Γρηγόρης Γρηγορίου

  • από

Γεννήθηκα το 1971 στη Μήθυμνα (Μόλυβο) Λέσβου, από γονείς με ρίζες μικρασιάτικες. Από μικρός ασχολήθηκα με τον αθλητισμό και υπήρξα πρωταθλητής στο νησί μου και σε πανελλήνιο επίπεδο. Η μεγάλη μου αγάπη όμως ήταν οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί και ιδιαίτερα οι χοροί της Λέσβου.

Χορός για μένα είναι παράδοση, είναι μνήμες, είναι Ιστορία. Είναι μουσικές, είναι ακούσματα. Είναι έκφραση, είναι συναίσθημα. Είναι μεράκι. Είναι τρόπος ζωής.

Η αγάπη μου για τη Μικρά Ασία και την παράδοσή της με οδήγησε αρκετές φορές στα απέναντι παράλια με στόχο την επιτόπια έρευνα σχετικά με τους χορούς και τη μουσική της. Αιτία, οι επιρροές που είχε δεχθεί η Λέσβος από τη Μικρά Ασία στο παρελθόν. Πίστεψα, όπως και έγινε, ότι η κατανόηση της μικρασιάτικης λαϊκής παράδοσης θα με βοηθούσε να προσεγγίσω ακόμα καλύτερα και την λαϊκή παράδοση της Λέσβου.  

Μιλώντας και καταγράφοντας μεγαλύτερους, οι οποίοι με ευχαρίστηση αναπολούσαν τα νιάτα τους και μου περιέγραφαν πως περνούσαν τα βράδια τους στις γειτονιές και τα πανηγύρια, μπόρεσα να «διαβάσω» τις μνήμες τους, να αγγίξω την κουλτούρα τους, να πλησιάσω το ύφος τους.  

Τα ταξίδια στη Μικρά Ασία με έκαναν να συνειδητοποιήσω το πάθος μου για την έρευνα της λαϊκής παράδοσης. Αυτό που με γοήτευε στους παραδοσιακούς χορούς δεν ήταν η απλή εκμάθηση χορευτικών βημάτων. Το «μυστικό» ήταν στην κατανόηση της προέλευσής τους, των ιστοριών που κρύβουν, των ηθών και των εθίμων που κουβαλούν μαζί τους.

Τα βήματα από μόνα τους, καμία αξία δεν έχουν…

ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεμιστά

Υπάρχει κάποιος που δεν του αρέσουν τα γεμιστά ; Ντομάτες,…

Read More

Σαντούτο 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Το μουσικό σχήμα “ΣΑΝΤΟΥΤΟ” δημιουργήθηκε…

Read More

ΔΙΟΝΥΣΙΑ 2021

ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ στην ΠΑΡΑΔΟΣΗ “ΔΙΟΝΥΣΙΑ 2021” Σάββατο 4…

Read More

Μουσικές επιλογές Απριλίου

Ο Παρατηρητής προτείνει……
Read More

Μουσικές επιλογές Μαρτίου

Ο Παρατηρητής προτείνει……
Read More

Μουσικές επιλογές Φεβρουαρίου

Ο Παρατηρητής προτείνει……
Read More

Μουσικές επιλογές Ιανουαρίου

Ο Παρατηρητής προτείνει……
Read More

Μουσικές επιλογές Δεκεμβρίου

Ο Παρατηρητής προτείνει……
Read More

Σερσελι

Σιου ντερενιν ουζουνιουκιραμαντιμ μπουζουνιου Αλντιμ τσερκεζ κζινιΤσεκεμεντιμ…

Read More

Μουσικές επιλογές Νοεμβρίου/November music selections

Ο Παρατηρητής προτείνει……
Read More