Επισημοποιήθηκε η συνεργασία Κέιμπριτζ-Δημοκριτείου για την ποντιακή διάλεκτο

  • από

Μια ευχάριστη είδηση έφτασε στην ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης σχετικά με την διάσωση της Ποντιακού διαλέκτου. Το ρεπορτάζ ανήκει στη σελίδα www.pontos-news.gr . Ελπίζουμε η εν λόγω πρωτοβουλία να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση των αντιπροσώπων των λοιπών διαλέκτων (Αρβανίτικα, Βλάχικα, Γκαγκαβούζικα κλπ)

Επιστημονικοί εταίροι είναι πλέον και με τη… βούλα το ιστορικό Κέιμπριτζ και το Δημοκρίτειο Θράκης, καθώς υπεγράφη και από τα δύο πανεπιστήμια το πρωτόκολλο συνεργασίας για τη μελέτη, την καταγραφή και τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου.

Το πρωτόκολλο καθορίζει επακριβώς το ρόλο που θα έχει η καθηγήτρια του Κέιμπριτζ Ιωάννα Σιταρίδου, που πριν από δύο χρόνια μαζί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Τμήματος Παρευξεινίων Ηλία Πετρόπουλο ξεκίνησαν τα πρώτα μαθήματα. Φέτος δε στο Τμήμα προστέθηκε και το εργαστήρι για την ποντιακή διάλεκτο, το οποίο στη βάση της συνεργασίας με το βρετανικό πανεπιστημιακό ίδρυμα αποκτά άλλη υπόσταση.

«Το Κέιμπριτζ σε όλη τη διάρκεια της ζωής του έχει υπογράψει ελάχιστα, μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού, τέτοια πρωτόκολλα. Γι’ αυτό έβαλαν κάποιες προϋποθέσεις και απαιτήσεις», δήλωσε πρόσφατα στον ρ/σ Χρόνος 87,5 ο Ηλίας Πετρόπουλος.

Ουσιαστικά, με δεδομένο ότι η ποντιακή διάλεκτος είναι ακόμα ένα ανεξερεύνητο ερευνητικό πεδίο, τα δύο πανεπιστήμια αναλαμβάνουν την επιστημονική μελέτη και τη διάσωσή της.

ΠΗΓΗ: http://www.pontos-news.gr/article/212211/episimopoiithike-i-synergasia-keimpritz-dimokriteioy-gia-tin-pontiaki-dialekto?fbclid=IwAR198G-ZaxWJq9MaKntPABRk9CM9Pk2N_KZdtZGYcOl7Hzw0z5WSHpfbwTw

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *