Βαγγέλης Δημούδης

  • από

Γεννήθηκε στην Καρωτή –Διδυμοτείχου –ΕΒΡΟΥ.

Το χωριό του απέχει 10 χιλ. από τον ποταμό Έβρο που είναι τα φυσικά σύνορα με την Τουρκία και 20 χιλ.,από τα Βουλγαρικά σύνορα. Εκεί μεγάλωσε και άρχισε από μικρός να μαθαίνει τους χορούς και τα τραγούδια  πρώτα από την μητέρα του, μετά από τους μεγαλύτερους του χωριού του και της γύρω περιοχής του.-Νέος ακόμα συμμετέχει στο χορευτικό της Καρωτής και το 1972 κατεβαίνει μαζί με όλη  την μουσικοχορευτική ομάδα του χωριού του με επικεφαλή τον κ .Καρυοφύλλη  Δοíτσίδη στην Αθήνα

στο θέατρο της Δόρας Στράτου στου Φιλοπάππου για να παρουσιάσουν τους Θρακιώτικους χορούς.

Στο θέατρο παραμένει [20]-είκοσι χρόνια μέχρι το 1992. Σ’ αυτό το διάστημα προσφέρει τις υπηρεσίες του, από διάφορες θέσεις.-[ χορευτής – χοροδιδάσκαλος- τραγουδιστής –μουσικός  ]. Το θέατρο της Δ. Στράτου ήταν γι’ αυτόν ένα μεγάλο σχολείο όπου έμαθε πολλά για την Ελληνική Παράδοση  στο χορό, στη μουσική και στο τραγούδι.-Το 1979 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο με τραγούδια της  Βόρειας Θράκης. Τα τραγούδια αυτά τα έμαθε από την κυρά Τρανή και τον Θόδωρο Πιτσιάνη  πρόσφυγες από την Μπάνα της Ανατολικής Ρουμελίας και κάτοικοι του Κίτρους Πιερίας.

Παράλληλα όμως με το χορό και το τραγούδι ξεκινά να μαθαίνει ούτι απ’ τον συγχωριανό του και δάσκαλό του Κ. Δοιτσίδη .Παρακολουθεί κατά καιρούς μαθήματα και από άλλους δασκάλους στο ούτι.

Από το 1983 ξεκινάει η συνεργασία του με τον  επίσης συγχωριανό του και δάσκαλό του στο τραγούδι Κ. Χρόνη  Αηδονίδη  όπου η συνεργασία αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Συμμετέχει σε συναυλίες με μεγάλους μουσικούς και τραγουδιστές της Παράδοσης στην   [Αθήνα ]..

–[ Παλλάς –Βεάκειο – Λυκαβηττός –Ηρώδειο –Μέγαρο Μουσικής Αθηνών]-[θέατρο Επιδαύρου ] και σε άλλες  Ελληνικές πόλεις  καθώς και στο εξωτερικό –[Η.Π.Α.-Καναδάς –Αυστραλία  -Ευρώπη –κ.α. ]

Συνεργάστηκε με αξιόλογους καλλιτέχνες της Παράδοσης –[ Χ. Αηδονίδη –Κ. Δοιτσίδη –Δ. Σαμίου –

Ν. Φιλιππίδη –Χρύσανθο –Γ. Αμαραντίδη –Κωστίκα,- Ν. Καρατάσο και άλλους πολλούς .

Έχει κάνει δισκογραφικές  δουλειές  ο ίδιος και συμμετέχει σε πολλές παραγωγές ως –α] τραγουδιστής, -β] μουσικός, [ούτι] και –γ] φωνητικά. Το 1979  ηχογραφεί τραγούδια της Β. Θράκης στη σειρά των δίσκων της Δ. Στράτου. Το 1998 εκδίδει το  CD<  ΠΟΥΛΑΚΙ ΚΛΑΙΕΙ ΜΟΝΑΧΟ >  και το  2004 το  CD  με τίτλο  < ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ  ΣΤΟΝ  ΕΒΡΟ >.  Συμμετέχει σε -20- ακόμα παραγωγές σαν τραγουδιστής και μουσικός.

Το 2010 ηχογραφεί με τον δάσκαλό του Χρόνη Αηδονίδη ένα δίσκο με τραγούδια χορευτικά του γλεντιού, με πολλούς άξιους μουσικούς της Θράκης και άλλους καταξιωμένους στο χώρο της παράδοσης. Κυκλοφόρησε στα τέλη του 2015 με τίτλο –[ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΑ ΓΛΕΝΤΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ].

Σήμερα  ο Β. Δημούδης δραστηριοποιείται και στους τρείς τομείς της τέχνης του.                                                                     Στο χορό ως ειδικός των Θρακιώτικων χορών αλλά με ταλέντο και πολυετή πείρα σε όλους τους   Ελληνικούς   παραδοσιακούς χορούς. Συνεχίζει τη διδασκαλία κυρίως σε σεμινάρια στην Ελλάδα και το  Εξωτερικό . Σαν μουσικός  και τραγουδιστής διδάσκει  παραδοσιακό τραγούδι ενώ συνεχίζει να παρουσιάζει   Θρακιώτικα κυρίως αλλά και άλλων περιοχών τραγούδια με αξιόλογους συνεργάτες σε συναυλίες  στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σαν χορευτής ,χοροδιδάσκαλος, μουσικός και τραγουδιστής έχει ταξιδέψει σε όλες τις ηπείρους

Πρεσβεύοντας επάξια την Ελληνική παράδοση χαρίζοντάς της προοπτική και φρεσκάδα.

Τηλεφ.= +306973379764                         mail.= vaggelisdimoydis@hotmail.com.

   

Πηγή: Βαγγέλης Δημούδης

Σεργιάνι στην παράδοση

13 Σεπ 2020, ΠΕΡΑΝ ΑΘΗΝΑ Ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Νίκος Φιλιππίδης στο ΠΕΡΑΝ. Μια ιδιαίτερη…

Γιορτη 2020

Σαβ 11 Απρ 2020, 22:30, Χαιδάρι, διοργανωτής: ΟΛΚάS Λαογραφική Εταιρεία Οι καιροί είναι περίεργοι και…

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *