Η προζυμένια λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας σε δύο εκδοχές

  • από

Καθαρά Δευτέρα ίσον λαγάνα, εξοχή, καρό τραπεζομάντηλο και χαρταετός. Είναι η πρώτη μέρα της Τεσσαρακοστής – της μεγάλης νηστείας του Πάσχα – και, ταυτόχρονα, το τέλος της Αποκριάς. Πήρε την ονομασία της από τους χριστιανούς, γιατί με την έναρξή της νηστείας ξεκινά και η σωματική και πνευματική ¨κάθαρση¨ και διαρκεί σαράντα ημέρες – όσες δηλ. σύμφωνα με την Ορθοδοξία και οι ημέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Πολλά και διαφορετικά τα έθιμα κατά τόπους στη χώρα μας και αντίστοιχα μεγάλη ποικιλία σε νηστίσιμα εδέσματα : ταραμάς, θαλασσινά, χαλβάς, όσπρια, ελιές, λαχανικά κ.α.

Κανένα όμως απο αυτά, δεν ταυτίζεται με την Καθαρά Δευτέρα, όσο η λαγάνα. Αυτό το επίπεδο, λαχταριστό ψωμί με το μπόλικο σουσάμι που, ενώ η ανάμνησή του είναι τόσο έντονη, είναι παράλληλα τόσο δύσκολο να βρεθεί μία πραγματικά νόστιμη λαγάνα στο εμπόριο. Ακολουθώντας όμως τις βασικές αρχές αρτοποίησης, όπως τις έχω αναλύσει βήμα – βήμα στη συνταγή μου για ψωμί με προζύμι, σας υπόσχομαι ότι θα φτιάξετε την πιο νόστιμη λαγάνα της ζωής σας… 

Για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο παρακαλώ πατήστε ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: www.serioustaste.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *