ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ

  • από

Έχουμε ξαναμιλήσει για τη φανταστική ιδέα δημιουργίας παιχνιδιών με θέμα το γλωσσικό ιδίωμα διαφόρων περιοχών της Ελλάδας (πατήστε εδώ) . Με μεγάλη χαρά ενημερωθήκαμε οτι στη σειρά παιχνιδιών “ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΕΣ” προστέθηκε και το Θρακιώτικο γλωσσικό ιδίωμα.

20 γλωσσικές ερωτήσεις με πάνω από 1000 λέξεις από το Θρακιώτικο ιδίωμα ιΤι σημαίνει «στέκα»;

Με τι συνδυάζουμε το ψωμί στη φιλέγκα; Τι είναι ο χουλούζης του Βιζυηνού; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις, θα κληθούν να απαντήσουν όσοι πάρουν την έκδοση Θρακιώτικα, του επιτραπέζιου παιχνιδιού Ντοπιολαλιά, μέσα από το οποίο θα μπορέσουν να γνωρίσουν το τοπικό ιδίωμα της Θράκης. Το συγκεκριμένο επιτραπέζιο παιχνίδι Ντοπιολαλιά, έχει ήδη κυκλοφορήσει για Κρητικά, Ποντιακά, Ηπειρώτικα και Κουτσαβάκικα, και την ερχόμενη εβδομάδα, έρχεται η έκδοση για τα Θρακιώτικα, μέσα από μια συνεργασία του Πολιτιστικού Δικτύου Ντοπιολαλιά και του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας ΣυνΜόρφωση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ. Για το επιτραπέζιο αυτό παιχνίδι, και τους στόχους που επιθυμούν να επιτύχουν, μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος κ. Ασημάκης Φλιάτουρας, κατά τη Επετειακή Ημερίδα Διαλεκτολογίας, στη δεύτερη ημέρα της διημερίδας «Η Θράκη στα χρόνια της απελευθέρωσης-ενσωμάτωσης με την Ελλάδα» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Νέο ενδιαφέρον για τις τοπικές διαλέκτους Ο κ. Φλιάτουρας τόνισε πως για δεκαετίες, παρατηρείται μια συρρίκνωση/υποχώρηση των νεοελληνικών διαλεκτικών ποικιλιών υπό την πίεση της Κοινής Νέας Ελληνικής, με στιγματισμό των διαλεκτόφωνων, με αρνητική στάση ομιλητών, εκπαιδευτικών αλλά και αναλυτικών προγραμμάτων για ιδεολογικούς και παρα-επιστημονικούς λόγους. Μάλιστα τα Βόρεια Ιδιώματα έχουν πολύ χαμηλότερο γόητρο σε σχέση με τα νότια και τα δυτικά. Όμως τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχει μια αναστροφή και αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τη διαλεκτολογία, των διαλέκτων και τη διδασκαλία τους, όπως γίνεται στο ΔΠΘ. Εδώ έρχεται να «κουμπώσει» το παιχνίδι Θρακιώτικα, το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι για το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα και τις λαλιές της περιοχής μας, με ένα καινοτόμο μοντέλο παιχνιδοποίησης της γλώσσας από το Πολιτιστικό Δίκτυο Ντοπιολαλιά, που έχει εξειδικευτεί στον σχεδιασμό, τη δημιουργία και την παραγωγή πρωτότυπων επιτραπέζιων ψυχαγωγικών, διαδραστικών και εκπαιδευτικών γλωσσικών παιχνιδιών και ψηφιακών εφαρμογών. Έτσι το εργαστήριο ήρθε σε επαφή με το Πολιτιστικό Δίκτυο, υπογράφοντας σύμφωνο συνεργασίας τόσο για τα Θρακιώτικα, όσο και για άλλα επιτραπέζια παιχνίδια. Οι καθηγητές θα δουλέψουν αμισθί, με την ανταποδοτική συμφωνία το Δίκτυο να χορηγεί ετήσια υποτροφία 1.000 ευρώ στον πρωτεύσαντα ή πρωτεύσασα της ειδίκευσης γλωσσολογίας του ΤΕΦ, καθώς και να ασκεί κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης 20 φοιτητές ετησίως.

Για την συνέχεια του άρθρου πατήστε παρακάτω στον σύνδεσμο της Πηγής

Πηγή : www.paratiritis-news.gr [ https://www.paratiritis-news.gr/koinonia/erchetai-to-proto-epitrapezio-paichnidia-gia-ta-thrakiotika/?fbclid=IwAR13zVPaHhlalEDNsGe-KNiEyXiw5FmixMmcwKMxmmwP87cCXzvKnk5r-iE ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *