Καθαρά Δευτέρα ίσον λαγάνα, εξοχή, καρό τραπεζομάντηλο και χαρταετός. Είναι η πρώτη μέρα της Τεσσαρακοστής – της μεγάλης νηστείας του Πάσχα – και, ταυτόχρονα, το τέλος της Αποκριάς. Πήρε την ονομασία της από τους χριστιανούς, γιατί με την έναρξή της νηστείας ξεκινά και η σωματική και πνευματική ¨κάθαρση¨ και διαρκεί σαράντα ημέρες – όσες δηλ. σύμφωνα με την Ορθοδοξία και οι ημέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Πολλά και διαφορετικά τα έθιμα κατά τόπους στη χώρα μας και αντίστοιχα μεγάλη ποικιλία σε νηστίσιμα εδέσματα : ταραμάς, θαλασσινά, χαλβάς, όσπρια, ελιές, λαχανικά κ.α.
Κανένα όμως απο αυτά, δεν ταυτίζεται με την Καθαρά Δευτέρα, όσο η λαγάνα. Αυτό το επίπεδο, λαχταριστό ψωμί με το μπόλικο σουσάμι που, ενώ η ανάμνησή του είναι τόσο έντονη, είναι παράλληλα τόσο δύσκολο να βρεθεί μία πραγματικά νόστιμη λαγάνα στο εμπόριο. Ακολουθώντας όμως τις βασικές αρχές αρτοποίησης, όπως τις έχω αναλύσει βήμα – βήμα στη συνταγή μου για ψωμί με προζύμι, σας υπόσχομαι ότι θα φτιάξετε την πιο νόστιμη λαγάνα της ζωής σας…
Για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο παρακαλώ πατήστε ΕΔΩ
ΠΗΓΗ: www.serioustaste.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Kogias Art – Υποδήματα με ιστορία από το 1910
Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης…
ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΓΑΡΙΔΑΣ & ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Το κριθαρότο γαρίδας είναι μια συνταγή που…
Εκτύπωση T – SHIRT από την COLOURMAGIC για συλλόγους (και όχι μόνο)
Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης,…
Κατασκευή παραδοσιακών αυλών από τον Χρήστο Χατζόπουλο – ΜΥΗΣΙΣ
Ως ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης…
ΑΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΗΛ Ο ΕΚ ΣΦΑΚΙΩΝ – Ο Άγιος που αγιογραφείται με παραδοσιακή φορεσιά
Γεννήθηκε στο χωριό Καλλικράτης στα Σφακιά και…
Παραδοσιακά Μαντήλια Αθανάσιος Κατσαούνης
Στο κέντρο της Αθήνας, θα βρείτε μια…