Ιδρύεται «Εργαστήριο μελέτης, καταγραφής και διάσωσης της ποντιακής διαλέκτου» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

  • από

Ιδρύεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης «Εργαστήριο μελέτης, καταγραφής και διάσωσης της ποντιακής διαλέκτου». Την ανακοίνωση έκανε μέσω ανάρτησής του στο facebook ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών Ηλίας Πετρόπουλος, ο οποίος διδάσκει από τον Οκτώβριο του 2018 την ποντιακή διάλεκτο.

«Θα απευθύνεται κυρίως στους φοιτητές που διδάσκονται την ποντιακή διάλεκτο στο τμήμα, αλλά και σε διδάσκοντες της διαλέκτου, η οποία ομιλείται σε διάφορες περιοχές της βορείου Ελλάδος και στο εξωτερικό με έμφαση στις παρευξείνιες περιοχές» αναφέρει στην ανάρτησή του ο καθηγητής.

Σκοπός του εργαστηρίου θα είναι η εμβάθυνση των διδασκόντων σε ζητήματα μελέτης της ποντιακής διαλέκτου ως διαλέκτου πολιτισμικής κληρονομιάς, η παραγωγή επιμορφωτικού υλικού για τις ανάγκες των διδασκόντων και η διεξαγωγή επιτόπιων ερευνών σε διάφορα σημεία της περιοχής της Ροδόπης και της χώρας ευρύτερα, όπου εξακολουθούν να ομιλούνται διάφορες γλωσσικές ποικιλίες της διαλέκτου.

«Είμαι πολύ χαρούμενος διότι έπειτα από μεγάλη προσπάθεια να εισαγάγουμε το μάθημα της ποντιακής διαλέκτου στο προπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματός μας, καταφέραμε να ιδρύσουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαστήριο μελέτης, καταγραφής και διάσωσης της ποντιακής διαλέκτου. Στόχος μας είναι η παραγωγή ερευνητικού έργου που θα έχει ως αντικείμενο κυρίως την ποντιακή διάλεκτο μέσα από επιτόπιες έρευνες στην περιοχή μας. Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση όπου σήμερα κατοικούν ποντιόφωνοι, οι οποίοι ομιλούν διάφορες τοπικές ποικιλίες, καταλήγοντας να αναδείξουμε την ποικιλότητα της ποντιακής διαλέκτου» ανέφερε στο pontos-news.gr ο Ηλίας Πετρόπουλος.

«Ένα τέτοιο εργαστήριο ιδρύεται για πρώτη φορά και ελπίζουμε ότι από δω και πέρα θα συμβάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διατήρηση, στη διάσωση και τη διάδοση της ποντιακής μας διαλέκτου στους νέους ανθρώπους που αγαπούν τον ποντιακό πολιτισμό» κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή : http://www.pontos-news.gr/

http://www.pontos-news.gr/article/205484/idryetai-ergastirio-meletis-katagrafis-kai-diasosis-tis-pontiakis-dialektoy-sto?fbclid=IwAR118tvdsjUdRA_V4JXtHpJ8KTkuL1HXpBGkJ5bsa0WZq81mZbRn6a0jZak