ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ

  • από

Γεννήθηκα στις 02 Δεκεμβρίου του 1977, είμαι από το Κουφόβουνο Διδυμοτείχου. Το επάγγελμα μου είναι στρατιωτικός, είμαι παντρεμένος και έχω έναν γιο και μία κόρη. Από μικρή ηλικία  με συγκινούσαν τα  ήθη και τα έθιμα του τόπου μου, οι χοροί , τα τραγούδια, τα πάντα. Έτσι άρχισα να μελετώ την παράδοση του τόπου μου και να την καταγράφω ρωτώντας γονείς, γιαγιάδες, παππούδες, συγγενείς και γείτονες για το πώς ήταν παλιά η ζωή πώς γίνονταν τα έθιμα κλπ. Επίσης προχώρησα :

  • Στην ενδελεχή μελέτη των χορών του χωριού μου και του υπόλοιπου νομού Έβρου.
  •  Στη συγκέντρωση φορεσιών, μαντήλων, ζωνάριων και οποιοδήποτε λαογραφικό υλικό ήμουν σε θέση να περισυλλέξω.
  • Στην καταγραφή των γνώσεων που είχα συλλέξει.

Εν συνεχεία  ξεκίνησα την συγγραφή δύο των 2 βιβλίων, «Λεύκωμα παραδοσιακών ενδυμασιών» και «Φορεσιές της Θράκης (τόμος 1 και 2)». Εκεί βέβαια είχα μεγάλη βοήθεια από τους συλλόγους που με βοήθησαν. Με συμπαραστάθηκαν, όχι μόνο ψυχολογικά αλλά και ουσιαστικά αφού δέχτηκαν να φωτογραφηθούνε και να μεταλαμπαδεύσουν σε εμένα τις γνώσεις τους.

Επίσης ετοιμάζω και μία μόνιμη έκθεση στο χωριό μου, ένα μουσείο με πλούσιο λαογραφικό υλικό της Θράκης. Ταυτόχρονα υπήρξα και χοροδιδάσκαλος σε πολλά χορευτικά τμήματα του Έβρου όπου προσπαθούσα να μεταδώσω, ειδικά στους νεότερους, όλες τις γνώσεις που κατάφερα να συλλέξω και να διασώσω. Την παρούσα στιγμή συνεργάζομαι με τον σύλλογο Διδυμοτείχου Το Κάστρο.

ΠΗΓΗ: Γιώργος Τοπαλίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *