ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΙΔΗΣ

  • από

 Γεννημένος στο Μεσότοπο Λέσβου. Είχε τα πρώτα ακούσματα των λαϊκών και βυζαντινών ήχων από το  πατέρα του μελετητή της βυζαντινής μουσικής και  ιεροψάλτη.

  Η ενασχόλησή του στην αρχή με την μουσική ήταν  βιωματική δίπλα στον δάσκαλό του Νίκο Καλαϊτζή-Μπινταγιάλα και Στέλιο Καλαιτζή μαθαίνοντας βιολί πάνω σε ρεπερτόριο παραδοσιακής μουσικής.

Στα μαθητικά χρόνια του λυκείου ξεκινά εντατικά μαθήματα μουσικής στην Μυτιλήνη με δάσκαλο τον Νίκο Τσιριγώτη.

Συνεχίζει σπουδές ανώτερων θεωρητικών ευρωπαικής και βυζαντινής μουσικής στην πόλη της Θεσσαλονίκης και κλεινει τον κυκλο σπουδών με πτυχιο Αρμονίας,Αντίστιξης,Φούγκας,Ενοργάνωσης και με δασκάλους τον συνθέτη Χρήστο Σαμαρά και τον πρωτοψάλτη Ζαχαρία Πασχαλίδη.Στην Αθήνα συνεχίζει να διδάσκεται Βυζαντνή μουσική και παίρνει δίπλωμα με δάσκαλο τον κ. Μάρκου όπως και κλασικό βιολι μεχρι την σχολή της μέσης στην τάξη του Σπύρου Στεργίου στο Εθνικό ωδείο.

 Η αγάπη του για το παραδοσιακό βιολί και την παραδοσιακή μουσική τον φέρνουν στην Αθήνα κοντά σε μεγάλους δεξιοτέχνες όπως ο Γιώργος Κόρος,και ο Αριστείδης Μόσχος.

  Έχει διδάξει : παραδοσιακό βιολί στη σχολή του αειμνήστου Αριστείδη Μόσχου, όπως και σε επιμορφωτικά προγράμματα εκμάθησης βιολιού στον νομό Λέσβου,σε σεμινάρια παραδοσιακής μουσικής στη Ελλάδα και το εξωτερικό και επί 13 χρόνια στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα μουσικά σχολεία της Αττικής (Παλλήνης, Ιλίου ,Αλίμου) έχοντας και την διεύθυνση μουσικών συνόλων και χορωδιών παραδοσιακής μουσικής, επίσης έχει διδάξει  κατά καιρούς και σε ωδεία της Αθήνας .                                                                                 

  Το 2012 λαμβάνει πιστοποίηση παιδαγωγικής επάρκειας από την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής & Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), με στόχο την μεθοδολογία για  την  καλύτερη διδασκαλία της τέχνης του παραδοσιακού βιολιού και μουσικής στην εκπαίδευση.

  Διευθύνει χορωδίες  διδάσκοντας τους  παραδοσιακά τραγούδια όπως  αυτές του Δήμου Νέας Ιωνίας,  του συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου, του συλλόγου Θρακομακεδόνων ,του συλλογου γυναικων Αγίου Στεφάνου «ΕΜΜΕΛΙΑ» ,του συλλόγου «χοροταξιδευτές» Αγίας Παρασκεύης κλπ.

 Σαν βιολιστής συνεργάζεται  για πολλα χρόνια σαν σταθερός μουσικός με το θέατρο παραδοσιακών χορών «Δόρα Στράτου»,με το «Λύκειο των Ελληνίδων» αλλά και με πολλούς φορείς παραδοσιακής μουσικής και χορού.

  Οι συνεργασίες του στον χώρο της παράδοσης περιλαμβάνουν ονόματα όπως :  Δόμνα Σαμίου, Χρόνης Αηδονίδης, Λάκης Χαλκιάς, Αριστείδης Μόσχος ,Γιασεμή και Νίκος Σαραγούδας, Φιλιώ Πυργακη, Αντώνης ΚυρΊτσης, Παναγιωτης Λαλεζας ,Βαγγέλης Δημουδης, , Νίκο Καλαιτζη, Σόλων Λεκα, Γιώτα Βέη, και πολλών άλλων καλλιτεχών.

Από τον χώρο του ρεμπέτικου που υπήρξε ενας δεύτερος μεγάλος σταθμός μετά την παραδοσιακή μουσική συνεργάστηκε με τους :Τάκη Μπίνη, Αγάθωνα Ιακωβίδη, Μπάμπη Τσέρτο, Στέλιο Βαμβακάρη, Μπάμπη Γκολέ, Δημήτρη Κοντογιάννη, Χαρούλα Λαμπράκη, Δημήτρη Τσαουσάκη, Γιώργο Ξηντάρη, Κατερίνα Σκορδαλάκη, Νάντια Καραγιάννη, Θεοδοσία Στίγκα, κ.α.

Από τον χώρο της νεότερης λαϊκής μουσικής  έχει συνεργαστεί  με  ερμηνευτές όπως : Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Μαρία Σουλτάτου,  Γεράσιμος Ανδρεάτος, Νίκος Δημητράτος, Γιώτα Νέγκα .

 Έχει εμφανιστεί  σε μεγάλα θέατρα και μουσικές σκηνές της χώρας όπως στο Ηρώδειο  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  κ.α αλλά και σε πλήθος μουσικοχορευτικές παραστάσεις  και γλέντια  συλλόγων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό  στον απόδημο ελληνισμό,έχει ταξιδέψει για για εμφανίσεις στις χώρες: Καναδάς, Η.Π.Α, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Νορβηγία,Βέλγιο, Ρουμανία, Σερβία, Ελβετία, Ισραήλ, Τουρκία, Κύπρος.

Σημείο αναφοράς και παράλληλα ιδιαίτερο στοιχείο της μουσικής του δραστηριότητας αποτελεί, η επιτόπια έρευνα και καταγραφή της οργανικής αλλά και φωνητικής μουσικής παράδοσης. Η ταξινόμηση-μελέτη και η διατήρηση-ανάδειξη του πλούτου της παράδοσης είναι ο καρπός της επιστημονικής-ερευνητικής δράσης και της καλλιτεχνικής του ανησυχίας.

 Εμφανίσεις σε αξιόλογες θεματικές τηλεοπτικές εκπομπές αφιερώματα της  Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης, όπως «Το Αλάτι της Γης» από την ΕΡΤ που είχε αρκετές φορές και την μουσική επιμέλεια , «Ελληνική Παράδοση»ΕΡΤ, «Ο Τόπος και το τραγούδι του»ΕΡΤ3, «Ελλήνων ΔρώμεναΕΡΤ3»όπως και σε   εκπομπές της ιδιωτικής  τηλεόρασης.

 Συμμετοχή στην δισκογραφία έχει σε διάφορες μουσικές εκδόσεις όπως στο «Λέσβος  Αιολίς» από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και την επιτροπή ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε δισκογραφικές δουλειές του συγκροτήματος του «Επτάσημο» με το οποίο υπηρετούν εδώ και 20 χρόνια πιστά την παραδοσιακή μουσική και τα δρώμενα του τόπου, όπως και σε δισκογραφία πολλών σωματείων και συλλόγων ,επίσης έχει επιμεληθεί μουσικά το CD από το πρόγραμμα « Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος» 2001-2002  με τον τίτλο «Μουσική παρακαταθήκη» στο οποίο ήταν επιστημονικός μουσικός συνεργάτης και το οποίο είχε σαν σκοπό την ανάδειξη κοινών χαρακτηριστικών από τον μουσικό πλούτο της Θράκης του Αιγαίου και της Κύπρου.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

14 Μαρ 2020, 22:00, Πάτρα, διοργανωτής: Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΙΔΗΣ

 Γεννημένος στο Μεσότοπο Λέσβου. Είχε τα πρώτα ακούσματα των λαϊκών και βυζαντινών ήχων από το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *