Εμμανουήλ Μπαλαντινάκης

  • από

Γεννημένος στη Δράμα το 1994, με καταγωγή από την Κρήτη, ο Εμμανουήλ Μπαλαντινάκης μαθαίνει να πατά στα βήματα του παραδοσιακού χορού από μικρό παιδί.

Μεγαλώνοντας στη Δράμα, παρατηρεί τα λαϊκά δρώμενα του δωδεκαήμερου και μυείται στο ρυθμό των κρουστών. Ως μέλος του παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων της πόλης του μαθαίνει για την ελληνική παράδοση, τη μουσική και τον χορό των τόπων και συμμετέχει σε στιγμές οργανωμένης αναβίωσης. Οι δάσκαλοί του, Χαρούλα Γρηγορίου, Χρήστος Παπακώστας χοροδιδάσκαλοι και ερευνητές των ελληνικών παραδοσιακών χορών, ενισχύουν αυτά τα ερεθίσματα και τον οδηγούν σε μία συστηματική μελέτη του χορού μέσω παρακολούθησης σεμιναρίων και εισηγήσεων.

Κατεβαίνοντας στην Αθήνα, γίνεται μέλος στη «Σχολή Χορού Δόρα Στράτου – Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί» με δάσκαλο τον Μιχάλη Βουβέλη, ενώ παράλληλα είναι μέλος και της χορευτικής ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών, με δάσκαλο τον Αναστάσιο Πλίτση, που αποτελεί γι’ αυτόν πρότυπο ύφους και ήθους . Το ίδιο διάστημα γίνεται εισηγητής σε οργανωμένα σεμινάρια χορού, όπως σε αυτό του Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων, με χοροδιδάσκαλο τον Κώστα Μήτση, ο οποίος του έδωσε το βήμα να διδάξει.

Σήμερα, ο Εμμανουήλ Μπαλαντινάκης, εκτός από οργανοπαίκτης κρουστών, διδάσκει τους παραδοσιακούς χορούς σε ποικίλες ομάδες στη γενέτειρά του και στην ευρύτερη περιοχή: Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία», Θρακική Εστία Καβάλας, Σύλλογος Κρητικών Νομού Δράμας «η Μεγαλόνησος», Σύλλογος Ποντίων Προαστίου «Οι Αργοναύτες» αλλά και σε παιδιά δημοτικού έπειτα από ανάθεση Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας.

Ήταν ο πρώτος εν μέσω καραντίνας που διοργάνωσε διαθεματικά σεμινάρια με καταξιωμένους εισηγητές διεξάγοντάς τα στο διαδίκτυο έχοντας φιλανθρωπικό χαρακτήρα ενίσχυοντας το χαμόγελο του παιδιού .

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την προπονητική ποδοσφαίρου όντας σπουδαστής στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ Θεσσαλονίκης.

Πέρα από τα κρουστά μελετάει πνευστά όργανα όπως είναι η γκάιντα με δασκάλους τον Χριστόδουλο Φωτάρακη και τον Στέλιο Ματακάκη.

Στόχος του είναι η διάσωση και η διάδοσή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ο σεβασμός στις παλαιότερες γενιές.Αγωνίζεται σθεναρά για ένα πράγμα ότι η παράδοση ανήκει σε όλους και όχι σε αυτούς που την θεωρούν κτήμα τους.

Η μακροχρόνια εμπειρία του ως μέλος παραστάσεων παραδοσιακού χορού και η φοίτηση του στην Αθήνα , διαμόρφωσαν τη σημερινή του αντίληψη για τη συνύπαρξη του παραδοσιακού χορού και της μουσικής με σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *