ΑΡΓΙΘΕΑΤΙΚΗ ΖΥΓΙΑ (Από τα Άγραφα στo Καφέ-αμάν)

  • από

06 Νοε 2020, Αθήνα, ΠΕΡΑΝ

Η Αργιθεάτικη Ζυγιά, είναι το αποτέλεσμα μιας ιδέας που γεννήθηκε από τον Γιώργο Κόνιαρη και τον Στέλιο Κωφό, με στόχο την ανάδειξη της μουσικής παράδοσης, ενός τόπου που βρίσκεται στην καρδιά της οροσειράς των Αγράφων, στα ορεινά της Καρδίτσας, την περιοχή της Αργιθέας!

Με καταγωγές από τα Γρυμπιανα, ένα χωριό στις όχθες του Αχελώου, και από το Ανθηρό, κεφαλοχώρι της Αργιθέας, με έντονες εικόνες και προσλαμβάνουσες από τον πλούτο των εθίμων του τόπου, δημιούργησαν αυτή την Αργιθεάτικη μουσική παρέα, έχοντας πλάι τους, τον Νίκο Πάτα, από την Οξυά Καρδίτσας και με ρίζες από την Αργιθέα και τον Γιάννη Καλλιακμανη, από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος παρά το γεγονός ότι δεν είναι Αργιθεατης, προσέγγισε με ιδιαίτερη αγάπη την Αργιθεάτικη μουσική παράδοση.

Στόχος της Αργιθεάτικης Ζυγιάς, είναι η ανάδειξη της Αργιθεάτικης μουσικής, των ξεχασμένων τραγουδιών και της ντοπιολαλιάς, τόσο σε εκείνους που έχουν καταγωγή από την περιοχή, αλλά για κάποιο λόγο δεν έχουν σχετιστεί με την μουσικοχορευτική παράδοση του τόπου, αλλά και σε εκείνους που δεν γνωρίζουν καθόλου το μουσικό πλαίσιο της Αργιθέας!

Ήχος λιτός, με κεντρικό άξονα τις νότες του βιολιού, που εναλλάσσει τον κεντρικό του ρόλο με τους ήχους του κλαρίνου, έχοντας ως ρυθμική βάση το λαούτο και το ντέφι, η Αργιθεάτικη μουσική στηρίζεται έντονα, στο τραγούδι.

Ο στίχος του είναι πλούσιος, περιγράφοντας εκφάνσεις της ποιμενικής ζωής, την ένδοξη ιστορία του τόπου, τον έρωτα και τις εναλλαγές στα φαινόμενα και τα χρώματα των τεσσάρων εποχών!

Η παρουσία της Αργιθεάτικης Ζυγιάς στο ραδιόφωνο, σε εκδηλώσεις και σε γλέντια, αφήνει την αίσθηση πως πρόκειται για μια μουσική παρέα που οδηγός της είναι η επαναφορά του Αργιθεατικου γλεντιού, όπως ήταν στα «χρόνια τα παλιά», όπου όλοι μαζί οι Αργιθεάτες χόρευαν, αλλά πάνω από όλα τραγουδούσαν αντιφωνικα σε όλη την διάρκεια του γλεντιού!

Στις 6 Νοέμβρη η Αργιθεάτικη Ζυγιά θα βρίσκεται στο Πέραν, με παραδοσιακούς ήχους της Αργιθέας!

Σας περιμένουμε!

Στέλιος Κωφός : Βιολί – Τραγούδι

Γιώργος Κόνιαρης: Κλαρίνο

Γιάννης Καλλιακμάνης: Λαούτο

Νίκος Πάτας: Ντέφι

οργάνωση Αλέξανδρος Σαντάρμης

είσοδος 3 ευρώ / ελάχιστη κατανάλωση 15 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ