Θεόφιλος Πουταχίδης

  • από

Ο Θεόφιλος Πουταχίδης γεννήθηκε, τον Μάρτιο του 1978, στην Πτολεμαΐδα.
Ξεκίνησε την ενασχόληση του με την ποντιακή παράδοση και την ποντιακή λύρα το 1993 μέσα από τον Σύλλογο Ποντίων Μονάχου. Από τότε μέχρι και σήμερα η ποντιακή λύρα είναι το μουσικό όργανο με το οποίο ο Θεόφιλος εκφράζεται με αφοσίωση, αγάπη και κυρίως σεβασμό.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Θεόφιλος αποδίδει και εκφράζει τη μουσική παράδοση των προγόνων του, η χαρακτηριστική του φωνή,η δεξιοτεχνία του και οι μοναδικές μουσικές του συνθέσεις, γοητεύουν το μουσικό κοινό για περισσότερο από δυο δεκαετίες!

Δραστηριοποιείται δισκογραφικά ερμηνεύοντας με τη λύρα του ποντιακούς παραδοσιακούς σκοπούς και δικές του μουσικές συνθέσεις, για τις οποίες διακρίνεται και επιβραβεύεται. Έχει πέντε προσωπικούς δίσκους:
1) «Τς εγάπ’ς το μυστικόν» 1999
2) «Καρδόπομ μ’ατεβήρευτον» 2004
3) «Καμπάνα του Πόντου» 2008
4) «Μια βραδιά στο Μίθριο» 2010
5) «Πεγαδί Στράταν» 2016

Έχει συνεργαστεί με ξένους καλλιτέχνες αλλά και με το σύνολο των Ποντίων καλλιτεχνών, τόσο σε συμμετοχές δίσκων όσο και σε συναυλιακές παραστάσεις.
Διευρύνει τις μουσικές του ανησυχίες στον τομέα της Μουσικής για Θέατρο με χαρακτηριστικές τις συνεργασίες του στο:
1) «Νοσταλγών Θρήνος, του ξεχωριστού Κώστα Διαμαντίδη
2) «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη του Κώστα Διαμαντίδη, σε σκηνοθεσία της ταλαντούχας Ελένης Γερασιμίδου
3) «Ομμάτα Δακρωμένα» του βραβευμένου Δήμου Αβδελιώδη.

Εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές και χώρους διασκέδασης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενθουσιάζοντας και εκπλήσσοντας πάντα με τις μοναδικές καλλιτεχνικές του παραστάσεις. Σταθμοί στην πορεία των εμφανίσεων του ο ναός των Ποντίων το «Μίθριο» (2001, 2009, 2010, 2011 και 2012) όπου λαμβάνει μεγάλη αποδοχή και αγάπη από το κοινό, αλλά και η συναυλία «20 χρόνια Θεόφιλος Πουταχίδης» (2020) στη Μόνη Λαζαριστών Θεσσαλονίκης, εκεί όπου συγκινεί με τις ανεξίτηλες στο χρόνο μελωδίες του!

Ιδιαίτερη και ξεχωριστή στιγμή στην καλλιτεχνική πορεία του Θεόφιλου Πουταχίδη αποτελεί η μελοποίηση της «Καμπάνας του Πόντου». Η μουσική αυτή σύνθεση του, που πλαισιώνει ανατριχιαστικά το επικολυρικό ποίημα του Φίλωνος Κτενίδη (ποίημα που εκφράζει την οδύνη και τον πόνο των Ελλήνων του Πόντου κατά τον διωγμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες) επιλέγεται να επενδύσει μουσικά, ταινίες και ντοκυμαντέρ σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων..

Συνθέτει μουσική και γράφει ποντιακούς στίχους με τρόπο που μαγεύει τον ακροατή. Ερμηνεύει τα τραγούδια του όπως μόνον εκείνος ξέρει!
Για τον Θεόφιλο Πουταχίδη η ποντιακή λύρα, οι ποντιακοί στίχοι και οι ποντιακοί σκοποί είναι συνυφασμένα με την ίδια του τη ζωη!

ΠΗΓΗ : Θεόφιλος Πουταχίδης

theofilospoutachidis@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *