Ελληνικοί Χοροί Παραδοσιακή Φλόγα

  • από

Μέλη του σωματείου είναι επίλεκτα άτομα που με την επιστημονική, επαγγελματική ή άλλη τους ιδιότητα έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο σωματείο.

Το σωματείο, απο την ίδρυση του μέχρι σήμερα, απαριθμεί πάνω απο 2000 μέλη ενώ οι μαθητές της σχολής κάθε χρόνο κυμαίνονται απο 300 έως 500 χορευτές όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων. Ένα μεγάλο καύχημα του σωματείου είναι το μόνιμο χορευτικό συγκρότημα που αποτελείται απο 40 μόνιμους χορευτές (20 άντρες-20 γυναίκες).

Το μέγεθος του ρεπερτορίου είναι τεράστιο! Το σωματείο «Παραδοσιακή Φλόγα» μπορεί να παρουσιάσει 80 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας με τις αντίστοιχες ενδυμασίες τις κάθε περιοχής, δίνοντας πάντα έμφαση στη λεπτομέρεια της ενδυμασίας , των κοσμημάτων και στην πιστότητα, φροντίζοντας να μην απομακρυνθεί απο το παραδοσιακό πρότυπο.

«Το σωματείο ελληνικών χορών «Παραδοσιακή Φλόγα» είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε το 2001 στο Ίλιον Αττικής με πρώτο πρόεδρο τον Σπύρο Παπαθανασίου.

Εμπνεύστρια του , για την δημιουργία του αποτελεί η χοροδιδάσκαλος Βαρβάρα Μπότσαρη με κύριο σκοπό την μελέτη , την επιστημονική καταγραφή και την διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων , μέσα στα πλαίσια της σύγχρονης κοινωνίας μας , καθώς και την διάσωση και την διάδοση των παραδοσιακών μας χορών.

Η πρώτη γενική συνέλευση των μελών εξέλεξε και το πρώτο Διοικητικό συμβούλιο το οποίο απ’ την αρχή της λειτουργίας του συλλόγου , αλλά και κάθε φορά που άλλαζε η σύνθεση του , αποτελείτο από άξια και δραστήρια στελέχη που πάντα έδειχναν και δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο ως προς τα καθήκοντα τους .

Στην αρχή της λειτουργίας του σωματείου έγινε η συγκρότηση των χορευτικών ομάδων . Τα τμήματα που δημιουργήθηκαν ήταν τα εξής :

1ο έτους , 2ο έτους , 3ο έτους , παιδικό , εφηβικό , συντήρησης και παραστάσεων.

Στη συνέχεια χάρις τις ανιδιοτελείς προσπάθειες της Βαρβάρας Μπότσαρη , που αποτέλεσε και την πρώτη δασκάλα χορού του σωματείου , κατορθώθηκε η οργάνωση άρτιων χορευτικών τμημάτων παρουσιάζοντας απόλυτα επιτυχημένες εμφανίσεις.

Το σωματείο «Παραδοσιακή Φλόγα» συνεχίζοντας τη δημιουργική του δράση αυτά τα χρόνια , με κόπους , θυσίες και με πολλούς συνδυασμούς κατάφερε να εδραιώσει την θέση του και να διακριθεί στα Δυτικά προάστια , κερδίζοντας τον σεβασμό όλων. Η συμμετοχή σε εκδηλώσεις του Δήμου Ιλίου – και όχι μόνο- με την ευκαιρία πολιτιστικών και εορταστικών γεγονότων αποσπά πάντα τα ευνοϊκότερα σχόλια.

Παράλληλα , μαζί με την χορευτική δράση του σωματείου , δημιουργείται ερασιτεχνική ομάδα θεάτρου παιδιών και ενηλίκων υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Βαρβάρας Μπότσαρη. Το σωματείο έχει δώσει από τότε πάνω από 30 παραστάσεις , πάντα με έργα γραμμένα και σκηνοθετημένα απ΄την ίδια την Βαρβάρα , όπου πάντα στέφονται με απόλυτη επιτυχία .

Από την αρχή της ίδρυσης του σωματείου το 2001 μέχρι το 2009 η στέγαση του σωματείου γινόταν σε ενοικιαζόμενη αίθουσα , από το 2009 όμως απέκτησε τον δικό του χώρο ειδικά κατασκευασμένο και πλήρες εξοπλισμένο ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες των πολυπληθών ομάδων του χορευτικού που ξεπερνούν τα 500 άτομα, καθώς και σεμινάρια χορού, γλέντια και ημερίδες που αφορούν τον παραδοσιακό χορό και την ενδυμασία.

Από το 2008 δάσκαλος χορού αναλαμβάνει ο καθηγητής φυσικής αγωγής και χοροδιδάσκαλος Θοδωρής Μπότσαρης και δίνει νέα πνοή στην πορεία του σωματείου.

Μέσα από τις καταρτισμένες γνώσεις του περί διδασκαλίας χορού και την άψογη χορευτική του ικανότητα εκτινάσσει τα χορευτικά τμήματα στα ύψη , δίνοντας τους επαγγελματική μορφή.

Πέρα όμως απ΄την διδασκαλία , κατάφερε να οργανώσει το τμήμα ιματιοθήκης του σωματείου , που χάρις στις φιλοδοξίες του σήμερα διαθέτει ένα ικανοποιητικό αριθμό φορεσιών περίπου 500 πλήρεις φορεσιές από όλη την Ελλάδα με όλα τα εξαρτήματα τους για τις ανάγκες του σωματείου. Έτσι από το 2011 , μαζί με σπουδαίους συνεργάτες ( ράφτες – κεντήστρες – πατρονίστ ) που εκτιμούν και αγαπούν την παραδοσιακή ενδυμασία του τόπου μας , συνεχίζει την κατασκευή και την απόκτηση ελληνικών παραδοσιακών κουστουμιών.

Άλλη μια καινοτομία για τα χρονικά του σωματείου επήλθε το 2012 με την πραγματοποίηση του πρώτου σεμιναρίου παραδοσιακών χορών. Από τότε έχουν γίνει άλλα τρία σεμινάρια στο χώρο της «Παραδοσιακής Φλόγας» πάντα με σπουδαίους και καταρτισμένους ανθρώπους για εισηγητές.

Η «Παραδοσιακή Φλόγα» έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

Το σωματείο ελληνικών χορών «Παραδοσιακή Φλόγα» είναι ένας ζωντανός οργανισμός που βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη , τα μέλη που αριθμεί από το 2001 έχουν φτάσει τα 2000 και οι χορευτικές ομάδες σε σύνολο αποτελούνται από 500 άτομα .

Ο ζήλος και η προθυμία δε λείπει ποτέ ,από κανέναν όπως και οι υψηλές ιδέες που με επιμονή και υπομονή επιτυγχάνονται όπως και όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί .

Ημερομηνία ίδρυσης 2001

paradosiakhfloga@windowslive.com

http://www.paradosiakifloga.gr

Ζίτσης 2 Ίλιον Αττικής

τηλέφωνο: 697 205 6781

Τα Χρονικά του Τόπου

Μουσικοχορευτική παράσταση, 28 Μαρ 2020, Ελληνικοί Χοροί Παραδοσιακή Φλόγα Το…

Θοδωρής Μπότσαρης

     Ο Θοδωρής Μπότσαρης γεννήθηκε το 1989 και κατάγεται από…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *