ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ

  • από

Ο Κώστας Σιαμίδης του Γεωργίου και της Αθηνάς γεννήθηκε το 1960 στο Ρυάκιο Κοζάνης. Είναι ο τρίτος γόνος της ποντιακής οικογένειας του Μιχάλη Σιαμόγλη-Σιαμίδη από το Ζερφιρί-Καπίκιοϊ της περιοχής Τραπεζούντας. Από πολύ μικρή ηλικία γαλουχήθηκε με την ποντιακή παράδοση και ειδικότερα τη μουσική και το τραγούδι, με τα ακούσματα που βίωσε από παππού, γονείς και όλο το χωριό του, σ’ όλα τα σπίτια του οποίου υπήρχε οπωσδήποτε και μια λύρα.

Εννιάχρονος ο Κώστας κάνεις τις πρώτες του προσπάθειες στη λύρα. Δωδεκάχρονος πια, εκτελεί κανονικά αρκετά τραγούδια στα διαλείμματα από τα μαθήματά του, αλλά και στις πλαγιές, βοσκώντας τα ζώα.

Το 1979, πτυχιούχος της Ανωτέρας Σχολής Ηλεκτρονικών, είναι ο επίσημος λυράρης του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο διάστημα 1980-1981 αρχίζει τις πρώτες επαγγελματικές του δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε σε χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων, όπου και καταξιώνεται πια μαζί με άλλους λυράρηδες φίλους του.

Το 1989, με μία ομάδα σημαινόντων προσώπων της ποντιακής οικογένειας της Θεσσαλονίκης σπεύδει ως προσκυνητής στην Τραπεζούντα και στα περίχωρά της. Επιστρέφοντας θέτει σε κυκλοφορία την πρώτη του δισκογραφική δουλειά και από τότε έχει παρουσιάσει άλλες 10 δισκογραφικές δουλειές.

Το 1994 και με τη σύμπραξη των φίλων του τραγουδιστών Αχιλλέα Βασιλειάδη και Γιάννη Κουρτίδη δημιουργούν με μεράκι ένα ζεστό χώρο, όπου η ποντιακή παράδοση σ’ όλες της τις εκφάνσεις (μουσική, χορός, τραγούδι, αλλά και μαγειρική) βρίσκει το ιδανικό της καταφύγιο. Στο χώρο αυτό εργάζεται σήμερα ως βασικός λυράρης καταβάλλοντας προσπάθεια να μυήσει νέους στην τέχνη της λύρας.

Δισκογραφική δουλειά:
-Δίσκος ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (1990)
Το “ΣΟΛ-Κέντρο έρευνας παραδοσιακής μουσικής” παρουσιάζει τους Κώστα Σιαμίδη (λύρα), Δέσποινα Καμπερίδου και Αχιλλέα Βασιλειάδη (τραγούδι), Τασούλα Ανδρεάδου (αφήγηση) και Ροδόλφο ή Ρούλη (νταούλι).

-Δίσκος ΚΑΠΙΚΙΟΪ (1991)
Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών & Σπουδαστών Θεσ/νικης σε συνεργασία με το “ΣΟΛ-Κέντρο Έρευνας Παραδοσιακής Μουσικής” με τους Κώστα Σιαμίδη (ποντιακή λύρα), Αλέξη Παρχαρίδη (τραγούδι) και Ροδόλγο ή Ρούλη (νταούλι).

-Κασσέτα ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΟΝΤΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ (1991) Κώστας Σιαμίδης (λύρα)

-Κασσέτα YANNIS KOYRTIDIS & KOSTAS SIAMIDIS(1992). Ηχογράφηση στην Αυστραλία.

-ΔΗΜΩΔΗ ΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΘ (1998). Αχιλλέας Βασιλειάδης, Γιάννης Κουρτίδης, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης. Κώστας Σιαμίδης (Λύρα) Γιώργος Σιαμίδης (Γαβάλ)

-ΑΡΟΘΥΜΩ ΚΑΙ ΚΑΙΟΥΜΑΙ. ΜΑΚΡΟΣΥΡΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ (1998) Κώστας Σιαμίδης-Χρίστος Παρχαρίδης. Εν Χορδαίς

-ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΑ. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ (2000)

-ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ (2001). Ζωντανή Ηχογράφηση: Στάθης Χριστοφορίδης-Κώστας Σιαμίδης

-ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΝΟΙΓΑΡ’ (2003) Κυψελίδης Σωκράτης- Σιαμίδης Κώστας

-ΕΝΑΝ ΠΑΠΟΡ ΑΡΟΘΥΜΙΑΣ (2007). Παραδοσιακή Μουσική. Γιώργος Σιαπανίδης, Αχιλλέας Βασιλειάδης, Κώστας Σιαμίδης (τραγούδι), Κώστας Σιαμίδης (λύρα) και Γιώργος Σιαμίδης (αγγείο).

-ΠΙΣΑΓΚΩΝΑ ΔΕΜΕΝΟΣ (2009). Τραγούδια του Χρήστου Αντωνιάδη με τον Γιώργο Στεφανίδη και τον Κώστα Σιαμίδη στη λύρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *