Δημήτρω παινεμένη

  • από

Πολλές φορές ακούμε τραγούδια της παράδοσης μας τα οποία εξιστορούν ένα γεγονός. Συχνά αυτό το γεγονός και το αντίστοιχο τραγούδι μπορεί να είναι σχετικά σύγχρονο και (εφόσον πληροί κάποια κριτήρια) να αγαπηθεί κατευθείαν από το κοινό. Ξεκινάμε ως ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης μια προσπάθεια ανεύρεσης των γεγονότων που οδήγησαν στην δημιουργία κάποιων αγαπημένων τραγουδιών (κυρίως των λίγο νεότερων όπου είναι πιο πιθανό να υπάρχει ακόμα η μνήμη του αντίστοιχου), για να δείξουμε ότι η Παράδοση δεν είναι κάτι μακρινό – αόριστο, αλλά είναι κάτι που μας συνδέει με το παρελθόν (το οποίο πολλές φορές δεν είναι και τόσο μακρινό).

Ξεκινάμε λοιπόν με ένα τραγούδι που έχει αγαπηθεί πολύ στην Βόρεια Θράκη.

Δημήτρω παινεμένη

Παραδοσιακό τραγούδι της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρειας Θράκης, δηλ. σημερ. Νότιας Βουλγαρίας). Πρόκειται για τον χορό «Χεριάτικο Τραμπανιστό», ο οποίος ήταν γνωστός και χορευόταν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Στην περιοχή αυτή κατοικούσαν από αρχαιοτάτων χρόνων Ελληνικοί πληθυσμοί οι οποίοι εκδιώχθηκαν τον καιρό των μεγάλων εθνικισμών από τους Βούλγαρους. Ωστόσο κάποιοι ελάχιστοι ελληνόφωνοι πληθυσμοί επιβιώνουν ακόμη.

Ο χορός και το τραγούδι τραγουδιόταν στη Μπάνα (περιοχής Μεσήμβριας) της Ανατολικής Ρωμυλίας. Το τραγούδι αναφέρεται σε γεγονός που έλαβε χώρα στο χωριό Ραβδά στις αρχές του εικοστού αιώνος. Η Δημήτρω δεν ήθελε τον αρραβωνιαστικό της Κωσταντή (φτωχό συγχωριανό της), μον” ήθελε τον Παναγιώτη Θεοχαράκη, γραμματικό, από το χωριό Μπάνα όστις της προσέφερε κοινωνική καταξίωση. Τελικά ουδέποτε παντρεύτηκαν. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών η Δημήτρω ήρθε στην Ελλάδα και ο Παναγιώτης έμεινε στη Μπάνα όπου σκοτώθηκε από τους Βούλγαρους.

Περιλαμβάνεται στον δίσκο του Βασίλη Λάντζου:

«Τα Μαυροθαλασσίτικα – Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρ. Θράκης)». Τραγουδά ο Γιώργος Ξανθούλης

Για να δείτε τους στίχους πατήστε ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *