Βαγγέλης Παπαναστασίου

  • από

Βιογραφικό
Ο Βαγγέλης Παπαναστασίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Απαλός του νομού Έβρου. Σε πολύ μικρή ηλικία δέχεται τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα από ντόπιους λαϊκούς οργανοπαίχτες. Η αγάπη του για την παραδοσιακή μουσική, τον ωθεί να ασχοληθεί με τα παραδοσιακά πνευστά και ιδιαίτερα με το κλαρίνο, μαθητεύοντας δίπλα σε εξαίρετους παραδοσιακούς μουσικούς της ιδιαίτερης πατρίδας του. Η συμμετοχή του στα μουσικά δρώμενα του τόπου του αλλά και η έρευνα, συλλογή και καταγραφή τραγουδιών και οργανικών σκοπών από όλη την Ελλάδα έχουν ως βασικό σκοπό την διατήρηση και συνεχεία της μουσικής παράδοσης.
Το 1991 εγκαθίσταται στην Αθήνα. Η επιθυμία του να γνωρίσει σε βάθος την ελληνική μουσική, τον οδηγεί κοντά σε μεγάλους δάσκαλους του ελληνικού παραδοσιακού κλαρίνου, ενώ παράλληλα παρακολουθεί κύκλους μαθημάτων ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στη σχολή «Διάδοσης της εθνικής μουσικής του Σίμωνα Καρρά ». Η ενασχόληση του πέρα του κλαρίνου όπως η τσαμπούνα η γκάιντα η φλογέρα και ο ζουρνάς, μαρτυρούν το μεράκι και το πολύπλευρο μουσικό ταλέντο του, αναδεικνύοντας τον ως έναν από τους κορυφαίους σολίστες των ελληνικών παραδοσιακών πνευστών.
Από το 1994 και για 6 χρόνια συνεργάζεται με το Θέατρο Ελληνικών χορών «Δώρα Στράτου» αλλά και με άλλους σημαντικούς φορείς (Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών) ενώ συμμετέχει και σε πολλές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και πολιτιστικές παραστάσεις στην Ελλάδα (Βεάκειο, Μέγαρο μουσικής Αθηνών, Ηρώδειο) και το εξωτερικό (Αμερική, Αίγυπτο, Κένυα, Σουδάν, Σομαλία Ν. Αφρική και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες), με κορυφαία αυτή των εκδηλώσεων της Ολυμπιάδας «Αθήνα 2004».
Έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες- ερμηνευτές του ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού- όπως οι Χρόνης Αηδονίδης, Καριοφύλης Δοιτσίδης, Δόμνα Σαμίου, Ξανθίππη Καραθανάση, Αντώνης Κυρίτσης, Σαββας Σιάτρας, Αλέκος Κιτσάκης, Φιλιώ Πυργάκη, Κώστας Νάκας ,Γιώτα Βέη, Βαγγέλης Δημούδης, Βασίλης Σερμπέζης, Μάνος Κουτσαγγελίδης, Γιώτα Γρίβα, Παναγιώτης Λάλεζας, κ.τ.λ
Η μουσική συνεργασία στο πλαίσιο του κύκλου εκπομπών «Μουσική Παράδοση»του Παναγιώτη Μυλωνά της Ελληνικής τηλεόρασης καθώς και η συμμετοχή σε πλήθος εκπομπών στην ελληνική τηλεόραση όπως το Αλάτι της γης του Λάμπρου Λιάβα κ.τ.λ καθώς και δισκογραφικές εκδόσεις ελληνικής παραδοσιακής μουσικής εντάσσονται στο ευρύ πεδίο της μουσικής του δραστηριότητας.
Είναι διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής καθώς και πτυχιούχος Ανώτερων Θεωρητικών της Ευρωπαϊκής μουσικής (Αρμονία, Ενοργάνωση πνευστών οργάνων ,Αντίστιξη, Φούγκα).Για 15 χρόνια δίδαξε παραδοσιακό κλαρίνο στα Μουσικά Γυμνάσια – Λύκεια της Αττικής ΙΛΙΟΥ –ΠΕΙΡΑΙΑ- ΑΛΙΜΟΥ,καθως και σε μουσικές σχολές ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Το 2002 και το 2008 κυκλοφόρησαν οι προσωπικοί του δίσκοι με μουσική και τραγούδια της Θράκης με την ονομασία ΘΡΑΚΗ και Η ΘΡΑΚΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ με πλούσιο ένθετο 146 και 185 σελίδων, ενώ έχει την μουσική επιμέλεια τριών άλλων δίσκων «Στους Ασβεσταδες Τ’ Αη-Κουσταντή πανγκύρ’ θα γέν’» αφιερωμένο στους Ασβεστάδες Έβρου, “Πετρωτιώτικα Ζάφτια” αφιερωμένο στα Πετρωτά Έβρου και «αφιέρωμα στην Εύβοια» με τραγούδια και σκοπούς από τα χωριά Κουρκουλοί και Άγιο Δημήτριο Εύβοια.
Σε συνεργασία με τις μουσικές εκδόσεις «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ» κυκλοφόρησαν τα 8 μουσικά βιβλία του με παρτιτούρες και ακόρντα , με γενικό τίτλο «Μουσικές καταγραφές» Αφιερωμένα στην Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία ,Ρούμελη, Μωρηά , Αποκριάτικα και Κάλαντα »

http://eptasimo.blogspot.com/

Μπαρμπα Ηλίας

1)Ηλιος καρσει ολο ανεβαινει απ του Εβρου τα μπα’ι’ρια βγαινει…Λιας στου γκατζιολι παενει στα θ’κατ…

ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020, Καστανιές Έβρου Το μεγάλο καλοκαιρινό πάρτι του Άρδα μας, για την…

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

14 Μαρ 2020, 22:00, Πάτρα, διοργανωτής: Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών

ΕΤΗΣΙΑ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ

22 Φεβ 2020, 20:30, Κρήτη, διοργανωτής: Σύλλογος Μακεδόνων Κρήτης Σύλλογος Μακεδόνων ΚρήτηςΣας προσκαλούμε στην Ετήσια…

ΕΠΤΑΣΗΜΟ

Μουσικό Σχήμα μέλη: Βαγγέλης Παπαναστασίου, κλαρίνο Ιάκωβος Ηλιάδης, λαούτο Βαγγέλης Σαραντίδης, βιολί

Ετησιοσ χοροσ

Σαββατο 15 Φεβρουαριου στον Ετησιο χορο Πετρωτιωτων Αλεξανδρουπολης

Βαγγέλης Παπαναστασίου

Βιογραφικό Ο Βαγγέλης Παπαναστασίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Απαλός του νομού Έβρου. Σε πολύ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *