που θα πρέπει να επισκεφτούμε

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης είναι μουσείο που ιδρύθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη και ουσιαστικά διαδέχτηκε το Λαογραφικό Μουσείο Βορείου Ελλάδος που είχε ιδρυθεί από τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα.

Σκοπός του Λαογραφικού Μουσείου
Σκοπός του ΛΕΜΜ-Θ είναι η έρευνα και η μελέτη του παραδοσιακού πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα. Οι συλλογές του μουσείου φτάνουν σήμερα τα 20000 αντικείμενα και αφορούν στις παραγωγικές δραστηριότητες, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, αλλά και με τις παραδοσιακές τεχνικές, όπως την υφαντική, τη ραπτική, την κεντητική, τη μεταλλοτεχνία, την ξυλοτεχνία και την κεραμική. Τα αντικείμενα των συλλογών προέρχονται από τη Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και από τις ιστορικά κεκυρωμένες προεκτάσεις του βορειοελλαδικού χώρου.

Άποψη από τη μόνιμη έκθεση του ΛΕΜΜ-Θ ‘Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης: Νερόμυλοι, Νεροπρίονα, Νεροτριβές και Μαντάνια στην Παραδοσιακή Κοινωνία’. Η έκθεση περιλαμβάνει ομοιώματα των υδροκίνητων εργαστηρίων τα οποία ο επισκέπτης παρακολουθεί να λειτουργούν ζωντανά.
Το 2003, το ΛΕΜΜ-Θ, με την ολοκλήρωση των εργασιών που αφορούσαν στην αποκατάσταση – ανάπλαση του διατηρητέου κτηρίου του (1995 – 2000), εγκαινίασε τη μόνιμη έκθεση με τίτλο Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης – Νερόμυλοι, νεροπρίονα, νεροτριβές, μαντάνια στην παραδοσιακή κοινωνία, και θέμα την υδροκίνηση στον βορειοελλαδικό χώρο κατά την προβιομηχανική εποχή. Το 2005 εγκαινιάζεται η μόνιμη έκθεση που αφορά στην παραδοσιακή ενδυμασία με τίτλο Παραδοσιακές Ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης 1860-1960. Σύμφωνα με τον εκθεσιακό προγραμματισμό του μουσείου, θα ακολουθήσουν οι μόνιμες εκθέσεις για την κατοικία και τη διατροφή.

Σήμερα το μουσείο, μέσα από τη συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον καλλιτεχνικό κόσμο και την τοπική κοινωνία (δωρητές, εξωτερικούς συνεργάτες, πολιτιστικούς συλλόγους, εθελοντές), επικοινωνεί με το κοινό διοργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις, ημερίδες, μουσικές και θεατρικές δράσεις. Αρωγοί στο έργο του στέκονται οι δυο σύλλογοι: Οι Φίλοι του ΛΕΜΜ-Θ και το Ελληνικό Κέντρο Προβολής Λαογραφίας Μακεδονίας – Θράκης «Αλκή».

Παράλληλα, το ΛΕΜΜ-Θ εμπλουτίζει τις συλλογές του με αντικείμενα του αστικού πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής και αναπτύσσει δραστηριότητα στον τομέα της ψηφιακής τεκμηρίωσης και διαχείρισης του πολιτιστικού του αποθέματος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *