ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Ι.Α.Α. 1ο ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ 1821 – 2021

  • από

Ένα ωραίο βίντεο ετοίμασε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως αφιέρωμα για την επανάσταση του 1821. Παρακολουθήστε παρακάτω το αφιέρωμα το οποίο έγινε με τη συμμετοχή του φίλου μας Παναγιώτη Σδούκου.

Το Ίδρυμα Μουσικής της Ι.Α.Α. παρουσιάζει το 1ο διαδικτυακό αφιέρωμα σειράς εκπομπών μνήμης 1821 – 2021 της εθνικής μας παλιγγενεσίας.
Το δημοτικό τραγούδι το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την επανάσταση και την ιστορία του 1821, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα από τετρακόσια δημοτικά τραγούδια την περίοδο της επανάστασης μέχρι και την απελευθέρωση, τα οποία όχι μόνο καταγράφουν κι απεικονίζουν τις ενέργειες των κλεφτών στις παραμονές της Επανάστασης, αλλά ξεσηκώνουν και τροφοδοτούν την ψυχή, ώστε να ξεσηκωθεί για επανάσταση.

Οι κλέφτες και οι αρματωλοί, στην πλειοψηφία τους, άνθρωποι αμόρφωτοι, αγράμματοι γίνονται ανώνυμοι δημοτικοί δημιουργοί. Η ιστορία σταδιακά περνά μέσα από τα δημοτικά τραγούδια. Δίνουν θάρρος και εξιστορούν μάχες. Στόχος η εξωτερίκευση του συναισθήματος και η ανάταση του εθνικού συναισθήματος για την ελευθερία. Ο σημαντικός και καθοριστικός ρόλος των δημοτικών τραγουδιών εντοπίζεται ξεκάθαρα στα απομνημονεύματα των πρωταγωνιστών και απελευθερωτών της Επανάστασης του 1821.
Η προφορική μουσική παράδοση των τραγουδιών των κλεφτών, της τάβλας, του θανάτου, της εμψύχωσης κτλ. περνά από στόμα σε στόμα σε όλη την Ελλάδα και η ταύτιση των Ελλήνων με αυτά φαίνεται από το γεγονός ότι διατηρήθηκαν και τραγουδούνται έως σήμερα. Τα τραγούδια έπαιξαν τον δικό τους σημαντικό ρόλο και έτσι οι Έλληνες έζησαν διότι τραγούδησαν. Κλέφτικα και πολεμικά τραγούδια, καθιστικά και θρηνώδη, ντοπιολαλιές και παραδοσιακές συνήθειες, ιστορικές και άλλες προσωπικές αναφορές ξεπηδούν μέσα από το στίχο και τη μουσική.

Τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς των Ελλήνων, μέσα από την παρουσία της Εκκλησίας, των απλών παππάδων και των μοναχών, ο λαός έμαθε χριστιανικά γράμματα, κράτησε τη πίστη του στο Χριστό, στη Παναγία και στους Αγίους μας, ταυτόχρονα μέσα από το τραγούδι ο υπόδουλος λαός διατήρησε την αγάπη του στη μουσική παράδοση.

Το ίδρυμα μουσικής της Ι.Α.Α. με τον καθηγητή στο Παραδοσιακό τραγούδι Παναγιώτη Σδούκο και την μουσική συνοδεία, στο Βιολί τον Χρήστο Δαλιάνη και στο Λαούτο τον Θεοδόση Συκιώτη, μας ταξιδεύουν σε υπέροχα τραγούδια.
Στο Σούλι βγαίνει Αυγερινός, Κάτω στη Ρόϊδο, Σελήμπεης, Να ταν οι κάμποι θάλασσα (Αλληπασαλίτικα), και Τι έχεις καημένη Ρούμελη.

Καλή ακρόαση.

Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος
Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Μουσικής Ι.Α.Α.
Θεολόγος – Μουσικός

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *