ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 16 Μάϊου 22 του CIOFF GREECE

  • από

           Στην Κυπαρισσία και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τριφυλίας, θα πραγματοποιηθεί από 26 έως 30 Μαΐου 2022 η Εαρινή Συνάντηση του Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης, υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και με την συμμετοχή 70 συνέδρων από τις 16 χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ο CIOFF® είναι διεθνής πολιτιστικός οργανισμός, επίσημος εταίρος της UNESCO για την διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και με κύρια δράση του, την διοργάνωση υψηλού επιπέδου διεθνών Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και λαϊκής τέχνης. Η δράση του εκτείνεται σε 112 χώρες όπου δραστηριοποιούνται τα Μέλη του και πραγματοποιούνται τα διεθνή Φεστιβάλ. Για την καλύτερη διοίκηση των 112 Μελών, ο CIOFF® δημιούργησε 6 γεωγραφικούς και διοικητικούς Τομείς, οι οποίου συνεδριάζουν κάθε άνοιξη σε μία από τις χώρες – μέλη τους. Για το 2022 έχει επιλεγεί εδώ και χρόνια, από τη Γ.Σ. των Μελών του Τομέα Νότιας Ευρώπης, η Ελλάδα ως χώρα φιλοξενίας της Συνάντησης.  Εν συνεχεία, μέσα από μια διαδικασία υποβολής προτάσεων και αξιολόγησης τους από το Δ.Σ. του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος CIOFF®, επιλέχθηκε ως τόπος φιλοξενίας η Κυπαρισσία, ως έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ CIOFF® «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» και τόπος δράσης του Μέλους του CIOFF® Ελλάδος, Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.) και λόγω της παρουσίας στην περιοχή του Δήμου Τριφυλίας των άλλων δύο Μελών του CIOFF® Ελλάδος, της Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ. και του Συλλόγου Φιλοπρόοδων Φιλιατρών. Έτσι, η Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ., ο Μ.Ε.Σ.Κ. και οι «Φιλοπρόοδοι», σε συνεργασία με το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα CIOFF®® και το Διοικητικό Συμβούλιο του Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης, συνδιοργανώνουν την Εαρινή Συνάντηση του Τομέα CIOFF®.

           Ήδη οι 70 σύνεδροι προγραμματίζουν τις αφίξεις τους και αναμένονται στην περιοχή στις 26 Μαΐου. Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ξενοδοχείο «MESSINA RESORT» όπου και θα φιλοξενηθούν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Παράλληλα με τις συνεδριάσεις, οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει ένα πλήρες και πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικό πρόγραμμα. Αυτό περιλαμβάνει επισκέψεις στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας, ξενάγηση στις εκθέσεις του Λαογραφικού Μουσείου και επίσκεψη στο Πάρκο Βλαχέρνας στα Φιλιατρά, όπου το βράδυ της Παρασκευής 27 Μαΐου, θα υποδεχθεί τους συνέδρους ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Γιώργος Λεβεντάκης, μαζί με εκθέσεις τοπικών προϊόντων, χορευτικές εμφανίσεις και έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Μάσκες του Κόσμου». Επίσης, προγραμματίζονται ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς, στην Αρχαία Ολυμπία και Αρχαία Μεσσήνη, επίσκεψη στην Καλαμάτα και την Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών της Β. Καρέλιας. Τέλος, την Κυριακή 29 Μαΐου προγραμματίζεται αποχαιρετιστήρια βραδιά με χορευτικές και μουσικές εμφανίσεις στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος», όπου θα παρουσιαστεί και φωτογραφική έκθεση με παραδοσιακά μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο. Η έκθεση «Μάσκες του Κόσμου» θα παραμείνει στο Πάρκο Βλαχέρνας έως 30 Μαΐου για να μπορεί να την επισκεφθεί το κοινό.

           Στις χορευτικές και μουσικές εμφανίσεις θα συμμετέχουν ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ), ο Σύλλογος Φιλοπρόοδων Φιλιατρών και προσκεκλημένοι, το Λύκειο Ελληνίδων Πάτρας και το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων. Επιπλέον, θα συμμετέχουν η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπρόοδων Φιλιατρών και η Χορωδία του Δήμου Τριφυλίας.

           Τέλος, κατά την Εαρινή Συνάντηση του Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση με προϊόντα αειφορικής προβολής της λαϊκής τέχνης και σύγχρονα αντικείμενα εμπνευσμένα από σχέδια και μοτίβα της παράδοσης. Όπως επίσης και διάφορα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, εγγεγραμμένα στο Εθνικό Ευρετήριο και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

           Η Εαρινή Συνάντηση του Τομέα CIOFF® αποτελεί σημαντική διοργάνωση για την χώρα μας και την περιοχή, καθώς οι συμμετέχοντες τυγχάνουν σημαντικά πρόσωπα της λαογραφίας στις χώρες τους, είναι άνθρωποι ασχολούμενοι με την πολιτιστική κληρονομιά και έμπειροι διοργανωτές διεθνών Φεστιβάλ, εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου. Το πολιτιστικό αποτύπωμα της περιοχής θα προβληθεί διεθνώς και οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο, την φιλοξενία και την διάθεση των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας. Ενώ, η όλη διοργάνωση και η προετοιμασία της θα προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη στους 3 φορείς και συλλόγους της περιοχής, με νέες εμπειρίες στην διοργάνωση διεθνών συνεδρίων τέτοιου επιπέδου.

           Επειδή σύμφωνα με τους όρους της Διοργάνωσης, οι δράσεις και οι συνεδριάσεις δεν είναι ανοικτές στο κοινό, παρά μόνο αφορούν τους συνέδρους και τα Μέλη του CIOFF®, η Οργανωτική Ομάδα θα προβάλλει καθημερινά τις εργασίες και τις επισκέψεις που προγραμματίζονται, δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τον τοπικών μέσων ενημέρωσης, ώστε οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία της Τριφυλίας να λαμβάνει καθημερινή πληροφόρηση γι’ αυτή τη σπουδαία για τον τόπο διοργάνωση.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *