Γιάννης Δερμιτζάκης

  • από

O Γιάννης Δερμιτζάκης μαθήτευσε στο ούτι με τον Γιώργο Μαυρομανωλάκη στο ωδείο Χορωδείον. Παρακολούθησε σεμινάρια για “Τούρκικο ούτι” με καθηγητή τον Yurdal Tokcan, “Ελεύθερο & ρυθμικό αυτοσχεδιασμό” με τον Χάρη Λαμπράκη, “Μουσική φρασεολογία των Μακάμ” με τον Ross Daly στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, “Ανάλυση και εκτέλεση αυτοσχεδιασμού” με τον Κυριάκο Ταπάκη, ενώ συμμετείχε σε μαθήματα μίας μουσικής ομάδας – συνόλου του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος της οποίας την επιμέλεια – διδασκαλία είχε ο Ross Daly.

 Έχει πλαισιώσει μουσικά την παρουσίαση του βιβλίου “Το μοιρολόι της Εκάβης” του Δημοσθένη Καραγιάννη ενώ έχει παίξει και συμμετάσχει σε μουσικούς χώρους και φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας (“Houdetsi World Music Festival” 2012, 2015 & 2016, “Μουσικό φεστιβάλ Απειράνθου Νάξου“, Μεσογειακό φεστιβάλ ΣητείαςFestival delle tori – Ιταλία κ.α.) καθώς και σε ηχογραφήσεις παραδοσιακών τραγουδιών και προσωπικών του συνθέσεων. Συνθέσεις του έχουν πλαισιώσει το ντοκιμαντέρ “Όταν ακούω τα καράβια να σφυρίζουν” (Παραγωγή: Cinemakhia) και την ταινία μικρού μήκους “Παρτιτούρα – Ερωφίλη” (Παραγωγή: Δήμος Ηρακλείου, Σκηνοθεσία: Μαρία Γαϊτανίδη).

 Έχει συνεργαστεί με τον Γιώργο Παπαϊωάννου, τον Μανώλη Κανακάκη, τον Γιώργο Μαυρομανωλάκη, τον Γλαύκο Σμαριανάκη, την Μαρίτζια Κατσούνα, τον Μιχάλη Κώτη, την Ευγενία Τόλη, τον Peter Jaques, την Θεοδώρα Αθανασίου, τον Φάνη Καρούσο, την Ζωή Βεργάκη, τον Γιάννη Παπατζανή, τον Έκτορα Κυριάκου κ.α., ενώ αποτελεί ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος Tarab trio.

 Είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων μηχανικών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών “Ακουστικός σχεδιασμός και ψηφιακός ήχος” της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ε.Α.Π. Τον Σεπτέμβριο του 2021 σε συνεργασία με την σκηνοθέτη – performer Μαρία Γαϊτανίδη παρουσίασαν το ερευνητικό τους project ¨Ερωφίλη – Παρτιτούρα – πρακτικές πειραματικές προσεγγίσεις με ένα ούτι και μία φωνή¨ στο ¨TaPRA 2021 conference¨ το οποίο φιλοξενήθηκε από το Liverpool Hope University. Έχει διδάξει “Ούτι” και “Ρυθμολογία και Μουσικούς τρόπους παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου” στο Κέντρο Μουσικών Σπουδών του Δήμου Ιεράπετρας ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει και επιμεληθεί μουσικά το “Σύνολο παραδοσιακής μουσικής και αυτοσχεδιασμού”, ένα μουσικό εργαστήρι με κύριο αντικείμενο την μελέτη των μουσικών παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και την ανάπτυξη αυτοσχεδιασμού μέσα από την ανάλυση των μουσικών τρόπων (Μακάμ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ