Η παραδοσιακή πάλη στη Μακεδονία

  • από

Ευχαριστούμε την σελίδα Μακεδονική παράδοση – Macedonian traditions που μας έδωσε την άδεια να δημοσιεύσουμε το άρθρο.

Το Σαββατοκύριακο που μόλις πέρασε διεξήχθη στις Σέρρες το 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παραδοσιακής Πάλης.
Ένα έθιμο ήδη καταγεγραμμένο την περίοδο της Οθωμανικής εποχής, με ρίζες που ανάγονται σε παλαιότερες εποχές και άρρηκτα συνδεδεμένο με τα πανηγύρια και τους οργανοπαίχτες, που με χαρακτηριστικές μελωδίες όπως το «γκιουρές χαβασί» (https://youtu.be/DOkEUtpvltI) συνοδεύουν τους παλαιστές, τους λεγόμενους «πεχλιβάνηδες» στο τελετουργικό της προετοιμασίας της πάλης, την είσοδο τους στο «αλώνι» και καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα μέχρι την ανάδειξη του νικητή.
Οι αθλητές, πριν τον αγώνα, αλείφουν το σώμα τους με λάδι και φορούν το «κιουσπέτι» ή «κισπέτ», ένα δερμάτινο παντελόνι που καλύπτει τα πόδια μέχρι και τα γόνατα, το οποίο μούλιαζαν ολονυχτίς σε νερό με ξύδι για να μαλακώσει.
Οι αγώνες πάλης είναι ευρέως διαδεδομένοι σε ολόκληρο τον νομό Σερρών, ανήμερα θρησκευτικών εορτών, στη Σκοτούσα, στην Ηράκλεια, στην Ορεινή, στο Άγιο Πνεύμα, στο Φλάμπουρο, στην Ανθή, στη Βέργη, στην Τερπνή και με δημοφιλέστερο αυτόν της Νιγρίτας στην εορτή του Αγίου Αθανασίου Νιγρίτης στις 2 Μαΐου.
Στην πάλη της Νιγρίτας παρευρέθηκε και η βρετανίδα ηθοποιός και παρουσιάστρια, Joanna Lumley, γνωστή από τις ταξιδιωτικές της εκπομπές, και συγκεκριμένα στη σειρά «Greek Odyssey”, επ. 2. Δείτε το σχετικό απόσπασμα: https://youtu.be/9-9fTwnBtiA
Πανηγύρια με πάλη γίνονται επίσης στον Σοχό Θεσσαλονίκης: https://youtu.be/-URz-gqcJCY
Ειδική μνεία οφείλεται στον Νιγριτινό παλαιστή, Άγγελο Δράκο (1889-1959), γνωστό και ως Ντάνη ή Νχάνη, το όνομα του οποίου συνδέεται με διάφορες ιστορίες. Το 1909 βγήκε νικητής νικώντας δύο Τούρκους και κατόπιν δέχθηκε πρόσκληση από τον μπέη των Σερρών όπου μετά από μια ακόμα νικηφόρα πάλη, έλαβε έπαθλο δέκα λίρες.

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/MakedonikeParadoseMacedonianTraditions/posts/4096304017145466

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *