ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΝΗΜΕΣ ΣΜΥΡΝΗΣ & ΤΑ 6 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

  • από

Τα γεμιστά είναι το καλύτερο μου ελληνικό φαγητό. Πιπεριές και ντομάτες γεμιστές, είναι το αγαπημένο μου! Ειδικά οι πιπεριές…
Αλλά προσέξτε… μόνο τα σπιτικά γεμιστά, και μόνο τα μαγειρεμένα με τον τρόπο που τα έφτιαχνε η Σμυρνιά γιαγιά μου Ναυσικά και μετά απ’ αυτήν η μητέρα μου, Ηώ.

Κανένα άλλο παραδοσιακό γεμιστό ποτέ, είτε το έχω φάει σε σπίτι, είτε σε εστιατόριο, δεν μου έχει αρέσει αρκετά ή το θεωρώ συγκρίσιμο. Εκτός ίσως από τις δημιουργικές αποδόσεις της συνταγής γεμιστών, με τεχνικές μοριακής γαστρονομίας, από το Point A Bar & Restaurant και τον Νίκο Καραθάνο στη Hytra, που βέβαια δεν είναι “σπιτικά γεμιστά”, αλλά ένα δημιουργικό παιχνίδι με τον έλληνα γευσιγνώστη, που έχει σημείο αναφοράς κάποια άριστη σπιτική γεύση του πιάτου. Είναι ωραία για να τα απολαμβάνεις στο εστιατόριο, αλλά δεν θα τα έφτιαχνα ποτέ σπίτι μου.

Η συνταγή για πολύχρωμα γεμιστά που έχω γράψει πριν 4 χρόνια για το blog pandespani που περιλάμβανε διαφόρων ειδών ντομάτες, πιπεριές, συν κολοκυθάκια και μελιτζάνες, έχει διαβαστεί δεκάδες χιλιάδες φορές και έχει φτάσει στις τοπ θέσεις του ελληνικού google για πολύ καιρό. Ήταν μια συνταγή που μένοντας πιστή στις βασικές αρχές της συνταγής της γιαγιάς, είχε αρκετά νεωτερικά στοιχεία που την διαφοροποιούσαν δημιουργικά απ’ τα κλασικά γεμιστά. Και πολλοί τα απολαμβάνουν σήμερα στα σπίτια τους, έχοντας ενθουσιαστικά σχόλια για το αποτέλεσμα.

Με τη σημερινή συνταγή όμως, θα ανέβουμε ένα επίπεδο, γυρνώντας πίσω στο χρόνο, στην αυθεντική εκτέλεση και τα μυστικά της γιαγιάς μου, εστιάζοντας στον αρχέτυπο συνδυασμό γεμιστών, με ντομάτες και πράσινες πιπεριές μόνο. Γιατί συχνά στη μαγειρική, όπως λέει και ο σεφ Περικλής Κοσκινάς, για να φτάσεις στο τέλειο, χρειάζεται αφαίρεση, όχι πρόσθεση.

Ντομάτες Γεμιστές Σμυρνέικες

Για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο παρακαλώ πατήστε ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: caruso.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ