ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ “ΡΟΔΑΚΑΣ”

  • από

Ο Λ.Σ.Μ.Μ. Ρόδακας ιδρύθηκε το 2018 και σε τέσσερα χρόνια λειτουργίας, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, αριθμεί περίπου 80 ενεργά μέλη, όλων των ηλικιών. Τα μέλη μας δραστηριοποιούνται και συμμετέχουν σε όλα τα τμήματά του, με σκοπό τη διάσωση και διάδοση του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού και της παραδοσιακής τέχνης, μέσω χορευτικών, χειροτεχνιών, όπως πλέξιμο, κέντημα, μακραμέ και κεντητό ψωμί, και γενικότερα κάθε δραστηριότητα που αφορά στη λαογραφία και παράδοση του ελλαδικού χώρου.

Ο σύλλογος δίνει την ευκαιρία σε όλους όσους το επιθυμούν,να γίνουν κοινωνοί της παράδοσης όλων των περιοχών της Ελλάδας, διοργανώνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και εκδρομές, με ανοιχτό κάλεσμα.

Το ΔΣ απαρτίζεται από ικανά και καταξιωμένα άτομα, στο χώρο του πολιτισμού και συνεργάζεται με συμβούλους – διδασκάλους με άριστη γνώση της ελληνικής λαογραφίας και παράδοσης.
Με το έργο του ο ΡΟΔΑΚΑΣ, συνδράμει τις τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμμετέχοντας στους εορτασμούς εθνικών επετείων(παρελάσεις), στις θρησκευτικές εορτές και πανήγυρεις και εν γένει στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου,όπου εδρεύει, και σε όλη την ελληνική επικράτεια.
• Τον Ιούλιο του 2019, πραγματοποίησε την πρώτη χοροθεατρική παράσταση με τίτλο «Μια βαλίτσα αναμνήσεις…»,σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου και το Θέατρο Περίακτοι.
• Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους , συμμετείχε στο Φεστιβάλ Εμμέλεια στο Θέατρο Δόρας Στράτου, παρουσιάζοντας χορούς από τα Αρβανιτόφωνα χωριά των Μεσογείων Αττικής.
• Τον Απρίλιο του 2022, συμμετείχε στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, στην 8η Γιορτή Χορού. Παρουσίασε χορούς από την Ικαρία.
• Τον Ιούλιο του 2022, πραγματοποίησε την χοροθεατρική παράσταση με τίτλο «….Λόγια Ψυχής….Στιγμές Ζωής!!!», σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου και τη θεατρική ομάδα Θέσπις Κερατέας.
• Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, συμμετείχε σε δύο φεστιβάλ. Στο 22οΦεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της Άνδρου, παρουσιάζοντας χορούς από τα Αρβανιτόφωνα χωριά των Μεσογείων Αττικής και στο 4ο Φεστιβάλ ΠαραδοσιάκωνΧορών του Δήμου Μαρκοπούλου,παρουσιάζοντας χορούς από την Εύβοια.
• Τον Σεπτέμβριο του 2022 παίρνει μέρος στο 4ο Φεστιβάλ 5 Ηπείρων του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων παρουσιάζοντας χορούς από τα παράλια της Μικράς Ασίας.
• Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Κοινοφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου αναθέτει στο σύλλογο τη διοργάνωση της Γιορτής Σταφυλιού και την αναβίωση του ‘’Τρυγοπάτι’’. Στην εκδήλωση συμμετέχουν χορευτικά του δήμου καθώς και άλλων δήμων παρουσιάζοντας χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ,με τη συνοδεία της ορχήστρας ‘’Επτάσημο’’.
• Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ,σε συνεργασία με την Κοινοφελή Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου διοργανώνει τη δράση ‘Ελεύθερο Εργαστήριο Κεντητού Παραδοσιακού Μεσογείτικου Ψωμιού’’ με συντονίστρια την ερευνήτρια τοπικής λαογραφίας Γιώτα Δράκου, στον παλιό αερόμυλο του Δήμου Μαρκοπούλου .

Έδρα : Χρήστου Μεθενίτη 5
Κεντρική Πλατεία Μαρκοπούλου Μεσογαίας
Τηλ. 6953021871
Email :rodakas2018@yahoo.com

ΔΙΘΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ