Κυριάκος Μωυσίδης

Βιογραφικό σημείωμα Κυριάκου Μωυσίδη

Ο Κυριάκος Μωυσίδης γεννήθηκε στο Πρόχωμα της Θεσσαλονίκης το 1968. Εκεί έζησε ως τα 18 του χρόνια και πήρε την βασική του εκπαίδευση.

Σπούδασε «Οργάνωση και Διοίκηση των Επιχειρήσεων» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία από όπου αποφοίτησε το 1991. Παρακολούθησε επίσης σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέματα που αφορούν την επιστήμη της διοίκησης επιχειρήσεων όπως αυτό της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων με θέμα “Κατάρτιση Οικονομολόγων ως Συμβούλων Επενδύσεων”.

Από το 1992 ως το 1997 δούλεψε στην εταιρία εισαγωγών ηλεκτρικών συσκευών «Σπύρος Τσεκούρας και Υιοί ΑΕ» ως υπεύθυνος marketing στη Βόρεια Ελλάδα με αποτέλεσμα την επέκταση του δικτύου της στις περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Από τις 1-10-1988 έως 31-3-1989 δούλεψε σαν βοηθός σε λογιστικό γραφείο.

Την σχολική περίοδο 1998-1999 δίδαξε «Μάρκετινγκ Λιανικού και Χονδρικού Εμπορίου» στο τμήμα «Πωλητών» του ΙΕΚ Τριανδρίας, στο Γ’ εξάμηνο.

Τις πρώτες του χορευτικές εντυπώσεις τις παίρνει πολύ μικρός στο χωριό του όπου και μαθαίνει τους πρώτους (ποντιακούς) χορούς στους γάμους και στα γλέντια που όλο το καλοκαίρι ήταν πολύ συχνά.

Το 1983 δημιουργείτε χορευτική ομάδα στο Πρόχωμα και ο Κυριάκος γίνεται μέλος της από την πρώτη στιγμή. Ήδη το 1985 αναλαμβάνει να διδάξει χορούς στα μικρότερα παιδιά της ομάδας. Από το 1986 που μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη για τις σπουδές του η ενασχόληση του με τον παραδοσιακό χορό γίνεται ακόμη πιο έντονη. Γίνεται μέλος σειράς χορευτικών ομάδων που έλκουν την καταγωγή τους από διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως την Κρήτη, την Ήπειρο κ.α. αλλά και του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών (ΣΠΦ), του Πολιτιστικού – Καλλιτεχνικού Σωματείου: Εταιρία Θεάτρου «Γεώργιος Κ. Φωτιάδης», της Χορευτικής Ομάδας Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης. Για δύο χρόνια, 1988-89 είναι ο δάσκαλος στην χορευτική ομάδα του ΣΠΦ αλλά και μέλος της διοίκησης του ιστορικού αυτού φορέα. Με αυτές τις χορευτικές ομάδες δίνει δεκάδες παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ αρχίζουν και οι πρώτες του ερευνητικές προσπάθειες και η συμμετοχή του σε συνέδρια και σεμινάρια που αφορούν τον παραδοσιακό χορό μεταξύ άλλων: το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λαϊκού Πολιτισμού που οργάνωσε το Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών του Α.Π.Θ., το 1ο συμπόσιο για το χορό που οργάνωσε το Αρχείο Ελληνικού Χορού και ο Δήμος Στρυμόνα Σερρών, το 12ο και το 14ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα του Χορού που οργάνωσε η Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης (Ελληνικό τμήμα), την 4η Επιστημονική Συνάντηση για τον Χορό που οργάνωσε το Λύκειο των Ελληνίδων (παράρτημα Δράμας),  την ημερίδα της Ευξείνου Λέσχης Βεροίας με θέμα τη φορεσιά του Πόντου πριν το 1922, τα 5ο,7ο,8ο, 11ο, 12ο, 14ο σεμινάρια Ελληνικών παραδοσιακών χορών που οργάνωσε ο Σύλλογος Πτυχιούχων Σχολών Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα παραδοσιακούς χορούς, τα 2ο και 3ο Σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών που οργάνωσε το Πνευματικό κέντρο Αμπελοκήπων και πολλά ακόμη.

Το 1991 καλείται να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, στη Σπάρτη και στην Λευκωσία της Κύπρου. Και στις δύο πόλεις συνέχισε να χορεύει και να διδάσκει, έτσι στη μεν Σπάρτη διδάσκει ποντιακούς χορούς στο Λύκειο των Ελληνίδων της Σπάρτης και επιμελείται παράσταση όπου παρουσιάζονται για πρώτη φορά οι χοροί αυτοί στη Σπάρτη. Στη Λευκωσία οργανώνει χορευτική ομάδα μέσα στο τάγμα του και δημιουργεί τους φουστανελάδες της ΕΛΔΥΚ! Η ομάδα αυτή συμμετέχει σε κάθε εκδήλωση και γιορτή στην Κύπρο και σε αρκετές εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης της Κύπρου (ΡΙΚ). Συγχρόνως ως λοχίας κινήσεως αναλαμβάνει να οργανώσει με τον καλύτερο τρόπο τις κινήσεις όλων των οχημάτων του τάγματος του καθώς και τις προμήθειες καυσίμων.

Μετά το 1992 που απολύεται από το στρατό, ξεκινάει εντονότερη προσπάθεια έρευνας και καταγραφής του παραδοσιακού χορού. Συγχρόνως αρχίζει και διδάσκει σε χορευτικές ομάδες και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η ενασχόλησή του αυτή θα κορυφωθεί από το 1997 και μετά, όταν αποφασίζει να παραιτηθεί από την εταιρία που δουλεύει ως υπεύθυνος μάρκετινγκ, και να αφιερωθεί αποκλειστικά στο χορό.

Το 1999 πετυχαίνει την εισαγωγή του στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγή και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2003 παίρνει το πτυχίο του με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς, με βαθμό στην ειδικότητα άριστα 10.

«Σύλλογος Ποντίων Γουμένισσας», «Σύλλογος Ποντίων Χαλκιδικής», «Εύξεινος Λέσχη Νάουσας», «Σύλλογος Μικρασιατών Βαθυλάκου», «Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Αγιονερίου : το Μιστί», «Πολιτιστικός Σύλλογος  Ξηροχωρίου», «Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου», «Σύλλογος Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων» είναι μερικοί μόνο από τους φορείς που τον κάλεσαν να διδάξει χορούς στα χορευτικά τους τμήματα. Για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια δίδαξε χορούς στο Σύλλογο Ποντίων Τριανδρίας και στο Πνευματικό Κέντρο Ευκαρπίας ενώ δίδαξε για πολλά χρόνια και την ομάδα του Πολιτιστικού – Καλλιτεχνικού Σωματείου: Εταιρία Θεάτρου «Γεώργιος Κ. Φωτιάδης». Το 1997 δημιούργησε μια μοναδική ομάδα με ηλικιωμένες γυναίκες από το χωριό του (το Πρόχωμα), την πρώτη στην Ελλάδα που παρουσίασε χορούς των Ελληνοποντίων του Καρς του Καυκάσου όσο πιο αυθεντικά γίνεται. Σήμερα διδάσκει χορούς στο Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «Κύκλος»

Συγχρόνως στις παραπάνω δραστηριότητες διδάσκει σε δεκάδες σεμινάρια στη Γερμανία, στην Ελβετία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στο Λουξεμβούργο, στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στην Τσεχία,στην Αγγλία, στις HΠΑ, στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες και βέβαια στην Ελλάδα. Έχει ακόμη κληθεί να διδάξει παραδοσιακούς χορούς σε ειδικά σεμινάρια επιμόρφωσης που οργάνωσε ο Σύλλογος Γυμναστών Θεσσαλονίκης με ειδικότητα  στους παραδοσιακούς χορούς αλλά και σε σεμιναριακά μαθήματα για τους φοιτητές της ειδικότητας παραδοσιακών χορών των Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής και Τρικάλων.

Το καλοκαίρι του 2000 οργανώνει το πρώτο δεκαήμερο σεμινάριο Ελληνικών χορών, στο οποίο συμμετέχουν άτομα από πολλές χώρες, και από τότε το επαναλαμβάνει κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία επιβεβαιώνοντας πέραν της διδακτικής του ικανότητας και τις εξαιρετικές οργανωτικές του δυνατότητες.

Τον Σεπτέμβριο του 2005, μαζί με πενήντα άλλους χοροδιδασκάλους και λάτρεις της παράδοσης ιδρύει το «Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών: Κύκλος» στο οποίο αναλαμβάνει και χοροδιδάσκαλός. Την ίδια περίοδο επιλέγεται να διδάξει το μάθημα «Ορχηστική (Παραδοσιακοί χοροί και Πυρρίχη)» στο Τμήμα Μουσικής Τέχνης κι Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη το οποίο δίδαξε έως το 2020.

Είμαι επιστημονικός συνεργάτης των εκδόσεων «Α. Μαλλιάρης Παιδεία Α.Ε.» στο θέμα των παραδοσιακών χορών και έχει γράψει όλα τα λήμματα της «Εγκυκλοπαίδειας του Ποντιακού Ελληνισμού» που αφορούν τους ποντιακούς χορούς. Έχει επιμεληθεί επίσης το DVD με 32 ποντιακούς χορούς που συνοδεύει την Εγκυκλοπαίδεια.

Έχει παρουσιάσει εργασίες σε αρκετά συνέδρια όπως της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας τον Φεβρουάριο του 2007 με θέμα «Η μουσικοχορευτική παράδοση των Ελλήνων του Καρς», το 12ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα του Χορού που οργάνωσε η Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης (Ελληνικό τμήμα) με θέμα «Το χωριό Πρόχωμα της Θεσσαλονίκης», στο 15ο συνέδριο φυσική αγωγής και αθλητισμού που οργάνωσε το  Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Κομοτηνής με θέμα «Η χορευτική παράδοση των προσφύγων του Ακ Νταγ Ματέν», στην ειδικότητα παραδοσιακών χορών του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Η χορευτική ταυτότητα του Ποντιακού Ελληνισμού» κ.α.

Επίσης εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε μια σειρά περιοδικά και βιβλία όπως στο περιοδικό Άθληση και Κοινωνία, τεύχος 28/2001 με θέμα «Η επίδραση των Ελληνικών χορών – ως κινητική δραστηριότητα – στο άγχος και τις καταστάσεις διάθεσης»,  στο ίδιο περιοδικό στο τεύχος 36/2004 με θέμα «Μουσουλμάνα γυναίκα: εκπαίδευση και αθλητισμός», στην εφημερίδα «Εύξεινος Πόντος» με θέμα «Οι χοροί του Καρς» αλλά και στο βιβλίο «Παραδοσιακοί χοροί και η διδασκαλία τους» του π. καθηγητή του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ.  κ. Βαβρίτα Νικόλαου το οποίο διανέμεται στους φοιτητές του τμήματος. Ήμαι επίσης τακτικός συνεργάτης του περιοδικού “Άμαστρις” οσο εκδίδονταν.

Ήταν υπεύθυνος οργάνωσης τεσσάρων επιστημονικών διημερίδων με θέματα που αφορούν τον παραδοσιακό χορό που οργάνωσε το Κ.Μ.Π.Χ. «Κύκλος» σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλα μέρη το 2007, 2009, 2012 και 2016 με καλεσμένους καθηγητές, λαογράφους και άλλους επιστήμονες ανάμεσα τους και πολλοί του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ. (Γ.Γρούιος, Ν.Βαβρίτσας, Γ. Πραντσίδης, Σ.Δούκα) αλλά και άλλων Τ.Ε.Φ.Α.Α. της Ελλάδας.  Ήταν επίσης υπεύθυνος οργάνωσης των ημερίδων με θέμα τον Βλάχικο και τον Μικρασιάτικο λαϊκό πολιτισμό που οργάνωσε ο Δήμος Ευκαρπίας το 2009 και 2010.

Τόσο τον Φεβρουάριο του 2006 όσο και του 2007 και του 2008 κλήθηκε να είμαι κριτής στο μεγαλύτερο διαγωνιστικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών της ομογένειας στις Η.Π.Α., το folk dance and ckoir festival  (FDF) στο San Diego και στο Ontario της Καλιφόρνιας ενώ από το 2017 και κάθε χρόνο είμαι κριτής στο Hellenic Dance Festival (HDF) που γίνεται στην Ανατολική ακτή των ΗΠΑ υπό την αιγίδα της Μητρόπολης της Ατλάντα. Συνολικά 120 χορευτικά συγκροτήματα και περίπου 3000 ομογενείς συμμετέχαν κάθε χρονιά.

Το 2021 γίνεται ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με Ειδικότητα Χορό αλλά και του συνδικαλιστικού σωματείου: “Σύλλογος Επαγγελματιών Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με Ειδίκευση στον Παραδοσιακό Χορό” στο οποίο εκλέγεται μέλος της πρώτης διοίκησης και εκπρόσωπος του στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος προσπαθεί να αυξήσει τις γνώσεις του παρακολουθώντας πολλά σεμινάρια και συνέδρια αλλά και παίρνοντας μαθήματα κρουστών και ρυθμολογίας.

Το μεγάλο του πάθος βέβαια παραμένει η πρωτογενής έρευνα στην οποία έχει επενδύσει πολύ χρόνο και χρήμα και συνεχίζει να το κάνει. Έχει κάνει δεκάδες καταγραφές πάνω στην παράδοση του Πόντου, της Καππαδοκίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, των παραλίων της Μικρασίας κ.α. Κατέχει ένα σημαντικό αρχείο από μουσικές, βίντεο-φωτογραφίες  και βιβλία που σχετίζονται βέβαια με τον παραδοσιακό χορό.

Ο Κυριάκος μιλάει καλά τα Αγγλικά και λιγότερο καλά τα Γερμανικά. Γνωρίζει χειρισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Τα στοιχεία επικοινωνίας του είναι:

Κυριάκος Μωυσίδης

Θεσσαλονίκη

e-mail: moisidiskyriakos@gmail.com

τηλ.: 6938949823

Facebook: https://www.facebook.com/kyriakos.moisidis.9/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1 σκέψη για το “Κυριάκος Μωυσίδης”

  1. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ

    Συγχαρητήριατης είσαι άξιος συνεχιστής – παρατηρητής της παράδοσης!! Δεν έτυχε να συναντηθούμε, είμαι από Κάλυμνο, μένω Αμαλιάδα αλλά δεν έχω σταματήσει να χορεύω 40 χρόνια ! Να είσαι καλά και να δίνεις απλόχερα αυτό που βγαίνει από τη ψυχή σου! Καλή συνέχεια στο τόσο σπουδαίο έργο σου!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *